自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

買600萬樓都ok呀。

子爵府

snowshine1357 發表於 18-4-21 14:49
樓主話有150萬首期
其實都想知道150萬首期買到幾錢嘅樓?

子爵府

laalaap 發表於 18-4-21 14:47
請問邊度有萬五三房
佢地住大西北

水晶宮

kenzonat 發表於 18-4-21 14:28
係呀,亞妹全職照顧小朋友,得佢老公返工,所以佢老公話事。

租住先啦

根本都無能力係香港買樓

2大2細,依家買新界大西北都唔平

不過3萬5真係夠洗?

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

回覆樓主

其實可唔可以咁⋯買樓但租俾人⋯依家個度照租黎住。自己物業升左值又賣出去⋯錢滾錢

子爵府

Ho_BB 發表於 18-4-21 15:00
其實可唔可以咁⋯買樓但租俾人⋯依家個度照租黎住。自己物業升左值又賣出去⋯錢滾錢
...
都係好辦法

禁止訪問

禁止訪問

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

kenzonat 發表於 18-4-21 14:25
原來現在有150萬首期都買吾到樓唯有叫佢地再努力儲錢,遲d先算
...

150萬投資有利隨時賺夠交15000租

依家買層500萬樓咁計,比兩成首期100萬,借400萬,5萬收入可以過到壓力測試,剩返嗰50萬比埋稅,律師費,aa鬧,裝修一下就冇曬隨時唔夠。而且借400萬+按揭保險+預計未來加息,一定多於15000

買唔買真係比返人地自己諗,唔好加意見,依家樓市去向小市民真係看不透

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

kenzonat 發表於 18-4-21 14:54
其實都想知道150萬首期買到幾錢嘅樓?

4球可以一成上車
5球兩成可以上車
6班4成上車
千萬冇記錯好似要比五成
(有錯請指正)

有心買或了解行和搵aa吹下水就知道

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

綠茶新地 發表於 18-4-21 14:48
我覺得買定租在於你妹妹一家現在有幾多首期,好多人月入可觀但無首期,但唯有租住先,但若果已有首期諗住 ...

有150萬

彩鑽殿

good_pig 發表於 18-4-21 14:48
而家有3房wo
邊度150萬首期又買到3房?做9成?

500仲可以兩成首期+份按揭保險

彩鑽殿

babybabyu 發表於 18-4-21 14:52
買600萬樓都ok呀。

6球唔係要比4成首期咩?150萬邊夠

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

snowshine1357 發表於 18-4-21 15:02
依樣風險係遇到租霸你要2邊供,點攪

咁黑仔就..

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

老土講150到最後都係150萬
但買樓150到老左,分分鐘變成1500萬
仲有2個細,層樓賣左分兩半都唔少
反正個個月要俾錢出去,緊係買啦

伯爵府

pomanlife 發表於 18-4-21 15:10
6球唔係要比4成首期咩?150萬邊夠

2成。1000萬要4成。按揭可預先批核。

大宅

回覆樓主

年紀我諗都係一個考慮
如果仲後生
可以等一等
但如果已到中年四十幾
我諗要認真諗下退休個陣無層樓
交租仲交唔交到
四十幾
到退休前都差唔多供哂
到時點都有瓦遮頭

彩鑽殿

kenzonat 發表於 18-4-21 14:28
係呀,亞妹全職照顧小朋友,得佢老公返工,所以佢老公話事。

咁供樓會吃力架,除非出返來做野,請工人啦,咁樣供樓時媽媽緊,兩個人做野會快啲儲返筆錢

男爵府

回覆樓主

150首期唔夠買三房,一係買新樓。

子爵府

pomanlife 發表於 18-4-21 15:06
150萬投資有利隨時賺夠交15000租

依家買層500萬樓咁計,比兩成首期100萬,借400萬,5萬收入可以過到壓力 ...
多謝資料,好有用呀。

首頁
12345...13

尾頁

跳至