自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

大宅

Ho_BB 發表於 18-4-21 15:00
其實可唔可以咁⋯買樓但租俾人⋯依家個度照租黎住。自己物業升左值又賣出去⋯錢滾錢
...

同意

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

papat 發表於 18-4-21 14:45
有能力買一定要買
租係洗錢
買係儲錢

同意!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

babybabyu 發表於 18-4-21 15:13
2成。1000萬要4成。按揭可預先批核。

150萬係度,120萬首期仲要比稅,律師費aa費裝修⋯⋯夠唔夠?依家錢唔見洗

再講,搵5萬借480萬會唔會太盡,供樓都隨時過兩萬,一個人養家幾口又供樓,好吃力

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

kenzonat 發表於 18-4-21 15:14
多謝資料,好有用呀。

我覺得唔好比意見叫人買或唔買,我地唔知人地買左之後樓價會唔會大跌,相反,叫人唔好買,我地亦唔知樓價仲會唔會升,費事將來比人怨

男爵府

回覆樓主

新樓6百幾萬借埋二按,5百呎左右,$150萬岩岩好

彩鑽殿

Charlotte_mom 發表於 18-4-21 15:11
老土講150到最後都係150萬
但買樓150到老左,分分鐘變成1500萬
仲有2個細,層樓賣左分兩半都唔少

做下定期之後唔會都係150萬既

伯爵府

2018復活節勳章

kenzonat 發表於 18-4-21 14:12
佢個業住又幾好,續租(已4年)都冇加過租。有維修都好快跟進。

. 咁梗係好啦個租客養肥緊自己喎 又準時 交租!

伯爵府

pomanlife 發表於 18-4-21 15:17
150萬係度,120萬首期仲要比稅,律師費aa費裝修⋯⋯夠唔夠?依家錢唔見洗

再講,搵5萬借 ...

如果你咁講,直接講應該永遠都不用買了。
買啲樓不用大執,油下油就住得,我覺得ok,唔使下下3幾十大執先住得人。乜費乜費可以先上網計好晒預預多少少鬆動,將貨就價。另外600萬可以,少啲價錢亦得。。而家好多人趁樓價高,有增長,住幾年就換樓,有機會揾到新淨裝修嘅樓來買。而家而2種plan,一種係H,一種P,而家H plan比較多人用,亦比較浮動,但有cap位,當然P亦有人用,暫時都無乜大浮動,銀行職員會解釋比預備上會的人聽。唔買600咪買450囉,只係可能2-300呎,同400呎嘅分別。新啲舊啲又有分別,公居私樓又有分別。在於自己想點選擇。

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

收入穩定又有首期當然買啦, 起碼個個月比萬幾蚊出去層樓都係屬於自己

子爵府

pomanlife 發表於 18-4-21 15:18
我覺得唔好比意見叫人買或唔買,我地唔知人地買左之後樓價會唔會大跌,相反,叫人唔好買,我地亦唔知樓價 ...
有道理我都係俾大家意見佢地參考0下,等佢地心中有數得計,買吾買得過,佢地自已傾啦。

子爵府

mmya 發表於 18-4-21 13:55
租金萬五咁平 !? 畀我會繼續租
始終樓價會跌

真係好平喎

公爵府

回覆樓主:

要留應急現金厘印agency fee裝修
其實得大概1M做首期。無咩選擇。租吧

pomanlife    發表於 18-4-21 15:41

彩鑽殿

babybabyu 發表於 18-4-21 15:32
如果你咁講,直接講應該永遠都不用買了。
買啲樓不用大執,油下油就住得,我覺得ok,唔使下下3幾十大執先 ...
有D樓積好好, 唔夠400呎都可三房, 好實用, 唔洗下下借到咁盡姐, 如果將月薪成半去供樓, 仲有小朋友, 洗會好唔見洗, 純粹個人意見, 當然亦可以選擇借到最盡啦

彩鑽殿

kenzonat 發表於 18-4-21 15:36
有道理我都係俾大家意見佢地參考0下,等佢地心中有數得計,買吾買得過,佢地自已傾啦。 ...
同埋年齡都係一個問題啦, 依家三十出頭, 買樓亦無防, 如果依家年近50, 銀行仲會唔會做到30年按揭, 都係一個考慮既因素

彩鑽殿

kenzonat 發表於 18-4-21 15:36
有道理我都係俾大家意見佢地參考0下,等佢地心中有數得計,買吾買得過,佢地自已傾啦。 ...
前幾日呢度有個POST講買完樓仲剩返幾多身家, 你可以入去睇睇作為參考

kenzonat    發表於 18-4-21 15:54

伯爵府

pomanlife 發表於 18-4-21 15:38
有D樓積好好, 唔夠400呎都可三房, 好實用, 唔洗下下借到咁盡姐, 如果將月薪成半去供樓, 仲有小朋友, 洗會好 ...

400呎當13000一呎,舊樓30年,靚則,都要520萬,仲要有裝修,都應該好難揾,除非要駁多一轉車先到鐵路。300呎市區四正2房舊樓都已經要450萬up,不過有啲殘裝近地鐵細型3房則,應該都仲有貼近600萬嘅。間3房自費多10萬吧。計下數,同好唔好彩執到好野 難過買菜。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

pomanlife 發表於 18-4-21 15:09
500仲可以兩成首期+份按揭保險

但揾唔到3房卦

男爵府

kenzonat 發表於 18-4-21 14:25
原來現在有150萬首期都買吾到樓唯有叫佢地再努力儲錢,遲d先算
...

以今日的價,就算夠錢我都唔買,租平過供

彩鑽殿

good_pig 發表於 18-4-21 15:47
但揾唔到3房卦
依家唔知, 我朋友上年呢個時間在長沙灣仲搵到3房, 樓齡係大D, 但可以1成上車, 又實用, 個個房仲有窗, 都係408, 計晒所有費, 好似65萬就上左車, 供13000包埋份按保既錢

kenzonat    發表於 18-4-21 15:55

翡翠宮

回覆樓主:

而家租金好平,3房喎!

但如果要買3房,我估就算大西北都起碼5,600萬。比到150萬,每個月至少供2萬,仲未計其他。。。

首頁
23456...13

尾頁

跳至