自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

babybabyu 發表於 18-4-21 15:46
400呎當13000一呎,舊樓30年,靚則,都要520萬,仲要有裝修,都應該好難揾,除非要駁多一轉車先到鐵路。30 ...
只能講可遇不可求, 講緣份咁

男爵府

kenzonat 發表於 18-4-21 14:03
佢老公就係0甘諗,結果等左幾年都未買,越等越貴。

唔係都要輸時間成本
租金 樓價上升 利息上升
點解畀到首期自己唔買呢
租金比左收唔番
供15000 息到沒有一半
仔细想想

kenzonat    發表於 18-4-21 15:56

公爵府

kenzonat 發表於 18-4-21 14:12
佢個業住又幾好,續租(已4年)都冇加過租。有維修都好快跟進。

俾我就一系繼續租,一係抽居屋

男爵府

kenzonat 發表於 18-4-21 14:12
佢個業住又幾好,續租(已4年)都冇加過租。有維修都好快跟進。

萬一業主唔續租
你去揾3房就知味道

珍珠宮

snowshine1357 發表於 18-4-21 14:00
如果比得起首期,當然買,一來你話佢收入穩定,即係唔怕突然無收入啦,咁你租樓就幫人供,咁點解唔幫自己供 ...

agree,d人話等跌講左幾年啦喎等到幾時呀

禁止訪問

子爵府

jjjbaba 發表於 18-4-21 15:54
唔係都要輸時間成本
租金 樓價上升 利息上升
點解畀到首期自己唔買呢
可能一個人賺錢,有舊saving安全d

男爵府

laalaap 發表於 18-4-21 14:47
請問邊度有萬五三房

沙田 大圍 自由市場二手居屋
600萬三房都仲有貨
有心嘅自己去睇下做下功課

男爵府

回覆樓主:

真係錢勁扣埋租得3萬5落袋可以養活一家四口+車+1年2次旅行,仲有1.5m cash,我諗妹夫投資有道,咁都唔洗一定買樓ge,1.5m首期一定買不到3房,同埋講到業主咁好,當然繼續租,最多買個細單位收租

大宅

回覆樓主

自住一定買,冇得等,樓價會跌呢句聽左10年都未跌過,反而仲升到你估吾到嘅價,所以而家買得起一定買,幫自己供樓好過幫人供樓,反正既出之物

幾年後如果吾好彩黎一場吾知咩風暴推跌樓價,到時又冇銀行敢做mortage 姐,所以等樓價跌呢句吾係考慮因素,反而應該考慮自己經濟能力,借貸&還款能力,有仔趁嫩生,有樓都係趁嫩買

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

pomanlife 發表於 18-4-21 15:50
依家唔知, 我朋友上年呢個時間在長沙灣仲搵到3房, 樓齡係大D, 但可以1成上車, 又實用, 個個房仲有窗, 都係4 ...

咁又唔知樓主case, 會唔會考慮住呢d

男爵府

係度問99%都會話買樓

不過樓主
如果你買左樓
一年後跌10-20%
個D叫你買既人唔會少忽肉

p.s. 實有人reply我樓市點會跌, 我只知歷史上冇唔跌既投資產品

pomanlife    發表於 18-4-21 16:10

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

kenzonat 發表於 18-4-21 15:58
可能一個人賺錢,有舊saving安全d
兩睇啦, 租樓15000有saving, 但15000真係比左出去一去冇回頭
供樓可搵下有冇舊樓實用既, 可以一兩成上車, 供少d, 唔洗用晒嗰150萬, 剩返幾廿萬旁下身, 供款13000咁計, 可能5000係利息, 8000係供返層樓既, 當係SAVING

彩鑽殿

good_pig 發表於 18-4-21 16:04
咁又唔知樓主case, 會唔會考慮住呢d
睇下要求啦, 如果要求返依家租緊樓既質素未必一成上到車, 朋友只係為左解決居住問題, 唔想帶住小朋友兩年搬一次, 需要個安定居所就夠, 咁樣已經好滿足, 最緊要一家安安定定咁生活姐

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

pomanlife 發表於 18-4-21 16:10
睇下要求啦, 如果要求返依家租緊樓既質素未必一成上到車, 朋友只係為左解決居住問題, 唔想帶住小朋友兩年搬 ...

其實個老公又唔想

珍珠宮

回覆樓主:

勇字買樓一批人
會好快消化心理關口
積極儲錢再有其他諗頭

妹夫無心買
有心買會不時睇樓
同了解按歇資訊
現時交租好輕鬆
得1.5球係身話多不多
只可買6球以下按8成
一舖清袋兼不是買到理想
限價睇樓甚多是豬頭骨
經濟支柱揹起債項
是有點心理壓力
所以好多人一拖再拖都是多年租
老了先來諗或仔女接棒交租

彩鑽殿

tumpling 發表於 18-4-21 16:04
係度問99%都會話買樓

不過樓主
認同, 一年後升左兩成, 亦唔會多謝叫你買嗰個既道理一樣

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

有能力比首期ㄧ定唔租
幫人供樓何不供自己果层?? 无錢比首期另計

彩鑽殿

good_pig 發表於 18-4-21 16:12
其實個老公又唔想
買樓呢家野真係要兩公婆有共識至得, 一個想買, 一個唔想買, 買完生活樣樣都要就住就住, 嗌交時就係導火線, 升還好, 條氣叫做順D可以駁, 跌一兩成既話, 真係有排嘈

寶石宮

pomanlife 發表於 18-4-21 16:15
買樓呢家野真係要兩公婆有共識至得, 一個想買, 一個唔想買, 買完生活樣樣都要就住就住, 嗌交時就係導火線, ...

就係,邊個敢講一定升
又一個人揾錢已經好大壓力,買左間又細又遠,可以仲車又冇埋,旅行又冇得去,到時就.....

首頁
34567...13

尾頁

跳至