自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

cattz288 發表於 18-4-21 17:22
告發佢囉~

冇用
不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮。一天的難處一天當就夠了

子爵府

mandy952 發表於 18-4-21 17:29
其實可制定長遠移民政策,挑選精英先黎,唔係話黎就黎

每日150精英中精英

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Myy4.myy4 發表於 18-4-21 17:33
7歲呀。冇問details..下次有機會再問。

若父母非香港居民,咁佢得7歲,一個人咁細係申請唔到公屋既。

若佢住响公屋,可能性就有好多喇。

1. 托管: 親友托管,而親友住公屋。

2. 單非:父/母係香港居民,父/母同呢個七歲小朋友一齊申請公屋。

3. 新移民:小朋友最初係雙非,其後父/母經唔同途徑成為左新移民,一批落香港响攞身份証當日,就同時入紙申請公屋,咁等幾年,父/母未係香港永久居民,但由於小朋友响香港出世,1:1下,佢地已合派公屋喇。

4. 假婚姻

..................

amalee    發表於 18-4-21 21:36
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

琥珀宮

Myy4.myy4 發表於 18-4-21 17:12
但係原來喺大陸有4間屋,每日來回深圳返/放學(個同學自己講)...我諗佢應該係雙非。個同學其實冇乜嘢,幾乖 ...

問吓泛民議員啦!佢地撐住新移民打贏返嚟嘅。

男爵府

tester5 發表於 18-4-21 17:23
你移民外國,是二等公民。
但,內地人與香港人,是同一個國家的人。

移民外國,你都要納稅才有福利,啲雙非除咗生個時比咗幾萬元,有什麼做過,有時仲怪責我地學校唔夠近北區,支援不足夠等等。大個咗又可以申請父母落嚟。到時到我地呢一代老咗去政府睇都唔知要排幾耐!

公爵府

kolher 發表於 18-4-21 17:20
認同。我所有好憎公民黨和曾蔭權。特別曾蔭權,猛咁鼓勵醫院接收雙非。造咗個黑洞出嚟!
...

關曾蔭權事咩?雙非係啲民主派同律師攪出嚟,啲雙非湧落嚟生,唔叫私家醫院接,公立醫院可以負荷到咩?

公爵府

雙非害得香港好慘!之前好彩cy截雙非,唔係e家仲大鑊。最憎公民黨,唔係佢哋,香港都唔會咁多雙非,南亞裔,仲要我哋養埋佢哋,呢個pk公民黨,佢想攪死香港為止。

大宅

sauNG 發表於 18-4-21 17:36
如果公屋佢父母或自己親人既,我諗小朋友都唔使日日咁辛苦走黎走去喇,會唔會系公屋只系親戚既,咁小朋友又 ...

我覺得佢應該借親戚地址

禁止訪問

公爵府

九暈畏 發表於 18-4-21 17:33
之前咪綜援要住滿7年先拎得,多得啲議員囉

啲議員淨係識幫人攞著數,“碼”住啲選票!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

catlili 發表於 18-4-21 17:27
唔明,有公屋又點解要咁辛苦兩邊走?雙非又點可以申請到公屋?

可能是親戚家呢~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

my005 發表於 18-4-21 17:39
若父母非香港居民,咁佢得7歲,一個人咁細係申請唔到公屋既。

若佢住响公屋,可能性就有好多喇。

可能單非,因為佢阿媽係大陸人。不過我冇同過佢老豆傾偈,所以唔肯定佢係咪香港人。但我知佢有親戚住學校附近

男爵府

littledot 發表於 18-4-21 17:43
關曾蔭權事咩?雙非係啲民主派同律師攪出嚟,啲雙非湧落嚟生,唔叫私家醫院接,公立醫院可以負荷到咩?
...

可能你唔記得,當雙非大門開咗之後,曾蔭權話希望香港多啲生力軍,視雙非兒童為本港人口新血,明言不限制雙非,鼓勵他們來港分娩。但結果造成同香港家庭搶奶粉,搶學位,什麼都搶。造成中港矛盾。又停止出售居屋,期間又唔造地。攢到香港今時今日樓宇天價。

珍珠宮

tester5 發表於 18-4-21 17:23
你移民外國,是二等公民。
但,內地人與香港人,是同一個國家的人。

大陸都有城市趕走低端人口,點解香港唔得呢?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

九暈畏 發表於 18-4-21 17:35
同一國家又點 。 我地夠同你同一國家啦,你分錢/分資源俾我地呀?
嘩你咁講野?因住比人圍。好多香港人會話你聽,香港唔可以冇左大陸架,你唔知架咩?今時今日,香港仲有say咩?

翡翠宮

kolher 發表於 18-4-21 17:40
移民外國,你都要納稅才有福利,啲雙非除咗生個時比咗幾萬元,有什麼做過,有時仲怪責我地學校唔夠近北區 ...
當年,香港政府係話,因為香港出生率低,將來會人口老化問到嚴重。雙非,係解決呢個問題題方法。其實,人口多,不是一個問題,問題是醫療、教育、住屋,所有都冇因爲雙非去規劃好。香港市民未承受到人口增長的益處,就要承受了雙非帶來的苦況。政府,做過什麼?令香港人要咩都同人爭?

伯爵府

tester5 發表於 18-4-21 17:56
嘩你咁講野?因住比人圍。好多香港人會話你聽,香港唔可以冇左大陸架,你唔知架咩?今時今日,香港仲 ...

可憐我地土生土長的香港人只好努力工作交稅

男爵府

tester5 發表於 18-4-21 18:01
當年,香港政府係話,因為香港出生率低,將來會人口老化問到嚴重。雙非,係解決呢個問題題方法。其實,人口 ...

完全贊同,公民黨固然衰,但香港政府又係什麼(emoji)做不到!

伯爵府

Myy4.myy4 發表於 18-4-21 17:12
但係原來喺大陸有4間屋,每日來回深圳返/放學(個同學自己講)...我諗佢應該係雙非。個同學其實冇乜嘢,幾乖 ...

淋鄭又唔肯cut 個百五人,人中要黎讀書的又一籮蘿,讀書一年做六年,又係“講人”,起多多楼都唔夠,D人最叻就話係彭彭當年比人黎,但唔通唔改得咩?當年贪曾自由神都比震鹰cut左,仲有双飛,米又cut 左

翡翠宮

choco_soup 發表於 18-4-21 17:55
大陸都有城市趕走低端人口,點解香港唔得呢?
冇辦法,人地係團聚,怎樣可以阻止一家人團聚?
利申:我覺得趕走低端人口呢個做法,都幾恐怖。

首頁

尾頁

跳至