自由講場

跳至
del  

首頁

尾頁

男爵府

catlili 發表於 18-4-21 17:27
唔明,有公屋又點解要咁辛苦兩邊走?雙非又點可以申請到公屋?

X2,唔明,雙非點申請到公屋,父母都唔系港人

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

superkingdom 發表於 18-4-21 18:04
淋鄭又唔肯cut 個百五人,人中要黎讀書的又一籮蘿,讀書一年做六年,又係“講人”,起多多楼都唔夠,D人最 ...
林鄭都冇權cut,呢150個名額是完全內地話晒事。

男爵府

回覆樓主

其實就算香港人,都大把喺大陸買樓、喺香港繼續住公屋,呢個係政府嘅漏洞唔怪得人,等於啲人搵份現金出糧嘅工就可以攞綜援咁

公爵府

my005 發表於 18-4-21 17:39
若父母非香港居民,咁佢得7歲,一個人咁細係申請唔到公屋既。

若佢住响公屋,可能性就有好多喇。

小朋友得7岁,我就偏向唔多信晒佢讲嘅嘢。
唔系话佢讲大话,有时糸佢地唔理解事情的全部,表达错。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

男爵府

Miulo 發表於 18-4-21 17:44
雙非害得香港好慘!之前好彩cy截雙非,唔係e家仲大鑊。最憎公民黨,唔係佢哋,香港都唔會咁多雙非,南亞裔 ...

公文袋仲幫外傭爭居港權啦,仲搞果啲難民申請。都唔知點解仲有xx投佢地票。

男爵府

回覆樓主:

樓主,你聽7歲小朋友一席話,詳細背景不知道,就產生這些負能量,對自己和小朋友沒有好處,值得嗎?

公爵府

九暈畏 發表於 18-4-21 18:14
公文袋仲幫外傭爭居港權啦。都唔知點解仲有畜牲投佢地票。
你見咁多人投d垃圾就知香港好多咁嘅人,呢班人自以為自己係民主戰士,專投比d同政府作對嘅人,覺得咁香港就有民主自由,無諗過呢d垃圾議員攪到香港無日安寧。

公爵府

Myy4.myy4 發表於 18-4-21 17:24
個小朋友其實好乖丶好懂事。千錯萬錯都係父母錯啫

人生教練必定係父母,父母灌輸佢做蝗蟲,臭坑出臭草
恭賀新禧,迎春接福!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Mrs.Kangaroo 發表於 18-4-21 18:11
小朋友得7岁,我就偏向唔多信晒佢讲嘅嘢。
唔系话佢讲大话,有时糸佢地唔理解事情的全部,表达错。
...

都係既﹗

我都認為若係由小朋友既父/母所講,就清楚D喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

用戶要求終止服務

回覆樓主

大把啦,我工作接觸啲雙非單非
雙非話自己有精神病,住緊公屋又加份傷殘津貼

單非話香港阿伯老公打佢,搵社工幾個月之後喺同村派另一間公屋

雙非自己申請左落嚟,又拎埋傷殘津貼,再申請個小學未畢業嘅老公落嚟⋯

依家派到公屋有幾多真係土生土長香港人

伯爵府

畀面勳章

tester5 發表於 18-4-21 17:23
你移民外國,是二等公民。
但,內地人與香港人,是同一個國家的人。

內地人有在香港交稅嗎?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

...每日來回深圳返/放學(個同學自己講)...

佢無住公屋呀? 就算有, 好多都係搵香港親戚做監護人/住係佢地到!

大宅

eleven123 發表於 18-4-21 18:16
樓主,你聽7歲小朋友一席話,詳細背景不知道,就產生這些負能量,對自己和小朋友沒有好處,值得嗎?
...

我對佢本身冇negative feeling, 只係因為佢而諗起社會上某一部份冇貢獻嘅人啫!

翡翠宮

牛年勳章

Myy4.myy4 發表於 18-4-21 17:45
我覺得佢應該借親戚地址

係咪抽校網?

禁止訪問

伯爵府

Adelaaaa 發表於 18-4-21 19:31
大6甘有錢咪香港做乜鬼

咪係,大陸咁先進,香港咁落後

子爵府

Myy4.myy4 發表於 18-4-21 17:12
但係原來喺大陸有4間屋,每日來回深圳返/放學(個同學自己講)...我諗佢應該係雙非。個同學其實冇乜嘢,幾乖 ...

幾歲小朋友可以自己申請公屋?

水晶宮

回覆 A_lcy 的帖子

大陸人講一套。。??

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Myy4.myy4 發表於 18-4-21 17:12
但係原來喺大陸有4間屋,每日來回深圳返/放學(個同學自己講)...我諗佢應該係雙非。個同學其實冇乜嘢,幾乖 ...

子爵府

wyeth冷知識勳章

回覆樓主

樓主講得唔清唔楚,聽個7歲小朋友講,其實無咩好討論可言。

首頁

尾頁

跳至