自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

K·C 發表於 18-4-22 04:06
再次多謝大家。睇黎真係好多人對“評理”兩個字好敏感,本來我以為上黎可以聽到好多女性意見,支持或反對都 ...

依家BK今時不同往日喇。Anyway ,想問送禮唔係有D禁忌嗎?例如傘音同散,一般唔送,除非暗示想分手。正如食梨唔分梨寓意唔分離,仲有男女之間唔送鞋,送左會走佬,等等。你應該話驚散,問左師傅,師傅話托人送走把遮,咁就包我地兩個長長久久,永不分離喇。

子爵府

newinewi 發表於 18-4-21 19:07
送左比你就係你的物品,你女友干涉無道理。

女朋友係親,不過屋企人都親,一把遮就想摧毀你與親關係,無聊 ...

Same here!
其他野可能嬲,遮一把,唔係話咩,但遮係要黎用,係要黎整唔見,一出太陽就唔記得架啦,除非買黎鑲起佢
重點係人地整唔見,唔通家人問可唔可以借把遮黎用,同佢講唔得呀,女朋友送,最多叫佢小心d,真係唔見左咪買過囉,唔駛嬲一星期呀?我係女人聽到都覺得好煩

水晶宮

回覆樓主:

佢嬲你的唔珍惜,呢把庶應該係佢花心思想過,花時間去簡選過,而唔係行街時隋便是旦買,特登用時間去商場搵最後覺得呢把庶啱你用

假設比你知呢把庶買左2500蚊1把,純意大利手工空運到港,你會唔會用完就咁掛門外? 又會唔會借比人用?

物輕情義重,當你覺得份禮物好貴重你就會好小心保管但你就係輕看了

但另外的1樣野,大家最好坦白,以後冷戰最多3日,有野面對面拆掂拒,婚如果唔係婚後1年到黑都係咁你就死得

伯爵府

K·C 發表於 18-4-21 18:34
真係無諗過要喺度要人評理,我需要一眾女士的意見。

話說早排我女朋友買左把遮送比我,當日我就有用,所以 ...

你女朋友好小氣,也好小家,也好麻煩。
如果你頂唔順這性格,應及早分手,否則。。。。

水晶宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

男女真係大不同㗎。趁今次件事學習下(其實係要互相學習,女朋友都要學習男人有時的思考模式), 快D搵返女朋友講清楚氹返佢啦
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

侯爵府

blythe 發表於 18-4-21 18:45
男人老x,呢d少事都要上嚟搵人評理。 我係女會
...

我都係咁話。。。
咁小事都上來搵人評理,
得人驚到一個點
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

大宅

回覆樓主:

如果把遮好貴重,或者佢俾咗好多心機去揀,嬲都正常既,但如果普通遮一把就無乜好嬲,同屋企人共用我都覺得無問題
我覺得你女朋友嬲成個星期又係小氣咗啲,可能佢嬲你唔認錯仲要同佢拗啦,始終你整唔見佢送既野,都係你唔啱在先既

大宅

回覆樓主:

咁小事唔知有咩好嬲,仲要嬲成個星期。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

K·C 發表於 18-4-21 19:33
多謝大家寶貴意見,熱心相助!

喺呢度我真係先知咩叫男女有別。多謝大部分女士既提醒,亦感激部分理性朋友 ...
就憑你呢句:「但如果有接近一半人撐我,坦白講,我會比翻女友睇,唔係我想聲討佢或為啖氣,而係佢唔聽我講,我覺得開po會係個解決辦法。男同女係唔同架!」

你唔係一個成熟的人,亦不算是愛護女朋友的男人。
支持你做返自己,人唔應該為女朋友而改變自己⋯

水晶宮

2024年龍年勳章

K·C 發表於 18-4-21 19:33
多謝大家寶貴意見,熱心相助!

喺呢度我真係先知咩叫男女有別。多謝大部分女士既提醒,亦感激部分理性朋友 ...

講多少少,你話你送禮唔會理人家點用,呢個,就係男同女的思考模式不同之處。
而家女朋友最嬲,係唔見咗把遮,如果冇唔見,我估佢亦唔會多問。
佢送遮,係未因為一些紀念日?所以把遮盛載住佢一番獨特的心意。
同女朋友仲在熱戀階段嗎?都有影響㗎。我自己結婚成廿年,而家的我當然唔會嬲。人會長大的,今日的大事,明日都會變成小事。相信你女朋友(將來係老婆的話)5年,10年後睇返,應該都唔會再嬲。

水晶宮

2024年龍年勳章

spikenard 發表於 18-4-22 06:57
佢嬲你的唔珍惜,呢把庶應該係佢花心思想過,花時間去簡選過,而唔係行街時隋便是旦買,特登用時間去商場搵 ...

非常同意

子爵府

回覆樓主:

其實唔係男人女人問題
我男友都對佢送俾我啲嘢好緊張
係因為著緊對方
雖然你家人拎咗冇得say no
但你有責任好好保管佢送俾你嘅嘢
不過其實你無心之失,都嬲咁耐,你女朋友都…

伯爵府

K·C 發表於 18-4-22 04:06
再次多謝大家。睇黎真係好多人對“評理”兩個字好敏感,本來我以為上黎可以聽到好多女性意見,支持或反對都 ...

你女朋友同你可能好後生,大家都冇錯,佢有嬲既理由,一,你唔珍惜佢送既野,二,似乎你對屋企人好過佢,三,你冇理佢感受,已經嬲緊,佢講道理,如果你一出事哂個冧,氹番佢咪冇事囉!
戀愛中的少女心,男人不懂,快啲氹番佢啦!
千祈唔好俾佢知你開舖問,如果呢po 見報,你死得了!

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

為你花心思去揀,如果女朋友送應該錫住用,好珍惜,老實講我會嬲,但企喺你角度可能唔同,男人同女人諗既野唔同

大宅

blythe 發表於 18-4-21 18:45
男人老x,呢d少事都要上嚟搵人評理。 我係女會
...

十分同意!

大宅

回覆樓主:

買畀你都係公用,咁!下次送廁紙唔好怨!
明明好簡單解決,道個歉、氹下女友,行下街食個飯,咪無野囉!
送野唔珍惜,加唔知衰咩嬲緊重死撐,語氣態度唔况好,重上網公開評理!火上加油!
真係要唔要都罷!

男爵府

回覆樓主:

我係女,我都會嬲。
我係買比你用,唔係買比你屋企人用。
可能你女友買既時候,都會諗你鍾意咩色,把遮輕定重,夠唔夠大for 男人用,OH, 簡好曬,一下就被不見了。

拍拖,男同女都會花好多心思,嬲你係正常

男爵府

咁傻瓜講真相俾女朋友知 梗係買把一模一樣咖啦。未買到前咪同女朋友講佢送把遮,你唔捨得用囉

珍珠宮

其實好小事啫,你無心之失,解釋左就算,你和你女友咁得閑,咀都摬咁耐。。???仲要人評理?

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

作為女性,我覺得佢小氣,我拍拖時對男朋友家人係超大容忍,順得人意。

(結左婚就

首頁

尾頁

跳至