夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

代友人問的

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

即係唔搬個位想唔想離婚先? 如想, 無問題, 如佢唔想, 至少都同佢分房瞓! 跟住自己申請離婚!

洋房

cy101 發表於 18-4-21 23:02
即係唔搬個位想唔想離婚先? 如想, 無問題, 如佢唔想, 至少都同佢分房瞓! 跟住自己申請離婚! ...

係唔想搬嗰個提出離婚,叫佢走又唔走,自從講左離婚當日開始,佢就無再出過街

侯爵府

畀面勳章

wsfa 發表於 18-4-22 03:19
係唔想搬嗰個提出離婚,叫佢走又唔走,自從講左離婚當日開始,佢就無再出過街
...

佢怕對方霸左間屋

翡翠宮

...

鬥坐得耐

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

...
呢個係咩玩法?
間屋係點? 共同財產?

洋房

cy101 發表於 18-4-22 13:42
呢個係咩玩法?
間屋係點? 共同財產?

係公屋嚟嘅,6299同朋友兩公婆住,總共4人一齊住,兩老同個家嫂一碰面就會互罵

大宅

回覆樓主

你朋友的另一半提出離婚,
但不打算自己搬走!
你朋友是住公屋,同男家一齊住!

1,樓主朋友是男還是女?
2,有沒有小朋友?
3,提出離婚的一方有沒有親人在香港?

洋房

傻C 發表於 18-4-22 16:01
你朋友的另一半提出離婚,
但不打算自己搬走!
你朋友是住公屋,同男家一齊住!

1 我朋友是男方
2 沒有
3 有,但女方家人都無理佢,只叫我的朋友,如果女方動粗就直接報警

大宅

回覆樓主

其實係可以繼續搞離婚,
但要分房訓兩年以上(當分居),
其間不能同床,及有證明分床分房!

但感覺好怪,
女方提出離婚,代表好恨男方,
但又唔搬走,日日對住男方很辛苦!
所以我覺得只是港女要協男方,
又沒有小朋友,又有親人在香港,
無理由留下來?!

仲有女方
1,有沒有戶籍在這公屋?
2,有沒有工作?

可以先了解女方想法!
1,要錢,當畀錢送瘟神
2,希望大家搬出去2人世界,不是真心離婚
3,希望申請公屋分戶?死心吧!
無小朋友又搞緊離婚
4,趕走2老?男方自己想清楚!
5,只是暫住?

男方真心想離婚?
大不了換鎖,不用理女方是否在家,只要不配Keys!飯不住她,食物又鎖起來,她只可以出街食飯!

琥珀宮

係囉, 男方點諗先??

洋房

傻C 發表於 18-4-22 16:22
其實係可以繼續搞離婚,

女方
1 沒有戶籍
2 他們結婚3年,結婚後就沒有工作

洋房

傻C 發表於 18-4-22 16:22
其實係可以繼續搞離婚,

想法
1 女方嗌交時有提出比錢佢走,但佢要唒男方全副身家
2 沒有能力
4 肯定唔會趕父母走
5 係長住

大宅

wsfa 發表於 18-4-22 17:04
女方
1 沒有戶籍
2 他們結婚3年,結婚後就沒有工作

正常做法:
你朋友需要請女方出公眾地方好好溝通一下,
問清楚女方真正目的!

1,男方真心離婚嗎?
2,女方真心離婚?
3,女方是否已經入紙申請離婚?
4,男方收入?
因為女方沒有收入,雖然沒有子女,但有可能要求贍養費!所以要計好收入支出!
5,女方會否另有要求是男方忽略?
6,女方有沒有朋友?可能畀豬隊友教唆!

如果女方不出街傾,先請兩老出街,請一位兩方可信的親友在場傾,另外男方set機錄影保護自己!
因為女方家人可叫男方報警,女方都不會是溫柔!

無戶籍,女方不能在此居住,
戶主可以報警要求她搬出!
當然除非必要,最後不要那樣做!

洋房

cy101 發表於 18-4-22 16:51
係囉, 男方點諗先??

唔好嘅關係維持已經1年多,男方覺得佢有情緒病,叫佢睇醫生佢唔肯去,想搵社工試下介入,但無從入手(因為佢有個朋友話一定要有事報警先有社工跟)到近來女方想作勢打佢阿媽,佢先決心想離婚

大宅

wsfa 發表於 18-4-22 17:08
想法
1 女方嗌交時有提出比錢佢走,但佢要唒男方全副身家
2 沒有能力

其實沒有能力不是理由,
如果只是婆媳問題引起離婚,
不如好好傾下,
如果希望2人世界,
要求女方都出來打工,
一齊辛苦點!

但女方又要做少奶奶,又要2人世界!
男方真係要好好打算離婚一事!

女方講得要曬男方身家,
未必真心想離婚,吵架時乜都講得出!
而且女人一向口不對心,
而且連搬出來住都無能力,
男方會有幾多錢!?

平心傾下,曾經愛過,不需要衝動行事!

琥珀宮

wsfa 發表於 18-4-22 17:19
唔好嘅關係維持已經1年多,男方覺得佢有情緒病,叫佢睇醫生佢唔肯去,想搵社工試下介入,但無從入手(因為 ...
即係男方都想試下其他方法先, 咁試下該區家庭服務中心, 睇下有無當值社工, 又或者問下該區區議員, 睇下最近你朋友嘅相關服務中心有咩可以幫到佢地!
不過, 有咩事有人郁手都係報警先!

大宅

wsfa 發表於 18-4-22 17:19
唔好嘅關係維持已經1年多,男方覺得佢有情緒病,叫佢睇醫生佢唔肯去,想搵社工試下介入,但無從入手(因為 ...

咁就要快手離婚吧!
不是覺得女方不對,
只覺得樓主朋友是賤男一名,

覺得老婆有病,不是了解和幫助,
情緒病不用報警及社工轉介,
平常門診、急性都可以轉介,
但不論誰轉介,政府精神科都要一年半載,
可以貴少少睇一次私家精神科!

另外社會有機構幫手,
如果男方懷疑,點解唔去搵幫助?

如果男方不再愛女方,
狠心一點,趕走女方,等佢死心!
通知女方家人接佢走!

大宅

cy101 發表於 18-4-22 17:34
即係男方都想試下其他方法先, 咁試下該區家庭服務中心, 睇下有無當值社工, 又或者問下該區區議員, 睇下最 ...

https://family.caritas.org.hk/zh-hk/services/view/71#.WtxX0CJ-WaM

明愛有個家庭服務,
可以幫助男方有關老婆有情緒病、婆媳糾紛、夫婦關係!

樓主你叫男方上去搵幫助,
除了社工外,他們有心理學家,可幫助男方!

解決方法比問題多

洋房

傻C 發表於 18-4-22 17:35
咁就要快手離婚吧!
不是覺得女方不對,
只覺得樓主朋友是賤男一名,

佢老婆完全唔出街,有叫過佢出去拍拖都唔去,佢亦有叫過女方阿媽家姐上嚟做個中間人了解下,但女方屋企人無上過嚟不特止,仲話有咩事就報警
不過你地比左幾個方法,我會叫佢嘗試下搵社工先

首頁

尾頁

跳至