自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

畀面勳章 大廚勳章

嘩!看來我收得很便宜我有14年教小學中文經驗,特別教sen小朋友,自製考試/測驗卷也只收$220一小時,看來我可以加價了

子爵府

好媽媽勳章

milkybb 發表於 18-4-25 14:45
嘩!看來我收得很便宜我有14年教小學中文經驗,特別教sen小朋友,自製考試/測驗卷也只收$220一小時,看 ...

你本身是教師嗎?

大宅

畀面勳章 大廚勳章

回覆 力神 的帖子

因為自己湊小朋友,沒有做全職兩年,但仍有代課,千萬不要pm我,我只替舊學生補習,所以收便宜一點。

男爵府

蛋皇哥0127 發表於 18-4-22 10:38
補咩?幾年級?
我細女補緊
中同數
我小朋友5年級, 你個補習老師好嗎?

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

水晶宮

回覆樓主:

CU二年級學生叫價360元一小時,仲要一次2個鐘,唔合理。

除非佢考Dse成績超好得來,又有本事教到人。

大宅

JackJoe 發表於 18-4-23 09:23
我個女 F.2,私補老師為現職中學英文老師,$200/鐘,我搵到佢,我覺得我賺到了。
...

可以pm補習老師電話俾我?正在頭痕搵私補

公爵府

醒目開學勳章

Myluckybaby 發表於 18-4-21 22:26
香港人,英基出身,5*。

我仔P4, 大學姐姐DSE 5*, $130/per hr

男爵府

shannon_fky4186 發表於 18-4-23 08:20
有經驗老師都唔代表識教,小心小心!補一堂試試便知龍與鳳
請問第一堂可以點試得唔得

別墅

jenny10 發表於 18-4-26 02:14

同問,多謝指教

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 jenny10 的帖子

根據以往經驗,家長都係會在場觀課,如果係教英文(我只係教英文,其他科我唔知家長點「試」)。有 d 家長會事前要我電話傾,聽口語程度。你可以睇埋導師準備嘅教材,同埋問下老師佢覺得女女邊方面弱,可以點加強。如果個導師係真材實料,亦有點教過小朋友經驗的話, 1 小時內就應該睇得出小朋友程度、強弱項。 So far 我咁多個學生,只有 2 次係過唔到試堂。
我自己以前初中搵私補數學,個導師仲要係師姐,一入門口就問「有乜野唔明、教到去邊」。我呢個學生連自己有乜識/唔識,更莫論小學生,仲要師姐,按理應該係清楚我呢個年級應該學左乜。 後來去跟小型補習社導師,一坐低做兩版數學,導師就知道我乜斤兩,唔識乜課題,失分位係邊度。熟手導師一黎就坐低「做野」,有自己節奏、計劃。

最後當然要問下「真正用家」感覺如何。畢竟唔係個個導師同小朋友第一堂就 100% 夾到,上多一堂就應該知道洗唔洗換老師。

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 Myluckybaby 的帖子

好貴,我表弟補英文收$280/hr,現職律師

男爵府

Myluckybaby 發表於 18-4-21 22:47
我打錯,應該IGCSE A*。

超貴喇。我識人IGCSE A*、香港大學修英國文學都係收小學$100、中學$200。

男爵府

jenny10 發表於 18-4-26 02:14

我通常教中二至中六中文,我就以中文為例子,呢次係我最近既兩個經驗,分享一下:

首先,勁既私補老師多數深明一個道理,就算自己教到曉飛都好,前提係個學生對你心服並且喜歡你,咁學生先願意在呢位補習老師身上學野。所以第一堂必然要做既係了解學生,摸清學生既性格,懶既同勤力既處理方式唔一樣。

其次,補習老師可以透過了解學生對學科既所知,掌握學生既程度去到邊,例如中作呢D咁虛無縹緲既卷,可以看看老師認為重點係咩,係文筆?選材?剪裁?貼題?更高層次,例如點樣為之貼題?想攞更高結構分應該點做?

講住咁多先,大家有興趣再分享其他

男爵府

1998Ruby1998 發表於 18-4-26 03:40

根據以往經驗,家長都係會在場觀課,如果係教英文(我只係教英文,其他科我唔知家長 ...

拿!呢句“有咩唔明”認真係大忌 因為個學生通常係有舊野唔明,但自己都唔明點解會唔明。你仲問呢句,個學生基本上已經out左呢個補習老師。

而私補老師值錢可以叫價高D,又比大型補習社天王優勝既,就係有本事知道學生點解唔明,然後令學生明白並且覺得學到野。

男爵府

1998Ruby1998 發表於 18-4-26 03:40

根據以往經驗,家長都係會在場觀課,如果係教英文(我只係教英文,其他科我唔知家長 ...

好同意熟手補習老師一黎坐低“做野”,就會有自己既節奏同計劃

你咁講證明你係行家或見識過行家做事

其實好多時知道學校老師點教,就已經知道學生唔明D咩。英文唔清楚,但中文就99%會有既現象,可謂百問百中,就係學生既作文卷通常係“自生自滅”,學校老師係唔會教D咩,例如見到條題目應該點處理(即係你煮餸,買左材料番黎,你要點做呢?)、題目有咩暗示同要求你要做到、題目關鍵在於咩、貼題重點落在邊度等。

更甚既係,學校老師會割裂地教唔同卷既野,令學生以為四份卷互不關連,但其實卷與卷間關係密切。尤其閱讀卷好多時從題材到寫作手法,都好能夠啟發到作文卷,平時學校讀有關閱讀卷既野,寫作卷其實可以用番出黎。只要你肯試,會發現一雞幾味不是夢

洋房

你吹水唔好吹到太過份唔該, 如果你真係有心教後人唔係咁講野
每間學校每個老師嘅教學進度都唔同, 你只可以大概知道佢學乜野
但實質教到邊一定要問佢
有乜唔明亦係要問, 聽完佢講, 睇佢做野, 睇佢唔明到咩程度, 佢明嘅野掌控到咩程度
同埋冇得一堂就知有幾多斤兩, 都只係大概, 話自己得個班十成都係吹水作大對人地後人唔負責任
根本睇唔到學生嘅穩定性, 較深奧變化掌唔掌握到

洋房

shannon_fky4186 發表於 18-4-26 10:06
好同意熟手補習老師一黎坐低“做野”,就會有自己既節奏同計劃

你咁講證明你係行家或見識過行家 ...
學校教師係咪你講到咁呀?
好心你地唔好係網上係咁作大啦
去到好似冇尊冇重冇晒尊師重道
我當初唔讀PGDE因為唔鐘意學校太多行政野+是非
人地真係最前線培育後人嘅人, 私補執手尾純學術考試技術
我地靈都唔敢講到自己咁大

侯爵府

蛋皇哥0127 發表於 18-4-22 10:38
補咩?幾年級?
我細女補緊
中同數
請教可以係邊度搵私補?我兩個女分別四同六年級想搵私補補英文, 謝謝。

首頁

尾頁

跳至