自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

子爵府

MommyPanel勳章

幸福花 發表於 18-4-22 10:13
針吉唔到肉唔知痛!個個話方便!實在顯生好多問題!大陸以為好先進!但當人人冇工開!連低下工種都冇埋!D ...
同意,先進背後係有代價

公爵府

好媽媽勳章

幸福花 發表於 18-4-22 10:13
針吉唔到肉唔知痛!個個話方便!實在顯生好多問題!大陸以為好先進!但當人人冇工開!連低下工種都冇埋!D ...

其實科技發進係一定向前進,無可能因為某d人就停咗唔發展,人只能跟住科技向前走,無可能要科技等埋你,留喺原地就注定被途汰

子爵府

回覆樓主

終於推出自助收銀機其實係好事,科技化,時代既變遷,總有一啲工種慢慢被淘汰,社會先進步。其實推出自助收銀機都要好一段時間先上軌道

水晶宮

回覆 健朗媽咪 的帖子

係。。人類早應被淘汰!!

禁止訪問

水晶宮

回覆 幸福花 的帖子

人類又要食又要屙屎浪費資源!

水晶宮

Catcatlove 發表於 18-4-22 08:37
新一代真係要最小讀到大學,而家大學畢業就等於以前中學畢業一樣

又或者大學都冇用

水晶宮

回覆 Reminder 的帖子

係囉!顧客做埋收銀。。又可減省成本。

水晶宮

Joant 發表於 18-4-22 10:41
反而擔心會慢左
實勁多師奶會哎啊點用唔識用搞勁耐
我樓下麥當勞自助個部機就係咁

我反而最鍾意自助方式

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

luckybaby2011 發表於 18-4-22 11:03
又或者大學都冇用

唔駛用腦既工種真係會被淘汰! ai真係1日千里
放下自在

禁止訪問

水晶宮

fitfish 發表於 18-4-22 08:10
如買左手寫牌減價野如何计?

如我贪心。嘟D 吾嘟D。部份吾过机吾比錢。又点? ...

未比錢出門口嗰吓會響

公爵府

回覆樓主:

唔該屋企樓下間百佳快d有,明明有4個counter, 永遠得一個收錢,一係直情一個人都冇要去揾上緊貨ge去收錢,出名排隊排勁耐,跟本唔夠人手

侯爵府

回覆樓主:

其實社會一路一路進步就係咁,咁以前住泥屋草屋耕田捉魚,唔通話幾十幾百年都唔發展?

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

fitfish 發表於 18-4-22 08:10
如買左手寫牌減價野如何计?

如我贪心。嘟D 吾嘟D。部份吾过机吾比錢。又点? ...

咁即係偷野

水晶宮

回覆 cattz288 的帖子

用腦嘅工種都會被淘汱。。有電腦洗鬼人腦。将来文員教師乜師乜師都唔需要。。有電腦乜都做到!上網學習就攪掂!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

S_family 發表於 18-4-22 11:15
唔該屋企樓下間百佳快d有,明明有4個counter, 永遠得一個收錢,一係直情一個人都冇要去揾上緊貨ge去收錢, ...

咪囉~見出口有成7,8個counter, 開得果2個, 真係排到火架
放下自在

水晶宮

回覆 幸福花 的帖子

到時人類都唔洗學習。因為唔用腦。。個個做癈柴。。俾Ai拎去堆填區。。一了百了!

象牙宮

幸福花 發表於 18-4-22 11:25
回覆 cattz288 的帖子

用腦嘅工種都會被淘汱。。有電腦洗鬼人腦。将来文員教師乜師乜師都唔需要。。有電腦 ...

無人去input, 都唔識upgrade囉~
放下自在

珍珠宮

回覆樓主:

收銀都冇得做,慘

首頁
23456...10

尾頁

跳至