夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

Del

伯爵府

2024年龍年勳章

Sangpks 發表於 18-4-22 09:46
呢度有冇Sis 收入比C6多好多?(大概多50%起)你地家庭支出和角色分工點分配? 心態上又有沒有不平衡(因為 ...

我初期試過,不過而家已經唔係。

無咩唔同,我無所謂因為開支唔多,我自己住,佢搬入嚟,支出都係食同住同鐘點工人,我屋企人有時得閑過嚟煲湯煮吓,否則兩個出街食。大家唔需要做家務已經好和諧。
你想因為搵多啲騎住老公?咁勸你就唔好結婚。

結婚心態係佢老婆,事事以佢幸福為先。

俾我個例子你:呀99 周不時過嚟指指點點,亂講嘢話我呢樣嗰樣,帶埋妹妹又話我同佢哋兄妹唔同姓呀,外人呀;我有時都駁吓咀笑笑口話嫁咗入嚟同姓㗎,呀妹嫁咗出去就跟夫姓,先唔同姓呀… 諸如此類呢啲夫家問題一定有。你handle唔到真係唔好結婚。

大宅

RAY媽 發表於 18-4-22 15:22
我初期試過,不過而家已經唔係。

無咩唔同,我無所謂因為開支唔多,我自己住,佢搬入嚟,支出都係食同住 ...

我想佢搵多點幫下手先岩~ 我又唔會想騎住佢, 畢竟相處都係互相尊重。 我係怕佢唔平衡時(覺得冇尊嚴之類) 我又負責曬所有野,我又唔平衡

子爵府

BK Milk勳章

回覆 Sangpks 的帖子

家庭支出 - 大家夾個 pool, 主要支出響嗰度扣囉.
家庭角色同收入冇關係, 唔通出少D錢嗰個做晒家務咩?
一係一人做D, 一係請工人/鐘點.

男爵府

回覆樓主

我多我老公幾百 佢比一半我 同其他同學好唔同 我唔鍾意其他有錢男仔 我貪我老公夠蠢 大隻高大 萬事以我為先 夠錫我 錢多錢少完全無所謂
te quiero mucho mi amo

子爵府

回覆樓主:

點解揍小朋友和家務都係女方做?未結已知男友係咁的話,接受到先好結婚生仔喎

其實有錢就請工人,工人做心理咪平衡返啲。否則一個家,只係一個做,除非ptm ftm, 唔係好難心理會平衡到

侯爵府

回覆樓主

你識佢已經知人工,太介意收入換人比較好

另外,正常有責任心既男人,會負責自己負擔得到既數字,我諗你都唔會想佢成份糧比哂你,零娛樂咁變態掛

自己最清楚自己想要咩,心裡真的介意人工,認真搵過另一個最實際,唔係大家都辛苦

翡翠宮

回覆樓主:

揾多比多揾少比少
我既做法就係咁
我係多數揾得多嗰個
無可能你比2萬就死要佢比2萬
賣羅友咩
兩個人一齊因為相愛
互相愛既然一方有能力
咪比多D等大家生活都好D
吾通我食organic 跟手煮佳寶佢食?

計較就吾好結婚,更加吾好生仔,吾係你督計數機都好吾得閒

男爵府

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

我比C6多$6000,佢負責供樓、電費、管理費同自己保險,間中都會買餸;我負責仔女學費、保險、工人人工、煤氣、水費,差餉,買餸錢!
其實最緊要雙方取得平衡,有一排老公轉工咪我交埋管理費,兩公婆唔駛計得咁盡!大家攞出黎傾!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

回覆樓主

我c6之前收入唔穩定,時多時少,而我就好穩定。佢無$我就同佢用少d~ 煮多d飯等佢唔洗出街食咁多。屋企係我自己已供曬,得水電煤差餉管理費有限數我個人戶口俾。出去食飯娛樂洗衫就佢俾,維護男人尊嚴麻仲有間中超市有錢就佢俾,無就我俾~~
基本上就還好暫時無咩負擔,支出就睇送食飯,降低少少生活品質就到大家我覺得ok, 順便慳錢~~ 還好c6 唔會話家務係女人做,so far 家務都各佔一半,我掃地佢拖地,佢拎衫去洗我摺衫,我煮飯佢洗碗,仲有平時有時間會陪我產檢,呀囡d野佢會周圍搵返黎。仲有放假放工點都會抽時間陪我。以前我好緊張錢,當你搵到個Mr right, 錢響短線真係唔係最重要,錢財真係身外物,當然長遠都要鼓勵佢搵多d啦 佢都不負所望,將來我靠佢囉

侯爵府

以前我男友搵錢同我差一兩萬,今年佢啱啱出咗黎搞自己生意所以搵錢少咗好多。我地黎緊結婚啲開支係我男友出,住屋開支大家一半,各自俾返自己父母家用。我份糧仲有得剩所以負責儲錢。家務因為我份工工時比較穩定所以我做多啲,洗廁所洗碗抹屋個啲我男友做。

大宅

flori 發表於 18-4-23 22:42
以前我男友搵錢同我差一兩萬,今年佢啱啱出咗黎搞自己生意所以搵錢少咗好多。我地黎緊結婚啲開支係我男友出 ...

佢肯洗廁所 好乖!

大宅

呢度有冇Sis 收入比C6多好多?(大概多50%起)你地家庭支出和角色分工點分配? 心態上又有沒有不平衡(因為 ...

佢份錢用作家庭開支,自己份錢用嚟儲,佢份錢唔夠先用自己錢補貼

瑪瑙宮

有無同佢傾過佢想點分配? 定佢話交比你決定?

大宅

Nancy20090615 發表於 18-4-24 09:42
有無同佢傾過佢想點分配? 定佢話交比你決定?

佢話靠曬我

瑪瑙宮

Sangpks 發表於 18-4-24 09:45
佢話靠曬我

到真係成夫妻, 一个人的真我便見真章.

我 ex 以前乜都話你話喇, 你話喇, 之後就話我自把自為.

到你話晒事, 佢就會覺得自己無地位無存在感, 你諗好, 但表面要問佢意見, 比一兩樣佢話事.

侯爵府

睇下個50% 係幾多嘅50%, 8萬嘅50%, 同3萬嘅50% 就差好遠了,如果一半後都維持到生活支出,無咩分別,只係再追唔追求更高質數生活,如果連生計都搞唔掂,就好有保留了。。。

大宅

skybiebie 發表於 18-4-24 14:03
睇下個50% 係幾多嘅50%, 8萬嘅50%, 同3萬嘅50% 就差好遠了,如果一半後都維持到生活支出,無咩分別,只係 ...

對的,我剛剛開始都不知道如何形容, 因為如果男的搵5萬, 女的搵10萬,咁生活當然沒問題,那只是數字遊戲~ 但如果男的搵2萬,女的搵4-5萬,那那就是基本生活開支比較倚賴女方~

咁我都有準備既, 明白如果想要更好的生活就要靠自己, 我都有鼓勵佢, 不過佢就唔算上進, 能力也有限, 不過佢話將來會幫忙湊小朋友囉,只好聽住先。

瑪瑙宮

Sangpks 發表於 18-4-24 14:54

對的,我剛剛開始都不知道如何形容, 因為如果男的搵5萬, ...

湊小朋友就梗架喇, 使乜佢舉手.

侯爵府

回覆樓主

我係,屋企既支出我俾多d,出街食飯個d亦都多數我俾,金錢上俾多d我無問題,因為識佢時已經知道呢個男人唔會發達,但財富我可以自己創造嘎嘛。
但湊仔家務個d,我唔認為係女人要做多d喔。我老公煮野,執屋叻過我好多,而且佢亦都願意做,呢個亦都係我當初嫁佢既原因

首頁

尾頁

跳至