家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

oneone11 發表於 18-5-2 09:30
你而家嘅諗法同我屋企人好似,11年嗰陣時認為樓市太瘋狂,驚遲啲爆煲走唔切,賣自住樓租樓等跌,覺得就算 ...

完全明白冇人知道幾時係高位,亦都可以高處未算高, 但係呢個世界 ,就係因為有人睇好有人睇淡,市場才會旺起嚟, 俾你喺最高位沽貨唔代表你係叻仔,同樣地高位接貨亦唔代表係蠢人, 香港97年樓價最高買入, 21年後嘅今日日都破頂

我大佬就係一個活生生的例子, 兩公婆專業人士月入過十萬, 第一層樓沽貨之後, 聽 地產老不斷遊說,然後 在1996年高位買入 一層樓收租, 在喺1997年7月超高位買入一層樓自住, 兩公婆因為在上市公司同政府部門工作, 所以唔肯學精叻嘅香港人申請破產, 兩公婆為咗兩層樓,雖然係專業人士,但係為咗功樓 , 唔去破產 ,20年冇去過旅行, 食嘅亦都係最cheap嘅茶餐廳, 佢摸頂嗰層樓終於都沽咗貨, 捱咗20年,97年430萬買入 2017年560萬沽出, 表面上睇仍然有錢賺, 但就犧牲咗20年優質生活

別墅

回覆樓主

我朋友佢係物業投資公司返工,佢同我講公司負債比率超低,樓市業主都好有實力,想樓市爆煲,難矣⋯⋯

男爵府

baby668 發表於 18-5-25 19:33
完全明白冇人知道幾時係高位,亦都可以高處未算高, 但係呢個世界 ,就係因為有人睇好有人睇淡,市場才會 ...

好煽情喎,兩公婆專業人士,月入過10萬,為咗兩層樓捱足20年,仲要其中一層係收租樓,可以以租養供,以兩公婆嘅收入絕對唔會話供唔起,頭幾年息高可能會辛苦啲,十幾厘都供得起,之後到而家嘅息都低,就更加輕松啦,使咩犧牲優質生活,唔去旅行,食最cheap茶餐廳。仲話為咗供樓唔破產,供得起點解要破產?你上網㩒下按揭計數機就知月供幾多,作故都要合理先得架。

子爵府

oneone11 發表於 18-5-25 21:25
好煽情喎,兩公婆專業人士,月入過10萬,為咗兩層樓捱足20年,仲要其中一層係收租樓,可以以租養供,以兩 ...

重點係原本有一層,又唔肯賣,貪勝不知輸, 97年尾 爆煲 手持三個物業, 金融風暴期間,五千蚊都冇人租, 同一時間供三個 總數近一千萬物業, 唔捱麵包就有鬼, 三個物業已放, 再换一層新樓, 供到退休都仲未供完

百分百真人真事絕無任何誇張成分, 現時自住一個 建築面積1000呎 市值約900 幾萬私人屋苑, 好彩因為冇仔女 ,所以 現在供樓仍未有壓力, 但一生人除咗供樓就係供樓

大宅

baby668 發表於 18-5-25 19:33
完全明白冇人知道幾時係高位,亦都可以高處未算高, 但係呢個世界 ,就係因為有人睇好有人睇淡,市場才會 ...

97年430萬到2017才值560萬?地點係邊區?97年430萬樓就算唔係豪宅啦,都叫高尚住宅啦,到2017才值560萬?你係咪打漏咗個1字?係賣1560萬。
97至今,過去這20多年香港好多地區樓價係升咗3倍或以上。
Baby 朋友,你大佬呢個活生生例子,好令人質疑!

子爵府

高0媽媽 發表於 18-5-25 23:05
97年430萬到2017才值560萬?地點係邊區?97年430萬樓就算唔係豪宅啦,都叫高尚住宅啦,到2017才值560萬? ...

其實大家只要留意下將軍澳嘅樓價就知道, 唔信大家可以去田土廳查冊97年 好多非地鐵站上蓋物業,成交都四百幾萬, 直到2017年好多非地鐵站上蓋的將軍澳 建築面積七百幾呎,成交價都係六百萬以下

http://hk.centadata.com/ptest.aspx?type=2&code=GDPPGPPRPA&ref=CD2_Detail_Nav

男爵府

baby668 發表於 18-5-25 23:05

重點係原本有一層,又唔肯賣,貪勝不知輸, 97年尾 爆煲 手 ...

兩個物業變三個?合共近千萬,就以一千萬計,所有樓都借九成,總共借九百萬,呢十年利率計2.15(其實做到世紀筍plan,1厘都唔使)供20年月供46172,供30年月供33945,按揭額同利率我已計多咗,實際供款應該會更少,兩公婆加埋過十萬人工,加埋租金收入,邊會辛苦啊?

大宅

回覆樓主:

Delete post

男爵府

重點係原本有一層,又唔肯賣,貪勝不知輸, 97年尾 爆煲 手 ...

唔該你作故都前後一致好啲喎,咁易俾人識穿嘅

男爵府

仲有喎,供咗20年樓,銀行嘅錢都還得七七八八啦,當年合共近千萬嘅樓到賣樓時至少值千幾萬,扣除按揭餘額,應該都夠錢full pay層九百幾萬嘅樓,使咩供到退休,就算佢選擇做按揭,把多餘嘅錢用來投資,但都可以用來同供款對沖,加埋過十萬收入,不知幾和味,邊有捱啫。

子爵府

oneone11 發表於 18-5-26 00:09
仲有喎,供咗20年樓,銀行嘅錢都還得七七八八啦,當年合共近千萬嘅樓到賣樓時至少值千幾萬,扣除按揭餘額 ...

得啦得啦,咁鍾意玩捉字蝨,將小小嘢無限大, 邊個係專業人士智障都明啦 , 你無非都係要非常努力咁水人哋,買樓換樓買樓換樓, 對於這些非理性討論,已經沒有興趣再糾纏落去

我唔會再喺呢個post回覆, 都係果句 ,如果有人不斷水你買樓,果個一定唔會係朋友

男爵府

baby668 發表於 18-5-26 19:29
得啦得啦,咁鍾意玩捉字蝨,將小小嘢無限大, 邊個係專業人士智障都明啦 ...

嘩!被人踢爆發爛渣

男爵府

高0媽媽 發表於 18-5-25 23:05
97年430萬到2017才值560萬?地點係邊區?97年430萬樓就算唔係豪宅啦,都叫高尚住宅啦,到2017才值560萬? ...

我正正就係97時換樓,兩佰幾萬買,沙士時跌到一佰萬,尋日Agent打比我問七佰尾放唔放,本來20年按揭,一路減息終於15年就供甩,我呢個就係自己故事,唔係又講邊個邊個嘅故事,仲有我只係一個打工仔,並不是什麽專業人仕。

男爵府

回覆樓主:

二百幾升到七百尾好合理,我絕對相信,因為我都經歷過
高0媽媽質疑佢,佢就post link來證明,可惜嗰個係將軍澳怡心園,落成年份2000年,唔明點解可以1997年就可以買來自住
仲有我都唔係專業人士,只係一 個有少少common sense 嘅師奶。

子爵府

oneone11 發表於 18-5-26 19:42
嘩!被人踢爆發爛渣

唔係發爛渣,而係理性討論, 你咁努力唱好樓市,你努力慢慢唱啦

首頁

尾頁

跳至