自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

15週年勳章

有時呢覺得每樣野over左就唔係咁好
物極必反, 去返原始都唔係人人受得

翡翠宮

回覆樓主:

其實,好多人都係選擇性~

選擇性環保
選擇性潔癖
選擇性減肥
選擇性……

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我成日都講應該由上做起,依家就將個責任推左去下層,以為賣幾個公民廣告叫人唔好用飲管就完成,跟住到我有需要用時,就充滿罪惡感

侯爵府

臭屁 發表於 18-4-22 16:53
啲人成日將環保兩個字掛係咀邊,但唔知佢對環保有咩實質共獻~
例如比人話用少啲紙巾啦⋯⋯環保呀!
心諗· ...

我只會盡量做
有時真係唔記得帶環保袋都要買架
係屋企,打邊爐真係唔想洗咁多碗都會用紙碗

男爵府

叫講環保d人吾好用廁紙汶屎

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

馬霸 發表於 18-4-22 18:06
叫講環保d人吾好用廁紙汶屎

咁又唔好咁極端,如果咁講,不如話快d世界末日,重頭再玩過

水晶宮

tansyneko 發表於 18-4-22 17:20
yes超級同意呀,揸私家車都唔環保架,個個唔好貪方便買私家車啦

仲有個個月都買衫褲鞋襪,著得哂咩

每年的earth hour 熄燈一小時, 有d 人響應仲在fb 開post 话自己熄燈一小時係環保。佢地慳d 啦, 真係環保唔係每年得一日熄燈一小時但在果一小時玩手機囉, 好多長者日日都唔開燈 (或盡量少開燈去慳电费), 比呢班人環保!!!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我只會由自己方面做起,唔會話人地
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主

説得對!
我識得有個家長佢好慳。
地拖頭逢過年先換、即一年換一次、佢話環保、其實係慳錢!
夏天吾開冷氣、佢又話環保、其實係吾想交咁多錢電費!

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主:

其實依加又提議走飲管、用少d纸巾!
点解政府吾監管吓大型超市濫用塑膠兜嘅問題非常嚴重!!!好多時根本吾需要用塑兜!!!

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

二世龜 發表於 18-4-22 17:14
我覺得垃圾收費先最唔環保...

直頭極白痴!!!
要用$買佢d膠袋!咁我自己屋企膠袋点用,係咪掉唒佢?,仲有,到時一定会通街垃圾!!!

象牙宮

回覆樓主:

係呢,有本事唔好用一張紙巾,唔好開冷氣風扇暖爐,連口罩都唔好用添喇

子爵府

ICbaby 發表於 18-4-22 18:39
直頭極白痴!!!
要用$買佢d膠袋!咁我自己屋企膠袋点用,係咪掉唒佢?,仲有,到時一定会通街垃圾!!!
...

咪係,仲要d垃圾唔係因為市民無衣食浪費,好多時係d生產箱over packaging
另外,好多市民都願意將垃圾分類回收

公爵府

2023年兔年勳章

回覆 臭屁 的帖子

睇到呢個帖,感覺係一般人對環保人士有誤解。

咁啱今日帶咗孩子去玩托印手帕,就分享一下感受吧。

個導師姐姐好溫文,無一開口就指責人點樣浪費紙巾。只係講俾我哋知,掉去堆填區嘅紙巾,占垃圾嘅 7%。咁 7% 有幾多,答案係 6百幾噸,有成 41 架巴士咁重。

睇完之後,都有啲懷疑係咪聽錯。係每月定每日? 每月又好似好少,每日嘅話,又覺得真係幾跨張。諗落真係需要減少用紙巾,比如洗完手,用手巾仔代替抹手紙。

我唔係乜嘢環保人士,只係覺得教育下一代係我哋嘅責任。我哋習慣咗浪費,已經好難去改變生活習慣,但係都想孩子會有唔同嘅想法。

當你去過白泥,見過白泥嘅日落有幾咁靚。如果有機會去睇下白泥嘅垃圾堆填區,都會有反省,點解會將咁大咁靚嘅觀景區,用嚟堆垃圾?

足足堆滿一座山,唔係跨張,真係成座山。重填滿成一大片蠔田,有成個城鎮咁大,成個中文大學果座山咁高咁大。

寶石宮

回覆樓主:

環保係好事

公爵府

上 BK 多都唔環保 , 電腦手機要用電

珍珠宮

回覆樓主

我角度,嚴格避孕,甚至絕育,先係真環保!

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

做到幾多得幾多,好過咩都唔做。
但我唔會話人地。
我C6都話過我垃圾分類麻煩,我唔會理佢。
人地唔做勉強唔到,我自己會照做。

ljhy10    發表於 18-4-22 20:29
你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

臭屁 發表於 18-4-22 16:53
啲人成日將環保兩個字掛係咀邊,但唔知佢對環保有咩實質共獻~
例如比人話用少啲紙巾啦⋯⋯環保呀!
心諗· ...

街邊成日有 6式xx 叫人支持環保,有次我同個係咁頂住我去路嘅女仔講,環保你就唔好化妝,查唇膏啦!

大宅

ICbaby 發表於 18-4-22 18:39
直頭極白痴!!!
...

同意

首頁
12345...6

尾頁

跳至