自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

yuko0605 發表於 18-4-22 21:42
其實呢批人士可能因為心中有結或者有野睇唔開而令到佢地自己活左係自己世界,係香港地呢d高壓地區有都不足 ...

唉!我都擔心緊我仔第時會唔會係咁 融入唔到社會俾人恥笑

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

長髮果個好似達哥

琥珀宮

其實呢批人士可能因為心中有結或者有野睇唔開而令到佢地自己活左係自己世界,係香港地呢d高壓地區有都不足 ...

其實肯出鏡嗰兩個都有好多共同特徵,家人由細到大都好保護,連煎蛋 ,煮公仔麵都唔識,考唔到大學,鍾意打機。跌低左起唔返身,不過佢地肯出鏡已經好好,證明佢地想同社會溝通,希望可以行出更多步。

學會放下    發表於 18-4-25 01:50

男爵府

blackberry 發表於 18-4-22 22:12
唉!我都擔心緊我仔第時會唔會係咁 融入唔到社會俾人恥笑
...

試下趁佢心情好或者家庭樂個時慢慢誘導佢講出黎究竟係咩事而令到佢咁,恥笑指指點點都係令呢批人會不安既原因,望bk就知道有好多人歸類呢d人係廢係懶,加上社會其實冇乜太大支援呢一批心理上令佢地得到一樣好滿足既感覺,唔係物質可堆砌出來,心理上既問題可以令一個人有好大既影響呀

珍珠宮

feifei_baby 發表於 18-4-22 19:57
理解唔到點解呢班人會咁....

因為有人照顧佢哋,如果真係無人照顧,無人供養,係咪仲會有咁多人可以隱青?

伯爵府

pi0219 發表於 18-4-22 20:40
我反而覺得長髮個個似係有自閉症既數學天才

認同

男爵府

mandy952 發表於 18-4-22 22:18
其實肯出鏡嗰兩個都有好多共同特徵,家人由細到大都好保護,連煎蛋 ,煮公仔麵都唔識,考唔到大學,鍾意打 ...

係呀,佢地係想踏出去但唔知道個門係邊度又怕社會眼光既指摘,其實節目係帶出要多關注呢一批人既心理狀況,但我現實只見到好多人去嘲笑恥笑呢批人士,我都希望有組織或者協會比多d資源去幫助呢一類重新踏入去社會,唔好咁多歧視既目光去看待標籤呢類人,呢批人大多都係超級內向

大宅

回覆樓主:

咪就係咁多人睇唔起人, 佢地先攪成咁! 香港社會啲人思想狹窄, 讀唔到書就好似冇晒自信咁, 社會多啲包容就唔會咁!

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

其實佢係咪A仔個類?香港學生要全能,如果佢係數學天才就埋沒左

琥珀宮

yuko0605 發表於 18-4-22 22:23
係呀,佢地係想踏出去但唔知道個門係邊度又怕社會眼光既指摘,其實節目係帶出要多關注呢一批人既心理狀況,但 ...

其實最終問題可能係屋企,家人嘅態度好重要。睇完令我反思唔好再對個仔咁高要求。

伯爵府

回覆樓主:

其實佢哋唔係有咩大問題,佢哋又唔係做過咩傷害人既事,唔須要用另類眼光去評價人哋,每個人每個時段既生活方式都唔一樣

男爵府

newinewi 發表於 18-4-22 19:57
多少少包容,有助他們走出來。他們願意出鏡已經好難得,別人奇異目光,只會令他們的路更難
...

同意。希望政府能夠放多d資源去幫助佢地融入社會。

男爵府

mandy952 發表於 18-4-22 22:30

其實最終問題可能係屋企,家人嘅態度好重要。睇完令我反思 ...

明白每個父母都想仔女出人頭地高薪厚職,但唔好忽視心理需求,做父母係大學問每個兒女性格唔同,安排既到最後都未必適合佢,有時要問佢你將來其實有咩夢想有咩職業再慢慢去引導同支持佢。。。我細個都好多夢想架不過成日比人恥笑我

公爵府

BABA124 發表於 18-4-22 22:25
咪就係咁多人睇唔起人, 佢地先攪成咁! 香港社會啲人思想狹窄, 讀唔到書就好似冇晒自信咁, 社會多啲包容就 ...

讀唔成書=冇出路?只係讀唔成書份工會辛苦啲,人工冇咁高,我理解唔到佢地不願工作嘅原因,只係覺得佢地嘅父母家人好無奈.... 我表弟都係自閉症,正常智力,都有工作,社交係弱啲。

水晶宮

newinewi 發表於 18-4-22 19:57
多少少包容,有助他們走出來。他們願意出鏡已經好難得,別人奇異目光,只會令他們的路更難
...

Agree

男爵府

yuko0605 發表於 18-4-22 22:19
試下趁佢心情好或者家庭樂個時慢慢誘導佢講出黎究竟係咩事而令到佢咁,恥笑指指點點都係令呢批人會不安既原 ...

講得好!

男爵府

yuko0605 發表於 18-4-22 22:23
係呀,佢地係想踏出去但唔知道個門係邊度又怕社會眼光既指摘,其實節目係帶出要多關注呢一批人既心理狀況,但 ...

好多人睇完呢個節目只係嘲笑他們!你心水好清,知道問題所在!如果社會上多d識关心人既人就好了

伯爵府

pi0219 發表於 18-4-22 20:40
我反而覺得長髮個個似係有自閉症既數學天才

我都係咁同老公講,佢似錯過咗個黃金治療期,如果當時有上training,結局會好唔同,可惜佢嘅年代未有咁多人關注自閉症

琥珀宮

yuko0605 發表於 18-4-22 22:37
明白每個父母都想仔女出人頭地高薪厚職,但唔好忽視心理需求,做父母係大學問每個兒女性格唔同,安排既到最後 ...

屋企太過保護,家長對學業有要求,灌輸只要讀書好先得嘅思想可能係最大原因。令佢地以為只有讀書呢條路行,咁一跌低左就諗唔到其他出路,或者唔敢行其他路。

男爵府

好多人好mean,只睇別人缺點,而不想為什麽會這樣,我想是因為香港太多刻薄心地差既人而令到某些超級內向的人收埋自己,不願接觸這個殘酷社會

首頁
12345...7

尾頁

跳至