自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

pi0219 發表於 18-4-22 20:40
我反而覺得長髮個個似係有自閉症既數學天才

X2,當我睇到佢行路都要與眾不同行欄杆外、有樓梯唔行行斜路,我都覺佢似高功能自閉症

大宅

vvik 發表於 18-4-22 23:35
X2,當我睇到佢行路都要與眾不同行欄杆外、有樓梯唔行行斜路,我都覺佢似高功能自閉症
...

我都覺,但問題係點先可令佢媽知道,可以幫到佢呢?佢個款係就算搵到工,都會同人相處唔到。

男爵府

vkm2014 發表於 18-4-22 22:53
好多人睇完呢個節目只係嘲笑他們!你心水好清,知道問題所在!如果社會上多d識关心人既人就好了
...

我清楚係因我曾經經歷過但未算好長,好彩我媽冇放棄慢慢引導我出返來,從未覺得或鬧我廢反而一次次地救我,所以呢個節目引起我好多共鳴,個批人慘父母都好慘我知道,正正因為咁我好討厭d人郁d就標籤人地嘲笑恥笑,我真係受唔小。。不過我自己既原因係因為一直比勁大壓力自己一定要讀書有成要好叻,亦係父母灌輸概念讀到書佢地面上有光,但我父母都冇話迫過我,壓力係自己比自己,父母既引導好重要同時都要個批年青人有踏出來既勇氣,既然有勇氣回解唔多多鼓勵下佢,讚美下佢,父母唔好吝嗇鼓勵同讚美對於心理成長係好大幫助,唔好一黎就打或者鬧,就算係都要事後好好解釋,父母唔好把自己權力權威放得過高令小朋友怕左乜都唔敢講你知,佢地成左年有自己既路,樣樣安排好晒係咪對佢好真係值得反思,究竟佢要過你想要佢過既人生定係比佢自己選擇呢?

男爵府

chinatea 發表於 18-4-22 22:56
我識有人都係自閉廢青,中三比學校踢出來,一直自閉係房,連老豆過身都冇出來見最後一面,到亞麻過身又係咁,激 ...

呢d觀念係諗偏左了,佢搵唔到令佢提起勁或者係冇一個驅動力就放棄自己,呢d個案冰山一角,我希望社會可以幫到一個就一個,因為個d生活未必佢真係想過,亦係原生家庭既問題,亦可能有某方面既心理病

男爵府

mandy952 發表於 18-4-22 23:06
去批評嘅人可能源於唔了解,如果換轉幾年前嘅我都可能會咁諗,正如大部分父母都過份保護孩子又重視學業一 ...

冇錯就係咁,固有觀念社會觀影響太深,不過節目出既原意都係喚起人地對呢類人士既關注,叫人唔好太多批評同用異樣眼光去看待佢地,一人讓一步比d生存空間已經好唔同,真係經歷先知道其實父母雙方都好難受,唔好亂咁話小朋友冇用。。要知道每個人係獨立個體嘛

男爵府

sjnl43 發表於 18-4-22 23:27
公司負責人邊個受到咁長真空期? 除左社工負助, 根本佢地好難揾工, 行返出黎
...

所以咪要喚起救得一個就一個,問題既然已曝光就係想普遍既人去嘗試接納佢地,社會踏出第一步,比個機會。。。。最小都已經伸過手出來幫助佢地嘛

男爵府

beehoneybee 發表於 18-4-22 23:06
同意,要愛心,鼓勵,等佢慢慢靠自己走出來。
越鬧、指責,只會令佢地更收埋自己。
...

男爵府

回覆:星期日檔案睇到有D火滾

其實關你咩野事?

又唔係影響到你,有咩野火滾?

伯爵府

ChloeMa 發表於 18-4-22 21:18
似達哥

我正想講。
仲要其實佢地手指尾啲指甲,其實係咪留來了鼻屎既呢?

水晶宮

其實手機上網係我地下一代嘅毒藥!年輕人未懂自律便會沉迷!

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

長毛係好硬頸

佢口講鍾意冒險
行新路線睇下不同事物

應該係差個機會...有人安排到份工比佢
慢慢黎

佢應該都走得返出黎

珍珠宮

mandy952 發表於 18-4-22 22:01

佢講野都望人,又肯出鏡,唔算自閉,但應該有心理問題

亞氏保加症都會望人,屬自閉譜系,可以好聰明,但有時唸法同所謂常人有別。我有朋友仔係亞氏,已高中了。他細個時覺得他好聰明,唸嘢out of the box,但大左說話行徑跟同齡不同就俾標籤為古怪,慢慢就唔願接觸人。。唉,佢阿媽好無奈,唸嘢或做嘢古怪,但他没有傷害任何人,但別人的眼光讓他選擇逃離。依家希望社工可幫助他。

伯爵府

yuko0605 發表於 18-4-22 21:42
其實呢批人士可能因為心中有結或者有野睇唔開而令到佢地自己活左係自己世界,係香港地呢d高壓地區有都不足 ...

多d人好似你咁心善就好。

有時d人有心理關口, 精神問題, 或者欠缺幫助教導都會咁。 其實佢地多數心入面都有鬱結唔開心

有乜好笑?! 笑人既, 咪又係日日返工為兩餐? 人地唔出街都唔餓死, 仲叻啦。

有d野係觀點與角度。

男爵府

moniko 發表於 18-4-23 01:47
多d人好似你咁心善就好。

有時d人有心理關口, 精神問題, 或者欠缺幫助教導都會咁。 其實佢地多數心入 ...

我唔係心善呀,而係過來人身份。。。我都希望個節目能夠引起廣泛關注,係香港生活好多人都有情緒或者壓力引致到扭曲左心理成長,愈係繁榮既城市就愈多咁既情況,係香港要做一個唔重學術既家長係好困難,就算想咁做周邊既人都好多說話我好理解,所以好慨嘆

學會放下    發表於 18-4-25 02:00

子爵府

newinewi 發表於 18-4-22 19:57
多少少包容,有助他們走出來。他們願意出鏡已經好難得,別人奇異目光,只會令他們的路更難
...

同意

子爵府

yuko0605 發表於 18-4-22 23:55
我清楚係因我曾經經歷過但未算好長,好彩我媽冇放棄慢慢引導我出返來,從未覺得或鬧我廢反而一次次地救我,所 ...

同意

特別係「父母唔好把自己權力權威放得過高令小朋友怕左乜都唔敢講你知」

我無小朋友
但覺得讚美比責罵有效

大宅

HiPP勳章(2)

newinewi 發表於 18-4-22 19:57
多少少包容,有助他們走出來。他們願意出鏡已經好難得,別人奇異目光,只會令他們的路更難
...

你真好,他們肯走出第一步已不易,還需社會給予他們一些機會

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

20462046 發表於 18-4-22 22:59
佢媽縱佢出黎

X 2

家庭教育~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

Manmanca 發表於 18-4-22 23:09
其實算唔算病的一種?
睇到最尾個“達哥”,真係好唔對路咁

不过, 達哥都唔算完全 "隱閉" , 起碼佢一星期会去 社區中心一次幫小朋友, 跟其他人仲有交流; 佢肯出街, 又肯行路。可能佢未能適應一份正常工作, 要時間及自己開竅, 好似節目中另一個年青人咁。

首頁

尾頁

跳至