嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個B 9月底出世,請問頭3個月應該買長袖定短袖?通常0-3months既衫仔可以著足3個月嗎?
成日聽人講:買衫買大D好!可以著耐D,又話3個月大既B可以著到6months既衫

但係香港轉季好快, 好擔心BB 著得落時季節又錯
可以分享下你地個B幾個月大著咩size嗎?
我買了好多3-6months
new born 0-3months既衫應該買多少好呢?

大宅

回覆 ccajewl 的帖子

My baby born in the first week of Oct last year.
I used長袖more than 短袖.
If you buy
短袖,
I recommend buy two items are enough,
because baby will stay at home in the first three months.
(except go to Maternal& Child health centre) .

大宅

回覆 ccajewl 的帖子

new born 0-3months既衫應該買多少好呢?
I recommend buy 3are enough,
because you will wash (hand wash)it every day.
Baby grows up very quick.

男爵府

若你BB9月出世,係香港天氣黎講,9月都熱,我覺得可以買d短䄂body,3-4件左右。而連身衣短都買,因為到時BB你會用包被包住,咁可以著短䄂,無咁熱。
去到10月中至尾,有少少涼,咁可以自己佩搭。
我自己眼見普通牌子,u記,GAP,H&M,M&A, d BB衫,係0-3m,2-4,3-6,4-6,6-9,都好岩身,唔洗特登買大一個碼(我自己覺得),因太大件,BB著得好"浪",會唔舒服。

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主

你個B係大size定中碼? 我B出世8磅幾著左0-3 一個月就唔合穿啦! 而家8個月著緊歲半衫。 所以你唔好買咁多

大宅

ccajewl 發表於 18-4-22 22:47
我個B 9月底出世,請問頭3個月應該買長袖定短袖?通常0-3months既衫仔可以著足3個月嗎?
成日聽人講:買衫 ...

可以考慮買多幾件和尚袍做底衫
因為預BB嘔奶 出汗 瀨屎瀨尿 都會換得幾密
但size可以買大啲 同埋長袖
如果到時仲係熱 可能都會開冷氣
到唔熱都係長袖會好啲
而且BB真係大得好快㗎 啲0-3真係著唔到兩次就浪費啦

複式洋房

我bb 都係9月尾出世呀
見呢排Uniqlo 特價,買左差不多12 件 60碼短袖和尚袍,預佢嘔奶痾濕,又要擺D 嚮自己同99屋企
我朋友話佢個B 中SIZE 都可以著到4-5個月,之後就當冬天打底
而家連長袍和尚袍都有平,所以尋日又買了2PACK 70碼,到時冬天著返條褲仔就可以

首頁

尾頁

跳至