懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

咳佐第10日啦,入埋醫院食埋抗生素仲咳,訓唔到?就黎癲!呢10日食佐好多藥,覺得好對唔住bb,心好唔安樂。唔知幾時先會好,呢度有冇媽媽孕期食過抗生素㗎?好怕對bb有影響

別墅

回覆樓主

你係咪氣管敏感嗰啲咳?有抗敏藥係啱孕婦食㗎,最緊要都係睇醫生,醫生開得俾你嘅約就食得,唔好咁擔心啦!

大宅

yvonne520 發表於 18-4-23 23:06
你係咪氣管敏感嗰啲咳?有抗敏藥係啱孕婦食㗎,最緊要都係睇醫生,醫生開得俾你嘅約就食得,唔好咁擔心啦! ...

有呀!開佐都唔得!依家好驚訓覺,因為訓唔到。
仲食緊抗生素,咳得勁又痰多!真係好慘,咳得多宮縮又密佐,好驚bb早佐出黎(emoji)唔知幾時先好返

大宅

yvonne520 發表於 18-4-23 23:06
你係咪氣管敏感嗰啲咳?有抗敏藥係啱孕婦食㗎,最緊要都係睇醫生,醫生開得俾你嘅約就食得,唔好咁擔心啦! ...

一入睡氣管就收窄,一咳就醒㗎啦!連續好多晚係咁

大宅

回覆樓主:

我10weeks 食過抗生素,醫生開得就冇事,而且29weeks 好大。唔怕的

大宅

TMANIC 發表於 18-4-24 21:53
我10weeks 食過抗生素,醫生開得就冇事,而且29weeks 好大。唔怕的

咁你同我差唔多大,我29weeks啦。懷孕病真係好痛苦,我今日食抗生素第六日啦,仲係好咳同痰多。行兩步路就氣喘啦,又繼續食其他藥,未好過,好sad

珍珠宮

回覆樓主

醫生開得比你,都係食得嘅,唔好太擔心

大宅

GCHK 發表於 18-4-24 22:42
醫生開得比你,都係食得嘅,唔好太擔心

嗯謝謝妳!希望bb吸收d好既,唔好既唔好吸收啦(emoji)

大宅

回覆樓主

24week 病左 天氣焗 呼吸好辛苦 無錯 食葯無咩效果 頹
係屋企休息幾日無番工 最辛苦夜晚訓得唔好
今日走左去睇中醫

大宅

siuting91 發表於 18-4-24 23:38
24week 病左 天氣焗 呼吸好辛苦 無錯 食葯無咩效果 頹
係屋企休息幾日無番工 最辛苦夜晚訓得唔好
今日走 ...

你有冇咳?我咳到個肚好痛!夜晚氣管訓唔到。聽日抗生素食曬,我唸住再去睇多次中醫

大宅

回覆樓主:

有咳 啖勁 鼻水 係呢幾日咳時 覺得個肚扯住
夜晚訓教咳到成個人坐起 無味覺左成個星期
媽媽休息多d呀 剛飲完中葯

珍珠宮

回覆樓主

醫生知道你懷孕情況下開既藥都可以食。你自己可以煲D雪梨水去飲。

大宅

siuting91 發表於 18-4-24 23:48
媽媽休息多d呀 剛飲 ...

同我一樣(emoji)我已經咳佐10幾日了,晚晚半坐訓覺,咳極都有痰!好辛苦,依家個肚好頂,又唔可以平訓,好驚咳到早產(emoji)

大宅

siuting91 發表於 18-4-24 23:48
媽媽休息多d呀 剛飲 ...

我前幾日都係冇味覺,冇嗅覺!

大宅

RubyYu07 發表於 18-4-24 23:50
醫生知道你懷孕情況下開既藥都可以食。你自己可以煲D雪梨水去飲。

今日煲佐雪梨加海底椰果d,好似冇乜效(emoji)

大宅

回覆樓主:

我之前都係咳左幾個月,似係氣管敏感咳,中西醫偏方全部試哂都唔得,由4個月咳到6個幾月,之後把心一橫貴貴都去睇余宇超,好返咁滯,依家都會有時一兩晚咳,但余醫生比左氣管藥我有須要時服,吸入氣管的藥粉,好work。
Ps:唔知係咁岩關唔關事,咳左幾個月,晚晚咳、30周時曾作早產入左醫院

大宅

回覆樓主:

我10week嗰陣又係氣管炎咳到甩肺甘滯,半夜咳到醒左訓唔到,睇普通西醫食左佢兩次藥,一d效都無 ,因為我未陀b前都試過氣管炎咳,食左1次氣管藥就見效,但呢個醫生d藥食左兩次都完全無好轉過,甘我就上網查下d藥啦,原來佢開比我嗰隻氣管藥係for bb嘅,藥力係輕到唔會有效,唔怪得我食左兩次都無料到啦,因為真係太辛苦,又去唔到睇番之前個醫生,唔理甘多走左去睇中醫,開左3劑藥,飲第一劑無好轉,飲第二劑好左少少,好神奇地飲完第三劑後,完全好番曬,等我當初仲覺得個中醫流流地添,我完全明白咳到甩肺係幾甘辛苦,所以呢,建議你真係要睇下d藥係咪對你對症下藥先得啦

複式洋房

leefun123 發表於 18-4-22 23:12
咳佐第10日啦,入埋醫院食埋抗生素仲咳,訓唔到?就黎癲!呢10日食佐好多藥,覺得好對唔住bb,心好唔安樂。 ...

飲埋康鈣C,同飲多點熱水,我3日好返,加油

複式洋房

回覆樓主:

我都係氣管敏感,醫生開左霧氣藥比我吸先斷到尾,唔好拖,盡快醫好。加油

大宅

cland819 發表於 18-4-25 11:48
我都係氣管敏感,醫生開左霧氣藥比我吸先斷到尾,唔好拖,盡快醫好。加油
...

氣管咳噴嗰D葯 ,懷孕都吸得?

首頁

尾頁

跳至