自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章

兩星期前已開始搵䱽魚買。我地喜歡食果種灰白色大大條,好似叫鷹䱽,一直都知呢種魚好貴。買一條起碼過百。幾個星期以來,都冇什供應,就算有都得少貓三兩隻,所以一直都冇買。
今日見有大眼雞,諗住會平少少啦,又多左供應,就買啦。。。
點知價錢一樣係貴到我 。六蚊一兩。我揀左條已經78喇。
而家買魚仲貴過買隻雞呀!買餸真係艱難到暈。除非日日都食豬肉。如果餐餐都想食海魚,一餐餸都起碼接近一百。
我買完條大眼雞赤到入肉 呀!

珍珠宮

回覆樓主

我都唔知魚咁貴..
我由細到大都唔食魚的..

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章

plumtree 發表於 18-4-23 10:58
兩星期前已開始搵䱽魚買。我地喜歡食果種灰白色大大條,好似叫鷹䱽,一直都知呢種魚好貴。買一條起碼過百。 ...

大眼雞6蚊両唔算貴啦!我這邊8蚊呀!

學會放下    發表於 18-5-2 09:33
wcpcelia    發表於 18-4-23 17:25

侯爵府

2018復活節勳章

EmilyBB 發表於 18-4-23 11:10
大眼雞6蚊両唔算貴啦!我這邊8蚊呀!

下?係呀?我真係食米唔知米貴咯…咁樣樣
好多個月冇食過魚。次次買都覺得好貴。除左買碟頭魚毛,鮸魚至冇咁貴。

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

係,買送真係乜都貴,不過如果出街食係仲貴,都係唯有照買

子爵府

兩星期前已開始搵䱽魚買。我地喜歡食果種灰白色大大條,好似叫鷹䱽,一直都知呢種魚好貴。買一條起碼過百。 ...

大眼雞唔係平魚好耐了

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

鷹倉一向係貴價魚, 大眼雞10年前好平, 家下都變咗貴價魚。
低息環境多年, 要控制通脹低, 底層糧食食材升幅已經冇其他商品升幅勁。黎緊加息通脹升, 應該又要捱貴米

你若盛開, 蝴蝶便來!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

今日見到大眼雞9蚊両

公爵府

街市買野除非唔計較錢 , 其實我唔會指定自己野乜 ~ 去到邊樣平就買邊樣 , 唔止海產 , 菜同生果都係咁 , 今日生菜平但係都要食菜蕊 , 橙平但係都要食蘋果呢 D 就冇計 ~

男爵府

回覆樓主

依家啲魚真係越嚟越貴有時買養魚都唔係平好多

大宅

以前80年代紅衫魚係「窮人恩物」, 今日叫得(海)的魚,全部都好貴
魚的成長都快唔過你食

子爵府

南海休魚期5月中至8月中,是其中一個原因,另有以下原因:

1.
海洋資源下降,原因是漁民濫捕,使用電毒炸等方法捕魚;

2.
香港早幾年在香港水域實施全面禁止拖網捕魚;

妳所講的英䱽係以拖網方法捕捉的

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

5月1日休魚期,好似為期3個月

侯爵府

2018復活節勳章

pigmei 發表於 18-4-23 11:32
南海休魚期5月中至8月中,是其中一個原因,另有以下原因:1.
海洋資源下降,原因是漁民濫捕,使用電毒炸等方法捕 ...

原來如此

侯爵府

2018復活節勳章

goldrichlight 發表於 18-4-23 11:29
以前80年代紅衫魚係「窮人恩物」, 今日叫得(海)的魚,全部都好貴
魚的成長都快唔過你食 ...

係呀!而家食紅衫都唔平呀!除非買碟頭魚毛仔囉。如果中大條嘅。一樣係貴到 。已經唔係窮人恩物。

侯爵府

2018復活節勳章

MiuMiuLi 發表於 18-4-23 11:23
街市買野除非唔計較錢 , 其實我唔會指定自己野乜 ~ 去到邊樣平就買邊樣 , 唔止海產 , 菜同生果都係咁 , 今 ...

係呀~我明呀!情況正正就係咁。
旦有時自己或老公突然心血來潮話想食。。。好耐冇食過。。。咁咪想買囉。點知 , 咁就出現你講嘅情況

侯爵府

2018復活節勳章

CreamyWen 發表於 18-4-23 11:23
今日見到大眼雞9蚊両

嘩。真係天外有天。

侯爵府

2018復活節勳章

超級特務 發表於 18-4-23 11:20
鷹倉一向係貴價魚, 大眼雞10年前好平, 家下都變咗貴價魚。
低息環境多年, 要控制通脹低, 底層糧食食材升幅 ...

係呀~大眼雞,紅衫以前阿媽買都話係牙平價野,所以阿媽經常整,我經常有得食。而家通通都唔再係下價野,升價十倍。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

食紅衫魚毛咋,1蚊両。6蚊両食唔起。

伯爵府

我見馬頭,青筋仲係算平,都係海魚,好食過大眼雞(個人口味^^);釘公都唔錯,有魚味唔腥, 黑鱲更平,大大條海魚,最啱起肉炒球。

鷹䱽梗係貴啦,不嬲都貴啦。紅衫都貴左好耐啦。

首頁
12345...6

尾頁

跳至