自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

以前大眼雞同紅衫都好平,家陣好多都運晒去日本,來貨好少,賣到好貴。

琥珀宮

plumtree 發表於 18-4-23 10:58
兩星期前已開始搵䱽魚買。我地喜歡食果種灰白色大大條,好似叫鷹䱽,一直都知呢種魚好貴。買一條起碼過百。 ...

豐儉由人

侯爵府

2018復活節勳章

ASUS_JT 發表於 18-4-23 11:55
我見馬頭,青筋仲係算平,都係海魚,好食過大眼雞(個人口味^^);釘公都唔錯,有魚味唔腥, 黑鱲更平,大 ...

我唔係識好多魚。碼頭食過,不過覺得佢多骨而且太腥。我地都係d唔多識食魚嘅人,只能食d啖啖肉嘅。好似撻沙咁。不過,我地鍾意食又識呢幾種,都早已貴到冇朋友。

子爵府

mickeyeva 發表於 18-4-23 11:34
5月1日休魚期,好似為期3個月
妳啱!今年係5月1日至8月16日,比上年多左半個月

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

大眼雞我記得7年前買1條都成舊水,唔係平價魚

其實而家買雞都唔平,一隻新鮮雞埋單都二百蚊

伯爵府

CreamyWen 發表於 18-4-23 11:23
今日見到大眼雞9蚊両

上兩星期,見到條好靚好靚大眼雞,一問真的貴10蚊兩

男爵府

我白痴, 想問問休魚期買咩魚好? 係米只買到養魚同河魚? 我乜都唔識~~

大宅

2018復活節勳章

今日見到大眼雞9蚊両

有時有D一份份,3條,煎都幾好食

公爵府

2018復活節勳章

好耐無食過本地海魚,一來貴,二來怕污染。

細個食的紅衫,撻沙,梳欏,街市已經好少見。

男爵府

回覆 plumtree 的帖子

次次買倉魚一定過百啦

琥珀宮

回覆樓主:

講營養,咩魚都差唔多,我唔會特別食海魚囉

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

海魚好貴,平均都要過百,養魚平一半,$50都有,但吾想食死一樣。我輪住食,豬肉餐餐有,魚、牛、雞就輪住。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

goldrichlight 發表於 18-4-23 11:29
以前80年代紅衫魚係「窮人恩物」, 今日叫得(海)的魚,全部都好貴
魚的成長都快唔過你食 ...
係,以前成日煎紅衫魚點鼓油。

子爵府

今日見到大眼雞9蚊両

我樓下街市試過10両

公爵府

plumtree 發表於 18-4-23 10:58
兩星期前已開始搵䱽魚買。我地喜歡食果種灰白色大大條,好似叫鷹䱽,一直都知呢種魚好貴。買一條起碼過百。 ...
6 蚊算平, 大條 D 要$ 9 兩

伯爵府

plumtree 發表於 18-4-23 12:23
我唔係識好多魚。碼頭食過,不過覺得佢多骨而且太腥。我地都係d唔多識食魚嘅人,只能食d啖啖肉嘅。好似撻 ...
馬頭、青筋都唔多骨喎,同紅衫差不多。食味都相若,唔算腥(點都腥唔過鯇魚、大魚)不過肉質較削,有人喜醃鹹鮮,我就唔鐘意醃鹹,就咁搽啲粟粉,用易潔鑊煎,普通鐵鑊煎唔好會煎到爛溶溶。
有時趁大造我都鐘意食牛鰍,薑葱蒸已經好味鮮甜,真係啖啖肉,不過好難劏,啲鱗又細又實,骨唔多不過好硬。

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

今年5月1日到8月31日休魚期
依家開始小
因為個海無魚,加上有船開始收
所以貴

水晶宮

畀面勳章

cherriehahaha 發表於 18-4-23 12:41
我白痴, 想問問休魚期買咩魚好? 係米只買到養魚同河魚? 我乜都唔識~~

如果有海魚,多數都係國內貨
或者飛機貨
一係就好貴
所以連帶養魚,或者蝦蟹都貴

侯爵府

2018復活節勳章

peonica 發表於 18-4-23 12:53
好耐無食過本地海魚,一來貴,二來怕污染。

細個食的紅衫,撻沙,梳欏,街市已經好少見。 ...

的確係。你講呢幾樣係少左好多,就算有都好貴。好似阿媽以前經常買嘅下價野:撻沙咁,而家都好貴。

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主

其實咩都貴
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

首頁
12345...6

尾頁

跳至