自由講場

跳至
.  

首頁

尾頁

男爵府

2018復活節勳章

我亞媽皮膚比較黑,有日佢同我舅父响街撞見舅父嘅朋友,佢朋友問,你同菲傭去買嘢呀?

男爵府

回覆樓主

我同事,生到好似新疆人。
到內地公幹,俾公安周

珍珠宮

回覆樓主:

我老公都係~皮膚黑,輪廓深~
試過幾次,去買餸啲阿姨同佢講英文!
到我個女出世,似爸爸mix樣,塊面又唔黑喎~啲人就話我個女係鬼妹仔,試過帶佢去睇表演,個外國姐姐問,個女係講中文定英文~
有時出街,啲人直接同我個女講英文~

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

同校有家長,爸爸係非洲人,基因強大兩個小朋友都明顯非洲人樣
但其實讀本地學校,兩個喺朗誦比賽常常得獎
我無機會見過,但心唸非洲人樣企上台,字正腔圓普通話朗誦仲要得獎,都幾有趣

珍珠宮

回覆樓主

我媽吾多識打扮,夏天曬下又容易變黃,佢話有次買完餸返屋企,聽到同lift有個小學生問佢亞媽:「點解個工人姐姐(指我媽)著得咁靚(我媽啲衫全部靚料)嘅?」

男爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我同c6都正常 但呀女頭髮彎毛 皮膚又唔白
單拖出街個個都話靚女唔洗電係咪mix
一齊出街就......

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

我個菲傭姐姐比較白,同我囡一樣眼大大,公園D人以為佢係媽咪

男爵府

Mrschann 發表於 18-4-23 11:48
我夏天鐘意去沙灘.曬到黑曬.有次返新工新同事問我係咪泰國人.佢話因爲我輪廓深.又黑

我個女幾個月大時返健 ...
我都係thai. 我去thai masage 時比人問無5咪thai. 我話係佢就開始講thai. 我話我好細個走左唔係thailand唔識thai文香港去買菜都比人用英文,

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

樓主這post好得意

珍珠宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主

以下事件全部發生喺我身上:
廿幾年前剛讀完書去見工,比人問我係咪菲律賓人;

剛出嚟做嘢年幾,有個客問我老細我係咪外勞;

上年轉FTM ,送完仔返學去街市買餸,菜檔收錢個人同我講英文,之後去學校接仔放學,阿仔同學以為我係工人姐姐,隔幾日去某間連鎖店買衫,排隊比錢,一輪到我比錢,收銀姐姐無啦啦轉Channel同我講英文

我想澄清,我皮膚一d都唔黑,係名符其實嘅黃皮膚囉

侯爵府

回覆樓主

以前啱啱同老公拍拖,第一次見佢爸爸,當時仲有個堂叔,老爺見到我都客氣,之後問老公我識唔識中文,佢堂叔直接話老公做乜同個半唐番拍拖?但奶奶好中意我,話第時生D孫一定好靚⋯
但佢家族基因強大,我對仔女眼細⋯ 勁似韓國人。
上次去旅行,過手提行李檢查,但職員充分表現出佢語言天分;佢同老公講國語,同亞仔講韓文,同亞女講日文,最後同我講英文
笑死我,亞仔最後同佢講,我地係一家人,我地係香港人吖!

poyy    發表於 18-4-24 10:24

男爵府

回覆樓主

朋友,係男,去完旅行哂到黑哂。出街買野勁多工人姐姐同佢笑。返到屋,先發覺自己件丅,寫上cebu. 賓賓以為佢係自己人。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

愛B媽媽 發表於 18-4-23 23:33
我同事,生到好似新疆人。
到內地公幹,俾公安周
咁好麻煩喎. 佢本身係廣東人?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我皮膚比較白又細粒,去日本成日俾當地人當我係佢地同鄉,講一大餐日文後,我就用英文講番我唔識日文,試過朋友教我用日文講我唔係日日人,唔識日文,但冇用,因為佢地一聽見日文就繼續講,好好笑。

我仔其實100%唐人樣但生得大隻(似老豆), 有人問過我老公係咪鬼佬,我話都算係,黄皮白心果隻。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

回覆樓主:

我皮膚白,又有兔仔牙……以前成日比人以為係日本人……
10幾歲時有2年同日本人打工,d日本人客仔唔信我唔係日本人……

伯爵府

maggiejane 發表於 18-4-24 01:43
以前啱啱同老公拍拖,第一次見佢爸爸,當時仲有個堂叔,老爺見到我都客氣,之後問老公我識唔識中文,佢堂叔 ...

去旅行果part 勁好笑

公爵府

回覆樓主:

我旧同事个孙糸mix, hk 人样金头发。同事带孙去街市,比人话做乜咁细个小朋友染发。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

公爵府

maggiejane 發表於 18-4-24 01:43
以前啱啱同老公拍拖,第一次見佢爸爸,當時仲有個堂叔,老爺見到我都客氣,之後問老公我識唔識中文,佢堂叔 ...

行李检查呢part 好搞笑。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

伯爵府

回覆樓主:

我偶然會俾人當日本人,上次去日本,空姐派入境表,我想要,佢一邊問我係咪日本人,一邊拎申報表俾我 又有次返pt,有枱日本人叫左嘢冇泥,佢叫我,一過去同我講日文,我唔識聽啊

首頁

尾頁

跳至