懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

本身我家人已移民外國,香港只淨我一人同我老公,我又不會找6299 幫手,直頭不想見。本身我不用返工,而家 6 WEEKS 都尚算輕鬆仲可以自己搞掂早午餐,夜晚仲要煮埋比 C6食
但有時好累又吾知煮咩,但 C6 吾識煮野又無健康常識,叫矩掉轉煮比我食就好難,矩淨係識得係超市買埋曬D已YIP好左既肉返來用焗爐焗比我食 以前無 B就話無所胃,而家怕果D肉有細菌
而家開始覺得好吾開心又好擔心到我第日腹大便便時,吾想落去買送又煮吾到飯,吾知點照雇自己 ???

利申:我係鐘意煮飯同識煮飯的,差不多成日會煮飯比C6帶飯返工。只是我日日煮有時覺得累同悶又大肚真係唸唔到有咩新菜式
有無準媽媽同我一樣?

別墅

回覆樓主:

剛剛5週幾,第2胎,大女就7個月,自己顧自己,我仲要好少煮飯

大宅

efren 發表於 18-4-23 18:07
本身我家人已移民外國,香港只淨我一人同我老公,我又不會找6299 幫手,直頭不想見本身我不用返工,而家 6 ...

唔好咁啦,男人肯煮已好好架啦,只係細心識顧前諗後既男人真係好少數

大宅

回覆 oiyubb 的帖子

甘你吾煮,食咩呀 ?

別墅

本身我家人已移民外國,香港只淨我一人同我老公,我又不會找6299 幫手,直頭不想見本身我不用返工,而家 6 ...

我陀第一胎時因兩公婆都夜收工,無住家飯食,無湯水飲,成日外賣,其實唔健康,不過無辦法,我會盡量買啲唔好太唔健康嘅野食,又買吓鴻福堂湯飲吓,結果bb都好健康啦,其實現實配合唔到都無辦法,唔好太大壓力

大宅

有無同c6講過 ?好小事 不要影響心情
攰就出去食 兩個人輕鬆下 有mood先煮

別墅

efren 發表於 18-4-23 18:21
回覆 oiyubb 的帖子

甘你吾煮,食咩呀 ?

外賣,去街食,我一星期先煮2至3餐,煲下花膠湯,我成個孕期都有食中藥安胎,其實去街食就一定無乜營養ga啦,不過無所謂啦,最緊要開心

大宅

回覆 siuting91 的帖子

有同矩講,次次都鬧爆矩,鬧矩吾識照雇人 但鬧完之後矩又繼續問我想食咩,又係要我唸

大宅

食得好勳章 美好大世界2017勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

而家可能初期不適多d,到穩定左就輕鬆d,一定可以自已照顧自已的,同埋做左媽媽,都會自已想照顧好bb,所以會有所變化。仲有時間,你都可以搵人幫手,例如陪月或者鐘點,凡事有方法的,同老公傾下。
而且自已媽媽雖然移左去外地,但孫出世都會返來見下吧?到時有人陪下你,會安心d!
加油~~

別墅

efren 發表於 18-4-23 18:43
回覆 siuting91 的帖子

有同矩講,次次都鬧爆矩,鬧矩吾識照雇人 但鬧完之後矩又繼續問我想食咩 ...

我都係自己照顧自己,到依家18週都冇咩問題,精神差啲果日就食外賣,精神好啲果日就整下湯飯同簡單既餸,其實好小事,體諒下你另一半吧,翻工都辛苦架,難得重肯煮嘢比你食,已經好好

子爵府

唔洗咁擔心喎,超巿啲預先包裝餸菜,只要你煮得夠熟咩菌都死晒。

反而你應該小心啲唔好食軟雪糕呀、外面加冰嘅凍飲呀、煙三文魚嗰啲高危食物。

我只係頭三個月唔舒服成日食外賣/麥當當,之後好多時都自己搞掂。我老公工時長,雖然佢識煮嘢食,但我唔忍心佢咁夜返來仲要煮埋先有得食,所以我會盡量煮,再間中叫下pizza、外賣、出街食。

別墅

簡單教老公 蒸肉餅、蒸水蛋、蒸雞
烚菜心、烚西蘭花
難度高少少就焗三文魚、蕃茄炒肉碎、炒節瓜
教埋老公點洗雞洗菜,同寫定調味料

其實佢會問你食咩都好好丫
不過如果作嘔就真係答唔出想食咩

大宅

回覆樓主

請鐘點得唔得?

別墅

我90後都照顧自己,自己買餸煮飯洗碗做家務,得閒老公都煮飯比我。

男爵府

回覆樓主

其實我大肚都係自己照顧自己, 我仲有個大女, 老公返工。

唔舒服未唔煮買外賣, 我仲住係外國, 出入都要揸車, 其實你係唔係對老公要求太高?
唔煮時我老公都係帶我女出去食McDonald, pizza, 又唔係餐餐。

大宅

回覆樓主:

你唔好比咁大壓力自己同老公,食野均衡咪得,唔洗話餐餐都要咁健康,大把人孕期無胃口或只愛愛某啲野,好似麥當當,煎炸野,個B咪又健康出世,我上胎勁愛麻辣,差不多隔日就食麻辣米線,我夠知唔健康,又肥又油啦,但真係食完心情愉快!我仔出世皮膚超靚,又健康又精靈!懷孕心情都好重要的,放鬆啲啦!唔想煮咪食外賣囉,最多食啲健康啲嘅,有菜有肉!

大宅

我都係兩公婆住
唔累就簡單煮呀 累就出街求其食下
唔好俾自己咁大壓力

別墅

我有左都冇做野,不知不覺宜家6個幾月lu。我日日都自己買餸煮飯做家務架,老公連自己煮個面都唔識我有時仲整lunch送飯去公司俾佢添。其實大肚行下都好架。

佢放工有時會買宵夜俾我食,我就得閒幫人補下習,做下freelance 同義工,又可以約朋友食下tea同行下街,其實幾寫意。

妳唔好認住陀bb會笨走笨腳住,保持心情愉快,得閒散下步曬下太陽,反而會冇咁易唔舒服架

大宅

回覆 chababycha 的帖子

我都勁鐘意食麻辣 但而家吾甘食,驚影響BB 皮膚 ,但聽完你個仔皮膚白滑又好好奇啊

大宅

回覆 ambermatt 的帖子

有無好介紹

首頁

尾頁

跳至