自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

現時可跑到10k (但勁慢), 點樣進化都可以跑半馬 ? 可唔可以分享下你哋嘅心路歷程 ?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

mmya 發表於 18-4-23 19:42
現時可跑到10k (但勁慢), 點樣進化都可以跑半馬 ? 可唔可以分享下你哋嘅心路歷程 ?
...

我都想知

大宅

回覆樓主

我跟ASICS apps training program,貪佢夠哂循序漸進,由個仔近一歲左右我先正式跑返步,而家仔啱啱4歲,巳成功train到跑左一個10公里同兩個半馬,今年試全馬啦。但記住唔好用apps入面gps function,超廢!

wcpcelia    發表於 18-4-24 15:00
wynnehung    發表於 18-4-23 23:22

珍珠宮

maikita 發表於 18-4-23 20:27
我跟ASICS apps training program,貪佢夠哂循序漸進,由個仔近一歲左右我先正式跑返步,而家仔啱啱4歲,巳 ...

好勁呀全馬!

男爵府

mmya 發表於 18-4-23 19:42
...

有跑步班的,我朋友跑到去外國d馬拉松

男爵府

回覆樓主

有幾慢?

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主

我都想知,跑過幾次10k,試過一次13k但最後2k係行的

珍珠宮

koalalee88 發表於 18-4-23 22:37
有幾慢?

8分幾

珍珠宮

laisausau 發表於 18-4-23 22:33
有跑步班的,我朋友跑到去外國d馬拉松

我想問嗰啲跑步班係咪 每月枕住上 當係練習咁. 定係上完一個course 學咗套理論就自己練習 不用再報?

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主

樓主8分鐘跑到10K?香港最佳記錄是31:17
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

男爵府

mmya 發表於 18-4-23 22:46
8分幾

我每周五日10km,配速5分40幾 前後既拉筋好緊張 跑既姿勢同呼吸節奏都要控制好
未試過半馬全馬
習慣左 會吾跑吾舒服
而家懷孕就快10周 依然可以保持到6分鐘內的8km

珍珠宮

koalalee88 發表於 18-4-23 22:52
我每周五日10km,配速5分40幾 前後既拉筋好緊張 跑既姿勢同呼吸節奏都要控制好
未試過半馬全馬
習慣左 ...

好犀利 懷孕都可以跑!
我想問下是不是日後每次練習都要嘗試加速? 但我一加速呼吸就亂 !

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

mmya 發表於 18-4-23 22:47
我想問嗰啲跑步班係咪 每月枕住上 當係練習咁. 定係上完一個course 學咗套理論就自己練習 不用再報?
...

主要係睇你本人性格同目標。

有人上半馬,全馬,只求完成,唔做時間,咁訓練可以低D。

對時間有要求,訓練自然要多D,咁自己夠唔夠自律性就有影響。

跑班多左其他人一齊練,比較唔好意思放棄,亦多左互相支持。

相反自己自律又唔輸得易衝動,自私跑可能得着更多。
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

男爵府

mmya 發表於 18-4-23 22:54
好犀利 懷孕都可以跑!
我想問下是不是日後每次練習都要嘗試加速? 但我一加速呼吸就亂 !
...

吾係 由開始到結束都保持三步一呼氣既節奏

用戶要求終止服務

alfreday 發表於 18-4-23 22:51
樓主8分鐘跑到10K?香港最佳記錄是31:17

8分幾係pacing 即係8分幾1公里,10k即係 1hr 20mins+
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”

珍珠宮

ninjarabbit 發表於 18-4-23 22:55
主要係睇你本人性格同目標。

有人上半馬,全馬,只求完成,唔做時間,咁訓練可以低D。

講得啱!每人目標唔同。 現階段係不求時間,只求完成!我就係好怕報咗班,佢會不斷操我! 但我又想學基本姿勢技巧, 所以仍三心兩意中!

禁止訪問

回覆樓主:

用戶要求終止服務

回覆樓主:

假設8分幾pacing 係唔停跑10k,咁與其加距離,不如先練習可以7分pacing 唔停跑10k先。

用戶要求終止服務

mmya 發表於 18-4-23 22:58
講得啱!每人目標唔同。 現階段係不求時間,只求完成!我就係好怕報咗班,佢會不斷操我! 但我又想學基本 ...

除左跑會跑班,幾個運動品牌(nxke, adxdas, asxcs lululxmon.....)都有開班,仲有social clubs, 跑步雜誌,地區群組,上fb大把資料,好多唔洗錢,或只夾少少錢租車放袋。試下了解下乜野適合自己。

珍珠宮

ninjarabbit 發表於 18-4-23 23:17
除左跑會跑班,幾個運動品牌(nxke, adxdas, asxcs lululxmon.....)都有開班,仲有social clubs, 跑步雜誌 ...

話時話,, 點解呢1,2個月 lululemon啲班冇曬嘅 ?

首頁

尾頁

跳至