自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

iriswy 發表於 18-4-23 22:56
不竟要離開香港,適應新環境,辛苦建立的工作又要重新起步,但為了孩子又是否應該勇往直前
...

唔會“為細路”移民,佢要去外國求學工作,我又會支持。

珍珠宮

2024年龍年勳章

我愛Corina 發表於 18-4-23 23:25
經濟無問題,我會留係香港

me too!

男爵府

回覆樓主

見香港人喺泰國生活得幾悠閒,諗過將來將香港間屋租出去,喺嗰邊租樓住,食又唔太貴,過退休生活,不過泰國政局真係唔穩定,呢樣要再詳細考慮!

男爵府

大宅

一定去

珍珠宮

回覆樓主

親人分開兩地,我唔會

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

十幾年前移咗,可以講,有小朋友嘅動力係會大少少,因為移民之後,事實係可以抽多啲時間係屋企

不過,要有心理準備,小朋友容易適應,大人就一啲都唔易

珍珠宮

Chowying 發表於 18-4-23 23:44
唔會,其實老公本來都有綠卡,果邊做生意唔係想像中咁容易,冇興趣去。
...

剛剛新聞先講,london 市長 john 生於 us, 5歲移民,而家賣樓,us 去追稅,us 盡顯霸氣

公爵府

2024勳章

panyeung 發表於 18-4-24 04:52
為移民而移民?我唔會

香港未差到咁

係囉, 去外國一定好過香港嗎? 我覺得未必

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

我自己外國大,外國passport ,老公是外國人。但我們選擇响香港住。老公的專業响香港賺錢多好多係一個好大原因,另外,香港令我地覺得安全同超級方便。
老公將來都會想搬返去,但一定係一家四口搬返去,可能等大仔中學至走

伯爵府

HiPP勳章(2)

agree no more.

公爵府

hashtag影視迷勳章

回覆樓主

不會

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

iriswy 發表於 18-4-23 22:56
不竟要離開香港,適應新環境,辛苦建立的工作又要重新起步,但為了孩子又是否應該勇往直前
...
最重要有份工,有地方住。其他也不重要。
做人,最重要是有得㨂,當你和孩子有兩個國籍,將來可以選擇去、或留。但若你冇這個選擇權,你除了留在香港,還是香港。

人生在世讀書、工作,都是為了增加自己的選擇權吧了,當你有權去選就有出路。無可否認,將來你可能會選擇回流的,但有什麼關係?最重要是你有權力去㨂。

不過大前提是要有工作,有地方住。若生活也有問題,就免了。

子爵府

tester5 發表於 18-4-24 09:30
最重要有份工,有地方住。其他也不重要。
做人,最重要是有得㨂,當你和孩子有兩個國籍,將來可以選擇去、 ...

同意,希望孩子第曰多條路,香港當然好,但可讓孩子見識下亦是好事

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

youhello507 發表於 18-4-24 08:45
剛剛新聞先講,london 市長 john 生於 us, 5歲移民,而家賣樓,us 去追稅,us 盡顯霸氣
...

我老公係香港讀完大學之後返左美國一兩次,次次都重話讀緊書 ,老公話一定要咁講,追稅追到瘦,後來稅務既野太煩,又唔想過去,就唔要喇。

不過人人唔同既,姑仔過左去 結埋婚又好鐘意美國

姑9呢住左一陣又返黎香港,佢管棟樓出租都管唔掂 老公話美國法例好照顧租客,業主好多責任,唔好做
總有離別的時候

大宅

回覆樓主

如果香港d屋冇咁貴,我都返香港了。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

唔會同有冇親戚響外國掛鉤。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

唔去!我信人離鄉賤!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

人睇你好,你睇人好。 去過咁多地方,始終覺得 HK 適合我。 兒孫自有兒孫福,佢哋大個要走,係佢嘅選擇。 唔會為咗佢而走。

子爵府

親子王國15週年勳章

我地全家英籍,移民過去英國再移民返黎香港。

首頁

尾頁

跳至