論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

【菲傭玩殘我】國泰機回國變虐打受傷 僱主:係咪勒索? |

2018-04-24 | 壹週刊 | 蘋果日報
http://s.nextmedia.com/magazine/r.php?a=2_583411_0&i=20180424

水晶宮

trenycebaby 發表於 18-4-24 08:38
【菲傭玩殘我】國泰機回國變虐打受傷 僱主:係咪勒索? |

2018-04-24 | 壹週刊 | 蘋果日報

好彩僱主做足功夫。真係好得人驚。

wcpcelia    發表於 18-4-24 14:26
天空之城, 快樂之地

別墅

回覆樓主

其實香港雇主係咪都應該有個雇主聯盟會之類來保護返雇主呢?

珊瑚宮

只能怪政府儒弱

又吾见呢D衰工人在星加坡台湾馬拉中東玩野?

星加坡如遲職。係工人自己買机票的

333s    發表於 18-4-24 14:31

玩具萬歲!

男爵府

回覆樓主:

https://hk.lifestyle.appledaily.com/nextplus/magazine/article/20180424/2_583500_0

入面講到既第二招,姐姐放假都有签收嗎?

象牙宮

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

一名上班兩個月多次想博炒的菲傭,僱主最終送走她,離境前一切正常,豈料返國後,她弄來驗傷報告,稱被僱主用衣架打她。
離境當日,僱主陪同菲傭辦理登機手續,期間還拍攝自保。《受訪者提供》

菲傭返國後在當地自行驗傷,根據驗傷報告顯示,菲傭指僱主在三月三十一日蓄意用衣架打她。致她骨鎖出現瘀傷和紅腫。
僱主Aloda憶述事件仍氣憤難平,菲傭Melody要求離職,並講明無錢賠償一個月代通知金,「當時只想盡快揾到便宜機票送她走,我都知道她個心已不再留戀,嗰一刻唔駛佢點做野,我只想佢盡快離開。」

直到四月初預訂到機位,Aloda隨即通知菲傭可以離去,並要求對方寫信列明在良好狀況下簽署離職信。「你話要走,你無代通知金情況下我都容許你走,雙方同意,佢寫信,我拍攝短片,亦通知管理處職員菲傭準備要走,我做足晒。」

四月五日,菲傭離開香港,Aloda除另付一百元交通費外,還安排坐的士送菲傭往機場,「我唔係買普通廉航,係國泰航空,當時擔心佢唔識入閘,機場好大,怕佢迷路,我並要求國泰職員幫忙帶路,確保佢能安全上機。」

正當以為一切結束,翌日僱主卻接獲香港僱傭中心通知,菲傭在當地自行找人做身體檢查,指僱主在三月尾時,曾用衣架打她,導致鎖骨紅腫,並向菲律賓勞工部投訴,菲律賓僱傭中心介入,要求僱主提交證明文件。「菲傭中介提交傷勢照片俾我,傷勢明顯是新造成,我當然好震驚,點解離境時所拍攝的照片係無傷痕,為何突然有紅腫?

事隔成個星期,點解佢當時唔喺香港同人求助或報警。」Aloda說。
Aloda認為最匪夷所思是X光診療報告,「返國後自行驗傷,當地僱傭中心通知我,已安排4月10日做X光檢查,我已即時跟菲律賓中介說,事隔多天,你可以刻意打斷雙腳來向我索償。」

她續指,菲律賓中介曾對她說,中介和菲律賓勞工部均想協調和解,「我反問點樣和解?!想勒索我呀?!佢根本屈我,基本上我已做齊所有手續事項,離境時有揾機組人員和管理處職員,亦有拍攝作證。」

她慨嘆現時做僱主毫無保障,「佢哋可以返國再自殘後反控告僱主,我哋仲可以點自保?!」

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

333s 發表於 18-4-24 14:30
一名上班兩個月多次想博炒的菲傭,僱主最終送走她,離境前一切正常,豈料返國後,她弄來驗傷報告,稱被僱主 ...

以後外傭返鄉放假或完約回鄉。 係咪都同航空公司申請護送外傭上機, 以防萬一。
天空之城, 快樂之地

象牙宮

PCCW2319 發表於 18-4-24 14:47
以後外傭返鄉放假或完約回鄉。 係咪都同航空公司申請護送外傭上機, 以防萬一。
...

說真的, 勒索我!屈雇主怎么防???
回國自殘屈被雇主打。自殘後反控告僱主

外傭返鄉放假或完約回鄉。同航空公司申請護送外傭上機 。
1. 佢係我老母??
2. 勒索我!屈雇主, 告時, 我地要提供 proof 証明。
難道都要經律師行???

你幼兒多大, 無長者?
有什么好方法, 參考下。

我老媽, 姐姐, 姐夫, 雇來照顧傷殘。
外甥女, 雇來照顧BB.

理性討論交流者。

男爵府

fitfish 發表於 18-4-24 09:58
只能怪政府儒弱

辭職要自己買機票,呢招好!亦好合理!香港要學吓嘢啦!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

最後如何?

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

芝達 發表於 18-4-24 16:39

寶石宮

2023年兔年勳章

芝達 發表於 18-4-24 16:39

寶石宮

2023年兔年勳章

333s 發表於 18-4-24 14:30
一名上班兩個月多次想博炒的菲傭,僱主最終送走她,離境前一切正常,豈料返國後,她弄來驗傷報告,稱被僱主 ...

大宅

fitfish 發表於 18-4-24 09:58
只能怪政府儒弱

我工人以在中東做,佢都話僱主好嚴,直頭冇假期,外出都係同僱主一齊,連上網同打電話都係under control, 人工仲低過Hk,當然我覺得咁様係冇晒人生自由,同坐監冇分別,亦唔認為Hk 要咁,但點解仲有咁多工人肯去中東,又冇聽話工人告中東僱主?奇怪

水晶宮

summerize 發表於 18-4-25 07:01
我工人以在中東做,佢都話僱主好嚴,直頭冇假期,外出都係同僱主一齊,連上網同打電話都係under control, ...

我估係去中東d agent fee會平過香港。

所以無出過國做野, 又比唔起高價agent fee, 就去中東做1份合約。 賺夠錢(比agent fee) 又有經驗就申請黎香港做。
天空之城, 快樂之地

首頁

尾頁

跳至