1-3歲

跳至

首頁

尾頁

男爵府

兩歲囡成日扭計要睇電視...有咩辦法呀?(仲要係半夜)
講小小背景先
工人姐姐湊,冇4大長老係屋企,
姐姐都好鍚我個囡,就係因為咁,佢一喊姐姐就比
開始識睇電視就成日要睇,由歲半開始到而家,
下午訓覺抱住佢睇住電視訓

起身:奶奶之後洗面去買送
買完送因為姐姐要整送,我都同意開電視比佢睇,等姐姐可以整下送
但整完之後我叫左姐姐off,同佢玩玩具架喇,當然off就喊喇,喊幾喊姐姐又肉赤喇,又開返
之後睇到眼訓,睇住訓左,到起身食飯又睇住,因為唔睇住食飯,佢唔專心/唔肯食,之後去公園玩,去完公園返來又睇
因為姐姐要準備晚餐,到我返來就唔會開比佢睇,直至訓覺,

跟呢十日,每晚半夜喊住叫我要睇電視,我要睇多拉a夢,我要睇跳舞,喊喊喊扭扭扭,同佢講唔可以因為而家夜晚,佢又未必一定明,因為佢得兩歲可能明d又唔明d,扭左半小時(隔離都起曬身望過來睇下咩事)因為半夜3-4點,之後我最後都開左比佢,一開唔夠5分鐘佢就訓左喇,我覺得佢係心引,佢可能係眼訓,佢覺得眼訓就要開電視睇(因為姐姐下午係咁樣,睇住訓)之後我放床,佢又起身又扭過要睇電視,,,唉,最後我開支奶比佢,佢又肯喎,飲完就訓左,因為每晚訓前都會飲奶,所以佢認為飲完奶就要訓覺,即係好似扭睇電影因為眼訓一樣,唉,我仲要返工,真係好好好辛苦

已同姐姐講左只係佢要整送,準備晚餐時可以睇電視,但bb已經習慣左又點會肯呀,喊喊喊喊
我同姐姐講,同佢講可以睇,睇十分鐘,睇完就要off玩玩具/其他野,當然off既時候佢又喊啦

大家教教我,我可以點做?狠心d由佢喊,喊一星期又好,一個月又好?咁半夜呢?晚晚隔離唔洗訓攪到我都唔好意思

我覺得bb係潛意識認為眼訓就要睇電視,所以佢半夜醒左又好眼訓,所以係咁講要電視囉

又有朋友講呢個年齡係咁,因為佢地剛識睇電視/玩,但又唔識分日/夜可唔可以做呢d野

有冇人可以比d建議我?

大宅

cammykwong 發表於 18-4-24 10:35
講小小背景先

我女宜家歲半,又係得姐姐湊,由一歲開始,我見佢好悶就俾姐姐開電視佢睇一陣,由開始一歲坐係highchair睇電視食飯,睇咗幾個月,搞搞下唔對路,要餵成一個鐘先食完碗飯,因為亞女掛住睇電視!之後我就唔俾睇住電視食飯,食完先睇半個鐘當奬勵。食飯時姐姐就同佢睇書玩玩具,好快半個鐘就食完餐飯。
宜家歲半,之前夾夾埋埋每日都睇2-3個鐘,宜家我直頭唔俾佢睇,佢都有扭,成日攞遙控叫你開電視,我就扮開唔到,分散下佢注意力,同佢睇書玩玩具,好快唔記得。
我呢排見佢係屋企真係好悶,就俾佢逢星期一、三、五下午睇1個鐘,二、四返playgroup全日唔俾睇。
姐姐有時見開住電視俾亞女睇唔使自己湊,會無乜節制,電視會長開。如果要睇,要同姐姐講明幾點至幾點睇電視,我有個schedule要姐姐每日跟住,如果唔係好難控制佢睇電視時間。
我諗你個女係習慣咗,狠心啲每日逐少減少時間,或有規定,我諗好快會習慣。

男爵府

回覆 Serenagal 的帖子

我諗大家都係一樣,工人湊我明白多多小小都會係咁,我都係有個schedule要姐姐每日跟住做,但就冇定電視時間,因為以前佢冇咁既問題,但最近十日有,我諗我要定喇,我就係話如果佢真係好扭比佢睇十鈕鐘,同佢講明只可以十分鐘,完左就要OFF,喊就由佢,之後搵D玩具引下佢,睇下晚上有冇改善啦,我都係成日好擔心個囡悶,所以安排佢睇電視同去公園玩,點知攪到佢上曬腦咁.....早上我會由佢喊,但晚上呢,總不能日日嘈住隔離架,但我希望改善左日頭先,晚上再諗諗,我諗住試下話比奶奶,用奶奶代替左電視先,但又怕最後晚晚要食夜奶,希望返左學會好D 8月先返

珍珠宮

回覆樓主

可能睇得多,慣左,同姐姐講下,唔俾BB睇咁多電視

大宅

回覆樓主:

用電視做保母真係唔係幾好呢⋯⋯

可唔可以準備一d益智玩具比BB玩,減少睇電視?工人姐姐唔得閒時可否放BB入圍欄或BB床?

我家BB歲半,日頭得工人一個湊,平時叫工人帶去clubhouse放電,係屋企就陪玩玩具同睇書,工人要做家務就叫BB一齊幫手,例如幫手收衫、放衣服入櫃桶,搬輕嘅嘢之類。工人煮飯就趁BB瞓咗覺,或者放BB落床仔自己玩,佢先去煮飯。洗菜就拎出廳叫阿B幫手洗(玩),地下濕左叫佢自己抹返(當然全部工人姐姐都要跟手尾啦)。

其實BB每日係屋企都可以有好多有意義嘅野做, BB又學到野,發展好啲,又開心,又唔使對住電視。

隨便係網上搵一搵:看電視對幼兒發展的影響

‧看電視時大腦的α腦波增加,β腦波減少,腦部活動力大減,人進入半催眠狀態

‧電視節目以閃爍的色彩、快速的換畫及大分貝的聲音吸引注意,讓幼兒毫無思考的空間

‧電視以色彩畫面為主要的傳播方式,使左腦不能與右腦同步發展

‧看電視時眼球很少運動,影響眼球搜尋、瀏覽及對焦的能力發展,使閱讀習慣及主動性思維難於培養

·干擾腦部,影響睡眠質素,尤其幼兒腦部發展未成熟,晚上睡覺時腦袋會不停重複日間吸收的電視畫面

伯爵府

回覆樓主

唔插電,任佢開,佢發現開唔到話壞咗

大宅

回覆樓主

抆左電視插頭
大約一個星期就戒到
我工人預備食物小朋友會自己搵玩具玩(因為不嬲都無開電視)
咁當然工人都要成日望下佢確保安全

珍珠宮

回覆樓主

我屋企電視長開,但我3個仔女由細到大都唔會追住睇,瞓覺出街仲會提我地熄電視,可能我地唔係佢要睇咩就比佢睇,多數睇新聞、劇集佢地無咩興趣

別墅

回覆樓主

贊成直接拆左電制,狠心啲

珍珠宮

回覆樓主

呢個階段我都經歷過。但佢唔係真係要睇電視,只不過係扭計特登揾嘢來搞

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一開始就唔應該授權工人姐姐可以開電視, 我姐姐做左4年都唔可以自己開電視, 我諗你要同姐姐講唔可以再開電視, 囡囡扭就話電視壞左開唔到, 過一段時間佢就唔會扭。

水晶宮

回覆樓主:

我都係工人湊的。我女都係兩歲。
bb 出世我地就將廳的電視送左比人。
到bb 過一歲,我地間中會開ipad 的 peppa 比佢睇。工人唔知密碼,所以日間無得睇既。有時我地放工返嚟懶比佢睇多左,佢就會成日叫住 "睇peppa", 甘我地就知道比得太多就會減少,收起ipad 唔好比佢見到部機再同佢講peppa sleep 左。佢都試過半夜開口夢話"睇peppa".
你想介一定要狠心,否則只會越來越依賴。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

可能系習慣問題,我99間中幫我湊細B都系要睇電視,你可以試下可以分開BB注意力,開D音樂吸引BB.

珍珠宮

依加電視變左bb既電視奶咀

想戒奶咀從來都係得一個方法
夠恨心
無就無,點喊都無,唔好心軟
工人煮飯可以比bb自己玩玩具/睇書
夜晚喊都係無

心痛bb喊得多,但有無諗過愈遷就愈喊得多
以為喊就咩都有建立錯誤觀念,同時養成長時間睇電視既壞習慣
知道點喊都無就唔會扭
習慣成自然

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得真係好有必要同佢戒,唔系而家先兩歲...

男爵府

回覆樓主:

我仔3.5yrs,由細到依家工人姐姐晤可以開電視,返pm班,早上姐姐同佢lunch後返學,放學回家玩半小時就瞓,跟住我收工回家開30~45mins佢睇,其實我自己去左沖涼,姐姐煮飯,我搞掂佢就要熄電視,所有野係習慣,3yrs要狠心d就戒到,由佢喊。我仔都會借d意想開,但無就係無。慢慢喊啦。再喊玩具都無得玩呀,3yrs好醒,知無得睇,唔想玩具都無得玩,漸漸就知個時間表

男爵府

回覆樓主:

有d小朋友心態係你越唔比佢佢就越做,我屋企電視係長開,由細到大2個小朋友都唔好電視,令願玩玩具,大女2歲就比我送左去讀幼兒園,讀全日制冇得睇電視冇得玩電話,都冇得扭長老,宜家連電視電話都唔會叫我比佢,會同我傾學校學左咩,自己係屋企拎住支咪唱歌,妹妹做觀眾,有時姐姐就同妹妹地下畫畫,可能送左個女去幼兒園,相處時間少左,姐姐好珍惜同爸爸媽媽相處時間,成日捉我地講故事比佢聽,或者玩煮飯仔(妹妹做食客,姐姐做廚師)

當小朋友發現有其他野比電視更好,佢就會唔扭

mikis    發表於 18-5-2 10:37

大宅

cammykwong 發表於 18-4-24 10:35
講小小背景先

直頭屋企無電視,自然解決。

點解屋企一定要有電視?我屋企無電視,就自然無呢個問題。既然你收左工番到屋企都無開電視,咁即係你都唔睇架啦,咁既然唔睇又點解要擺部野不停誘惑自己個女?你叫姐姐比其它野個女玩,屋企無電視佢扭多兩日就唔會扭,因為根本點扭都唔會有。

姐姐緊係想你個女睇電視啦,佢輕鬆好多嘛。而家你開左個頭係咁,就好難收番。把心一橫,掉左部電視佢,直頭唔好睇。屋企只有玩具和書,小朋友自然會玩玩具和睇書。

記得播埋音樂或收音機比佢聽,等佢聽多點,幫助佢講野。

同埋,唔睇電視就唔食飯就唔好食,由佢餓,下餐自然會食。唔會有小朋友會餓得死自己,唔駛迫唔駛氹亦唔駛嬲唔駛鬧,你只要堅持就一定做到。

總之,屋企規矩定左,唔好太緊或太鬆,要合理,訂立左就執行,佢喊都唔會改變,溫柔平靜抱住佢和佢講,溫柔但堅持,佢自然就會跟你果套行。

如果佢喊係要要求唔合理既事(例如半夜睇電視),我會由佢喊,等佢冷靜,再抱下佢安撫佢,但絕不屈服。

諗清楚自己底線係乜?如果自己都無底線,小朋友實要求越來越不合理。

做一個溫柔但堅持既家長,你如果次次都屈服,小朋友緊係繼續扭啦。點可能本來話淨係整餸時睇,又變左個女喊就可以睇十分鐘,跟住變埋半夜都可以睇?你既底線係邊?連你個女都唔知,你自己又唔知,佢咪繼續喊住黎試你囉。

大宅

Wendy1017 發表於 18-4-26 09:46
一開始就唔應該授權工人姐姐可以開電視, 我姐姐做左4年都唔可以自己開電視, 我諗你要同姐姐講唔可以再開電 ...

我都係,姐姐從來唔可以自己開電視,女女而家兩歲,一直都係咁。我同爸爸放工食飯,有時會開半個鐘俾佢睇卡通或者兒童節目,但唔會日日,佢唔會依賴電視。有時佢會指住電視叫peppa,我地會同佢講做完xxx就可以睇一陣啦,俾佢知道唔係一叫就有電視睇。

所以我建議係樓主真係要收返姐姐可以開電視呢個權,因為姐姐係姐姐,佢冇教養責任,心軟又好方便又好佢都會好輕易開俾佢,樓主下令唔俾佢開(或者好似jm講咁熄插蘇扮壞左),唔好再俾姐姐做把關

大宅

dativebond 發表於 18-5-3 16:55

直頭屋企無電視,自然解決。

同意溫柔但堅持下去我地家都係咁,同小朋友講道理(簡單的短句),其實佢明,佢喊,只係試大人底線,大人堅持佢就會知道喊唔係必勝
有時我會抱佢離開原本位置,例如抱佢去牆角企冷靜,分散佢注意力佢都會快d唔喊

首頁

尾頁

跳至