婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 aptcan 的帖子

我真係寧願自己湊!!! 到時會同老公商量 老公其實ok 只系怕我悶 同埋都係打算湊到兩歲送去幼兒園又做翻野

複式洋房

回覆 kunn 的帖子

系呀!!!唉!!!好羨慕娘家系香港既 有時真係唔想對住 都可以避下 同埋可以搵自己阿媽幫手

男爵府

haloYang 發表於 18-4-24 16:12
奉獻各位jm們 千奇唔好同住!!!實在冇辦法要一齊住 等搬走再生B!!
成日聽人講婚後千奇唔好同住 同埋一齊湊B ...

我唔會忍,我會爆佢,最好全世界係度先爆,我唔同住,唔駛佢凑,但佢一有骨落地我一定爆到佢收皮。
你嘅case,我先唔怕佢唔凑。佢d人成日以為冇佢唔得咁款,成身熱痱,我一定拎佢去健康院比姑娘丙。weekend自己凑,佢講乜都聽唔到,時運高。
你爸媽送來的,我會全部放入房,佢試下入去拎,我報警都有份。
點解要忍佢?你個仔揀我,你就要有返應有嘅尊重。唔係成日係度曹,我超憎這類99

複式洋房

回覆 Solarflare 的帖子

你講得好啱 亦都講出我心聲但係呢個99真係...
上次佢因為搶B同c6吵左一大交
c6已經有同佢講以上既說話
佢喊曬咁話我地屈佢
話佢只系想幫忙(幫到沖入黎系我地手上搶??)
話驚我地以為佢唔幫手
我c6都好激動咁駁翻佢
“平日我地翻工你咪幫手lor 但系我地系屋企 仲要已經抱系手 你仲過黎搶 呢d唔叫幫手lor”
宜家只要我地系屋企 佢唔敢再好似之前咁沖入去自己關門安撫
但係只要我地湊B 佢都幾乎全程bear住 兼 黑面...
覺得我地唔比佢湊...
同埋用一種“你湊得唔好 但你地唔中意聽 我唔出聲”既眼神望住
前兩日我幫阿b沖完涼 順手洗埋衫 佢企系洗手間門口望住冷笑...

複式洋房

回覆 siutintin 的帖子

多謝你 希望搬左出去情況會有改善...我兜擔心到時bb再大d 佢亂講說話
但係佢知c6脾氣 應該都唔多敢亂黎
希望可以早d搬走..

複式洋房

回覆 falalala 的帖子

冇錯呀 唯有同自己講 新既一日 代表離搬出去又近一日唔想影響自己同c6心情

大宅

haloYang 發表於 18-4-25 09:16

多謝你 希望搬左出去情況會有改善...我兜擔心到時bb再大d 佢亂講說話

當然搬到對你最好
但到時bb比邊個湊?
其實因為我都係離開左我奶奶既懷抱
自己決心湊番
我仔仔已經3歲
我地一個月都見唔到奶奶一次
但我仔好痴我奶奶
因為佢好寵佢
所以搬唔搬..有時候有啲野都未必會改變

複式洋房

回覆 Baby豬1209 的帖子

恭喜你!! 起碼你已經捱過左我都希望呢一日快d來臨...

男爵府

回覆樓主

數字人真係好中意用媽咪話咩咩咩黎比說話新抱聽
落地有骨 都係果句新抱唔係女
奶係佢既先顛
唔好比佢湊 自己做ftm 啦
加油

大宅

回覆樓主

佢啲說話真係好過份
比著我真係唔會忍
比佢知道如果佢仲係態度惡劣你哋就會搬走
可能會好啲?

複式洋房

回覆 做個靚太 的帖子

冇錯就系咁!!!真係覺得系佢地造成
父愛真係好重要好重要
唔明點解佢地可以覺得個爸爸照顧阿b唔系應該既
我自己兩個阿哥都係湊得好積極 多過阿媽果種
所以我地屋企唔會有呢d說話
男方果邊就系咁贊 講唔停

複式洋房

回覆 yveoone 的帖子

你講得都好啱我宜家已經慢慢滲出黎比佢知兩樣野
1 我唔會忍你
2 你唔高興系你既事 我地先系阿爸阿媽 想帶去邊 想點湊 你唔高興我地都會照做
上次送黎d野要擺雪櫃
果日阿爸阿媽都未走
我地去食一餐飯翻黎佢就已經送人 佩服!
仲要當住我阿爸阿媽面話 冇人hou 所以送人...
其實我媽心裡都有點不快
但驚我難做 冇出聲
至於比健康院姑娘丙 呵呵
之前佢表面上同姑娘講“哎呀 原來系咁 多謝你 唔該曬”笑到好燦爛咁講(好識扮野)
一出門口就話“車 睇佢個樣都未生過啦 亂up”...

複式洋房

咁得人驚??/你bb幾大時你自己湊翻?
如果搬走 我會同老公商量自己湊

複式洋房

回覆 33154 的帖子

真係句句都頂心頂肺所以佢同我c6呻話週末幾乎見唔個b
我都好直接咁同c6講 唸下點解我唔願意抱出黎
有得搬我會好願意做ftm
當日冇得搬如果佢真係咁難頂
我都會辭工湊翻

男爵府

haloYang 發表於 18-4-25 09:36

真係句句都頂心頂肺所以佢同我c6呻話週末幾乎見唔個b

我想像到你有幾咁慘 人地女唔係女
你試下比d說話佢聽 等佢知你唔係咁好恰啦

複式洋房

回覆 kathyky 的帖子

問題佢好識做戲gar當住外人面/c6面/姑9面
會好似對我好好咁...
只不過c6心水好清 知道佢阿媽咩人
所以先會企我呢邊
佢唔會知驚 好似覺得我地離唔開佢
會要佢幫手湊咁
佢錯曬 我好願意辭工湊翻個b

複式洋房

我都想上論壇學下有冇d說話 話中帶骨得黎表面又一片和諧 暗寸佢因為我c6份人性格 會偏幫弱果方
所以我宜家唔會再硬碰硬

大宅

haloYang 發表於 18-4-25 09:32

咁得人驚??/你bb幾大時你自己湊翻?

我仔3個月我就搬走左啦
我奶奶2個月比豬肉湯我仔飲
跟住仲要話飲完我仔無再咳
跟住我第二日就番公司唔做
佢知我唔做就話咁好呀
唔做幫手湊下個仔
我當時唔做係3月幾4月既事
我奶奶5月頭去旅行...我當時即搬野走

子爵府

回覆樓主:

就咁睇落你99似乎處於好焦慮狀態,會唔會同bb身體狀況有關,怕出事怕過龍,連你哋作為bb
父母都信唔過?

而另外其他的事,似乎佢好似慣咗咩都話哂事,無意識要問你和尊重你

其實你老公都算係咁,都係會出聲,佢都收歛吓啲啲,但如果長遠你老公都同佢傾唔掂佢又唔變,咁你都係快啲諗搬。但要你有心理準備做全職媽仲要無人幫之吓,咁會好辛苦,萬一你又有咩傷風感冒病痛時,娘家又唔在附近幫你,同奶奶又可能反枱先搬得的話,咁真係要三思,諗掂哂先好

複式洋房

2個月就飲豬肉湯???搞錯阿???
我99都曾經講過咩一出世就要比鄉下d草藥浸水比佢飲
唔好第一啖飲母乳
比我地全部人反對先作罷
好羨慕你 話搬就搬 唉

首頁

尾頁

跳至