婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 anyuser18 的帖子

緊張還緊張但係我地系bb親生阿爸阿媽 唔通就唔緊張?
老公都知道佢媽好自我 唔會變
希望今年落實到啦
多謝你提醒呀 我都驚驚地
不過到時再見步行步啦
如果真係有需要 可以短暫尋求娘家人幫忙既
我老公都會主動幫手
最緊要唔好再日日對住佢...

大宅

回覆樓主:

我都係同住,但唔會俾99湊

大宅

回覆樓主

99 係咁ga. 之前我都係全職,後來頂唔順99 既湊仔方式,做左ftm, 自始安樂晒。加油啦。比得佢湊真係預左99會當左係自己個仔。

複式洋房

haloYang 發表於 18-4-24 21:21
回覆 雞蛋公主59 的帖子

因為bb身體某d原因 唔放心比外人湊 一係就自己辭工湊 但辭工係屋企就真係日對夜對 ...

唔見得依家奶奶湊你好放心.........

男爵府

做個靚太 發表於 18-4-25 08:49
真係唯有搬走~所以呢~結婚生b前,上尼婆媳版睇清楚。。。
我都好唔中意,老公湊b,99包括男家親戚,講到大 ...

我老公個老母成日講到個仔做野好辛苦要養家,我就湊仔嘆到死唔去搵錢搞到佢個仔辛苦!仲話男人出去飲酒識女人減壓好正常,女人生仔緊係女人自己做返!我老公做下家務幫手湊仔佢就覺得個仔好蝕底,覺得個仔理老婆仔女都唔理佢想個仔頭家散!呢d咁口賤既女人,自己都唔尊重自己點會尊重人!

男爵府

haloYang 發表於 18-4-25 08:56
回覆 章魚妹妹 的帖子

佢地睇我地唔順眼時 真係乜都可以摞黎唱 唉 我都想系屋企湊 但真係冇勇氣對住佢 好 ...

其實好老實講,為個仔幾苦都要頂,唔係遲早個仔比你99洗哂腦你喊都無謂!我ftm都日日同老公呀媽抗衡緊,最多咪帶小朋友出街玩食埋晏等到老公收工先返去,一係就入房閉關,到小朋友返學就更易安排時間!尤其對住d影后,一定要好好保障自己!

男爵府

回覆樓主

我99都係咁,不過我好彩唔同住,又唔使佢湊。
我當佢耳邊風,佢講咩都無反應

男爵府

haloYang 發表於 18-4-25 09:14
回覆 Solarflare 的帖子

你講得好啱 亦都講出我心聲但係呢個99真係...
你c6已經咁同佢講佢仲係未知錯, 似乎你奶奶好難救。祝你早日搬出去自已既地方...

別墅

回覆樓主

上星期係好熱,全屋都係著短袖。
我囡著左兩件長袖都唔緊要,仲要同佢包兩張毛毛被

我都無能力,而家係我媽住。但月已經坐完我遲啲要番奶奶度住。好彩我係ftm都好啲啲...我奶奶要番工,諗住一星期番呀媽度一兩日迫下

樓主加油呀!不過如果係同住唔係佢湊會好啲啲...到時個孫大驚佢唔知點教個孫。一定要花多啲時間湊番,等你b大個唔好太痴佢

複式洋房

回覆樓主

完全明白呀
未生都冇事
生左同99關係就即刻變差

而家99已經醒左好多
冇一開始咁
好似bb得佢識湊咁
不過中間都要溝通好多次

我而家放工返去可以自己湊返
放假都必定自己湊返B.B.
好彩ge係仲有娘家可以返
所以一放假就湊埋bb返娘家
唔洗下下俾人監視住

因為工作地點太遠
而家我都講左resign唔做
遲d可以做ftm湊返B.B.

珍珠宮

章魚妹妹 發表於 18-4-25 15:08
我老公個老母成日講到個仔做野好辛苦要養家,我就湊仔嘆到死唔去搵錢搞到佢個仔辛苦!仲話男人出去飲酒識 ...

尼D女人,唔知佢會唔會雙重標準啦,即係自己老公就乜都要做,到個仔做人老公,就乜都唔駛做!
如果唔係,咁佢就真係笨啦~
將男人嘅責任搶晒上身,真係當自己只係洩慾工具咁,搞cheap自己,除左叫聲佢白痴,都無乜好講~

大宅

回覆樓主

你奶奶會唔會係因為要証明自己既存在價值所以將所有注意力/心思放晒向你bb身上?特別係呢啲同老公關係麻麻既99⋯⋯佢地好興將啲心思放晒向仔女同孫身上,要話你地湊得唔好只有佢湊得最好黎令自己覺得個個冇左佢唔得。呢種99最難搞

大宅

Solarflare 發表於 18-4-24 23:21
你99似乎把自己當左做BB既媽媽,佢精神上仲未從媽媽呢個角色進化到嫲嫲呢個角色。

你老公應該同佢講清楚, ...

如果啲99睇到呢段野就好喇!

其實啲仔女已經長大,佢地點湊小朋友都係佢地既事,佢地真係要放手。

複式洋房

回覆樓主:

搶仔真係好有同感,我99又好鍾意搶,有一次,我仔係廳俾佢抱住,我係廳整嘢,我仔望住我,咁我叫下佢啦,我99立即抱住我仔檸開,驚死我仔晤跟佢要跟我咁,幾賤格呀,我就立即抱返個仔同佢作對,而家我同你一樣成日同個仔係房,佢要搶我就晤俾佢搶

複式洋房

回覆樓主:

搶仔真係好有同感,我99又好鍾意搶,有一次,我仔係廳俾佢抱住,我係廳整嘢,我仔望住我,咁我叫下佢啦,我99立即抱住我仔檸開,驚死我仔晤跟佢要跟我咁,幾賤格呀,我就立即抱返個仔同佢作對,而家我同你一樣成日同個仔係房,佢要搶我就晤俾佢搶

複式洋房

回覆樓主:

複式洋房

回覆樓主:

複式洋房

回覆樓主:

複式洋房

回覆樓主

你同我以前既遭遇大部份一樣!我仔係佢第一粒孫!生之前同99完全無野!
生完當正佢生咁!我做乜都要望實!
好似得佢一個先識湊!乜都關佢事!
我憎佢憎到有抑鬱
搬左出黎先好好多咋!

複式洋房

Happyyi 發表於 18-4-26 03:06
你同我以前既遭遇大部份一樣!我仔係佢第一粒孫!生之前同99完全無野!
生完當正佢生咁!我做乜都要望實!
...

我99又係咁架,成日以為我同我老公晤識湊,晤識咪學攞,咩事都關佢事咁,連我俾餅我仔食佢都要理,我餵我仔食粥,佢好乖坐定,但99又俾玩具我仔,我已經講左食嘢晤好玩玩具,佢當我無到,所以而家我地成日係房,重要關門(emoji)

首頁

尾頁

跳至