自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

希望所有不小心但真係用咗漫遊嘅人為自己找數。
唔好走去鬧爆CS或周圍投訴。
CS好慘。
香港已是投訴之都,
唔好為小小錢出賣自己人格。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

電話要同時關左"流動數據" & "數據漫遊"先得
我試過只係關左“數據漫遊”,冇關“流動數據”就出事
我以為“流動數據”只係hk 用,點知佢收埋漫遊

jiji2    發表於 18-4-26 14:01

子爵府

-Johnnywalker- 發表於 18-4-26 00:30
我覺得好多人都唔識關你講呢兩樣,出咗事就賴個台。

我都係咁覺得、我每次都關呢2樣、未試過瀨野

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

電話要同時關左"流動數據" & "數據漫遊"先得
我試過只係關左“數據漫遊”,冇關“流動數據”就出事
我以為“流動數據”只係hk 用,點知佢收埋漫遊

子爵府

-Johnnywalker- 發表於 18-4-26 00:55
請看92樓。
上水咁多人住,火車咁多人搭,
唔通全部都收唔到漫遊淨係伏你一人咩。

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20030313/3169307

子爵府

-Johnnywalker- 發表於 18-4-26 01:03
CS好慘。

請你追下post有幾多個人有同樣情況

子爵府

BK Milk勳章

馬霸 發表於 18-4-25 15:35
漫吾漫遊吾係睇離境,未離境有d地方已經漫遊,你太遲換卡了

你講得啱,我中過一次招,係香港坐巴士途中,離過關仲有好長一段距離就已經轉左大陸果邊啲數據。依加我返大陸一上巴士就關數據。

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

你係電訊公司應該可以查到係邊個時段用過果邊啲數據,有詳細清單。

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

我沒有因為不小心而用了漫遊,它真是自動開啟,我即関,前後不夠20秒(剛才薯嘜通熱缐服務員亦確認関於不夠20秒這點),近兩三年,我每個月都至少飛一次,以前從未發生過自動開啟,我亦絕不會攪錯,或不小心啟動了

剛才,與服務員對話,大家都很有禮貌和文明,和很有效率,絕對沒有漫駡,在對話結束後的服務品質意見調查,我亦給她高度評價,大家都在愉快的情緒下說拜拜

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主:

重複

水晶宮

回覆樓主:

重複

水晶宮

回覆樓主:

重複

水晶宮

回覆樓主:

重複

子爵府

-Johnnywalker- 發表於 18-4-26 00:55
請看92樓。
上水咁多人住,火車咁多人搭,
唔通全部都收唔到漫遊淨係伏你一人咩。
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20030313/3169307

http://nextplus.nextmedia.com/news/latest/20180425/583596

水晶宮

回覆樓主:

重複

子爵府

-Johnnywalker- 發表於 18-4-26 01:03
CS好慘。

嘩, 人在香港被迫收漫遊訊號要找數? 本沒

倒置說法, 咁同強迫消費有咩分別? 邊境訊

號咁多年都有咁嘅問題存在, 電訊商咁多年

都唔諗辦法去解決, 而要浪費客戶去打電話

去同 CS 去處理, 如果你係 CS, 你唔應該

怪客人用咗唔比錢, 那個根本係電訊商基本

嘢做得唔好攪到有問題出現令到人要付不應付費用! 如果今日你去

shopping 入到鋪頭, 個 sales 即刻比張單

要你找數, 佢同你講, 你行入嚟就係默認消

費, 咁你比唔比錢? 做人公道 d, 唔好將歪理

變道理!

水晶宮

CS好慘。

小小錢?你都幾闊佬喎!

寶石宮

2023年兔年勳章

jiji2 發表於 18-4-25 23:51
佢話可能我果時係香港邊境, 但張卡已經連左去大陸台wor
我係係上水上左火車之後, 抆咗張咭出嚟換大陸卡 ...

除咗邊境 大嶼山都有機會出事
因為香港網絡信號有時唔夠大陸強

寶石宮

2023年兔年勳章

小草 發表於 18-4-25 22:15
我就係CSL,以前出咗境會短訊通知我要用漫遊就自己喺電話開,而家無啦啦自動同我開,原來真係改咗做法,唔 ...

Csl做法唔係好正路
因為有人係之前講明唔要漫遊 都照開通
另老人家sms都未必識開 可能中伏

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主

我記得當年join plan時同職員講要停咗數據漫遊呢個服務,佢哋幫我停咗,服務收費嘅receipt有寫埋已取消數據漫遊,咁做先可以避免樓主呢個情況

首頁

尾頁

跳至