自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

人比較肥是否對經期都有影響?

侯爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主

年紀?步入更年期後有機會愈來愈遲喎!
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔關肥瘦,我有時都會遲。有需要睇醫生檢查下

小可愛11    發表於 18-4-26 11:56
wcpcelia    發表於 18-4-25 18:36
不要從別人的嘴裡去認識我

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

係近期先係咁?以前聽過中醫講,有人幾個月先黎經一次,叫季經,一般身體狀況無咩特別,但係會較難懷孕

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

如果一直唔理,一定有問題,除非你已到更年期年紀,後生嘅遲下一個月,遲下又一個月,有例子係唔覺唔覺幾年,之後冇得醫,都係睇下醫生好d, 厭食瘦到皮包骨會冇m, 肥嘅見過有多囊症,壓力大都會有停m 或者打亂晒,都係檢查下心安。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

stkyo 發表於 18-4-25 07:45
係近期先係咁?以前聽過中醫講,有人幾個月先黎經一次,叫季經,一般身體狀況無咩特別,但係會較難懷孕
...

我識一個半年才一次,所以係嘜月份有咗都唔知

水晶宮

回覆樓主:

突然係咁,要睇,我遲左一個月,有朱古力瘤

大宅

camanbi 發表於 18-4-25 07:38
人比較肥是否對經期都有影響?

你幾大?如果後生去檢查吓係咪有卵巢多囊,肥胖都係其中因素影響經期。

大宅

回覆樓主

如果排除卵巢多囊証後( 一睇婦科就知係唔係) ,

仲係遲好多, 咁應該係個人太虛, 身體唔夠氣血令自己黎m ,
唔好以為瘦先會, 幾年前, 我自己130lb +,
一樣比人話虛到爆,

要搵中醫調理下

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

可能無問題,只不過係有喜。

侯爵府

回覆樓主

今個月遲左2個月半,有d覺得係更年期關係。

伯爵府

Strawberrys 發表於 18-4-25 07:41
年紀?步入更年期後有機會愈來愈遲喎!

36左右

伯爵府

...

近呢幾個月咁情況

伯爵府

...

我已有一個小朋友

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

camanbi 發表於 18-4-26 01:24
近呢幾個月咁情況
可能係賀爾蒙失調,壓力之類影響,可以考慮睇中醫調理下

大宅

...

四季紅

大宅

回覆樓主

最好抽血驗一驗荷爾蒙。因為我就係呢排先兩三個月 才來一次。我去私院婦科睇醫生。話比佢知情況係咁。佢幫我照左子宮無野。但荷爾蒙出現異常...佢話我卵巢失去功能。有機會係腦下垂體有腫瘤(佢冇講明係腫瘤) 醫生只係話腦下垂體有d野都係照一照穩陣d ,入院 照腦...幸好無發現野。只係荷爾蒙亂了。其中一樣係體重偏高...
踩界...要瘦身。

所以你最好搵婦產科睇睇。經期唔准都代表身體有變化。唔好輕視呀。

大宅

回覆樓主

最好抽血驗一驗荷爾蒙。因為我就係呢排先兩三個月 才來一次。我去私院婦科睇醫生。話比佢知情況係咁。佢幫我照左子宮無野。但荷爾蒙出現異常...佢話我卵巢失去功能。有機會係腦下垂體有腫瘤(佢冇講明係腫瘤) 醫生只係話腦下垂體有d野都係照一照穩陣d ,入院 照腦...幸好無發現野。只係荷爾蒙亂了。其中一樣係體重偏高...
踩界...要瘦身。

所以你最好搵婦產科睇睇。經期唔准都代表身體有變化。唔好輕視呀。

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

關事架?

伯爵府

壓力都有影響喎, 我試過有一排好忙, 好大壓力, 我 SKIP 咗兩個CYCLE. 我本身兩個月先一次, 嗰次就兩次M相隔咗半年.

首頁

尾頁

跳至