家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

你地會點處理?水樽,雨傘,外套,都是要錢買,唔見等於跌錢,還要使錢買過

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

uone 發表於 18-4-25 19:29
你地會點處理?水樽,雨傘,外套,都是要錢買,唔見等於跌錢,還要使錢買過
...

勞役佢做家務賺錢買過,辛苦後就會知道以後要好好保護自己物品,否則後果嚴重~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

大力大力 發表於 18-4-26 05:26
勞役佢做家務賺錢買過,辛苦後就會知道以後要好好保護自己物品,否則後果嚴重~
...
好方法
比起扣減零用錢更好

大宅

2018復活節勳章

如果果排佢特別中意一樣玩具,你可以趁佢唔覺意收埋,當下佢一定唔開心,你再拎出黎,教佢大個啦唔可以再咁大頭蝦,唔係下次搵唔番媽媽就幫唔到手架啦,之後佢應該會小心d

子爵府

catgirl0927 發表於 18-4-26 16:52
如果果排佢特別中意一樣玩具,你可以趁佢唔覺意收埋,當下佢一定唔開心,你再拎出黎,教佢大個啦唔可以再咁 ...

呢個方法只係50 50, 因為下次唔見嘢,佢又以為你會收埋咗佢啲嘢, 我反而會建議 留意仔女如果真係亂咁跌咗嘢 ,又俾我見到 ,我會直接收起佢, 唔俾佢用

如果佢跌咗雨傘,我就雨傘都唔比佢,等佢試下淋雨嘅滋味

* 無論大人或小朋友都係要受過教訓先至識驚*

禁止訪問

禁止訪問

大宅

2018復活節勳章

baby668 發表於 18-4-26 18:03
呢個方法只係50 50, 因為下次唔見嘢,佢又以為你會收埋咗佢啲嘢, 我反而會建議 留意仔女如果真係亂咁跌 ...
你都講得好有道理我自己都係大頭蝦既人,試過整唔見野好心痛,所以都學精左,受過教訓就識驚係真

男爵府

好媽媽勳章

uone 發表於 18-4-25 19:29
...

要他自己負責,用自己錢買過

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

ar_mak 發表於 18-4-26 18:48
大力哥,你唔知我地窮等人家D細路,做家務本來就已經係義務,所以冇得用呢招囉。 ...

x2,阿仔平時已經要幫手做頗多家務.所以我係教訓完佢之後同佢講係金甖扣錢,如果要搭車會扣埋車錢.

大宅

回覆樓主:

好多謝大家既意見

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔見左,要即日開始儲錢買,唔可以用儲備,因為儲備係平日儲開,有一定金額,今日唔見,聽日可以買番,易失易得,就不會好好保管

首頁

尾頁

跳至