自由講場

跳至

首頁
12345...21

尾頁

男爵府

回覆樓主

或者帶阿女去做心理輔導?
Keep calm & carry on

侯爵府

事後我知條死仔個個星期六就要我女咁玩

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

我會大義滅親

今次好彩比你發現左

如果唔係你撞破左再大D你個女連渣都無 肯定

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

cinda72. 發表於 18-4-26 10:29
呢個表哥當然要隔離啦
你作為媽媽,要同個女傾左先,要了解左佢心態,扶番佢去正軌,再唔係,搵社工商量下 ...

Agree

男爵府

晴朗 發表於 18-4-26 10:16
當我發現呢條事之後,個心一直好痛放唔低😭上星期日家屬拜完山上我媽家晚飯,小女有個表哥六年級, ...

Jm 你囡囡幾歲?同你close吾close可以傾到了解多d發生幾耐同做過d乜?若果吾得或情況嚴重可以搵專業幫助

比我一定不會比個囡再見表哥,就算吾係單獨相處都吾得,因為吾想個囡再諗起。另外我會話比阿媽和阿哥成件事,吾係想佢死而係佢都需要幫助

記得吾好鬧個囡,同埋自己都要慢慢冷靜解決件事。 take good care

子爵府

回覆樓主:

點解你要鬧個女

大宅

回覆樓主:

大義滅親嘅定義係咩?就咁唔同表哥接觸出?咁不了了之個女遇到事覺得自己唔可以出聲收收埋埋。幫個女出頭,等佢知道屋企點都企係佢後邊支持,多d留意女女情緒同埋多d同佢傾計,有咩事就大家一起經歷一起邁過去,唔可以就咁放過個表哥呢種行為,會報警同兼同學校講,屋企唔教佢大個都唔知變成d咩人

珍珠宮

晴朗 發表於 18-4-26 10:16
當我發現呢條事之後,個心一直好痛放唔低😭上星期日家屬拜完山上我媽家晚飯,小女有個表哥六年級, ...

姨甥即係你姐妺個仔?!你知佢沉迷咸片冇同你媽/姐妹認真傾?!有冇立刻告誡埋女兒分辨不妥及正確處現方法?!

就算個個星期去睇阿媽,你又由得細路入房搞咩都唔知?!你地大人係度做咩

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

晴朗 發表於 18-4-26 10:34
一定唔見再接觸謝絕來往親戚都無得做...報警,要個女重提呢種事...要出黎指証佢,只係三年級我好怕佢承受唔 ...

我反而覺得 報警 面對傷痕解決佢比唔出聲默默接受 扮忘記咁 會更有效復完

媽媽你要夠硬淨 要比個女知道出左事 就要去解決個問題 你會支持佢

沉默遠離係治標治唔到本 好有陰影

男爵府

回覆樓主

快些搵輔導,社工問下有咩解決方法

男爵府

回覆樓主

咁究竟有無被侵犯?

你爆你個女不好好保護自己,只怕佢更不和你説。建議帶她看兒童心理學家。

另外⋯⋯請不要拉埋品學兼優來说。沒有品學兼優的孩子也不代表應該被侵犯。你说法令人覺得你精心部署的「產品」現在不有瑕疵而深深不忿。希望你不要給女兒這感覺。否則傷害更深。

karenfayelam    發表於 18-4-26 15:44
ILoveThailand    發表於 18-4-26 13:06
EstrellaDamm    發表於 18-4-26 10:46

子爵府

虎到金來勳章

報警, 其實表哥得6年級警察都告唔到D咩野, 但至少要迫對方亞媽對佢個仔既問題, 表哥對街外其他女仔係咁既話人地家長都會報警。你要解釋俾亞囡知因為要佢知道表哥咁做係錯既, 呢一刻唔教佢去對, 教佢去保護自己, 第日只會收收埋埋, 今次好彩係俾你撞破

珍珠宮

回覆樓主

明白你心裏好嬲好難受。
不過又唔好一味只怪人地個仔(表哥)都要了解下自己個女心態,始終一隻手掌拍唔響,依家好多3-4年班女人都早熟(甚至思春期,我女同學4年班家長已話check 到佢上YouTube 睇男女乜乜既野)
如果你個女無呢方面好奇,佢應該會驚&向大人投訴,而不是合作喎(希望你唔好介意)

表哥就一定有問題架喇,最好通知佢父母事態嚴重!
同時你都有了解下個女心態,出於好奇定乜?同佢講男女乜乜後果會點(包括個男既要坐監)。再唔係可以揾專家(社工)指導下。

jasonkot    發表於 18-4-26 23:29
laiyuen    發表於 18-4-26 10:49

別墅

回覆樓主

聽完之後好驚,佢哋淨係除衫?有冇做其他嘢?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

個表哥好變態,以後唔好再見
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

回覆樓主

小學六年級係咪報咗警都入唔到罪?Call埋男仔父母,婆婆傾下先,要求佢地面對同解決問題(教導返個男仔正確性教育.......),如果佢地唔肯/唔信/唔想面對,先再決定報唔報警

芝麻街    發表於 18-4-26 19:00

禁止訪問

珍珠宮

chillimom 發表於 18-4-26 10:39
咁究竟有無被侵犯?

你爆你個女不好好保護自己,只怕佢更不和你説。建議帶她看兒童心理學家。

對。件事同“學習表現”無關。

珍珠宮

回覆樓主:

首先要同你地成班大人應該坐低去傾下點樣灌輸返正確嘅性知識比小朋友,講真,表哥先小六根本思想唔成熟,而你都識講自己有責任,明明喺廳度都由得個女入房玩,報警又可以點?

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

攪清楚先,個衰仔有冇攪呀囡?阿囡情緒如何?如果事態嚴重要報警,要警介下個衰仔

首頁
12345...21

尾頁

跳至