夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

先講下我background,一小孩,5歲,今年升小學。現時做全職工作,但返工唔定時,除一至五要返工外,星期六日公司有活動就要返工。自從小朋友出世後,一直未試過唔做野,只係轉工,全部都係full time工作。老公自行開公司,公司得一個人,生意都係剛剛開始,佢以前係打政府工,因為要創業所以出黎做。大家每個月會入錢係聯名戶口,一人一份,銀碼差唔多,所有家庭支出包括租、工人、小朋友學費、補習費、買日常用品,出街食飯都係呢個戶口找數。

我因為覺得生活出D左問題,於是去左睇心理輔導,都睇左大半年,主要原因覺得自己好多責任係身。首先係搵錢,因為老公自己開公司,一開始收入唔會太穩定,所以我唔可以唔做野 or 做part time。跟住,所有小朋友既學習、功課、帶興趣班都係我跟,有時我星期六日要返工,老公都唔會主動幫手,我通常都要搵奶奶頂我個角色。屋企所有裝修、維修都係我負責,因為佢長期唔係屋企。大家夜晚係分開食,因為我永遠唔知佢幾點返黎,小朋友又因為食得早,所以我地成家人係有時一晚分3個時間食,永遠冇同枱時間。去到後期,佢話佢工作忙碌,訓既時間都冇,連屋企都唔返,一個星期可能返黎一日,其餘時間多數都係得我同小朋友,佢亦唔會通知我返唔返屋企,我地平時只係靠whatsapp傾家事。我就開始覺得其實同一個人生活冇咩分別,我亦開始覺得自己控制唔到情緒,會大聲鬧小朋友,於是決定去睇心理輔導。老公知道後,都冇特別反應。

於是,我開始係度諗,既然所有男人都係唔會主動去負家庭呢個負責,咁做咩女人要自己一開始話同個老公一齊分擔責任,但到頭來自己放晒上身? 成日都見到好多新移民唔駛返工,照顧小朋友就得,咁做咩自己咁傻每日要打3份工? (做全職工作、教功課、做埋老豆角色)?

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

如果系甘我初初就不會同意他自己開公司~打一份政府工幾好,至少日日返來~
宜家自己開公司家庭兼顧不了,金錢上也不見得搵得多~而且是否系公司甘忙忙到返不到屋企?正常甘忙應該生意幾好~

男爵府

Bbtvsvod 發表於 18-4-26 11:20
先講下我background,一小孩,5歲,今年升上學。現時做全職工作,但返工唔定時,除一至五要返工外,星期六 ...

第一)你老公之前係舊制定新制公務員?如果係舊制就蠢到冇朋友喇!如果係新制,又要睇下佢每月幾錢人工?
依家香港做生意唔好話賺,收支平衡已經算叻,如果只係賺到以前份人工,咁做嚟托咩?
第二)唔係所有男人都唔負責家庭既!我係其中一個倒外,唔通我唔係男人?

如果男人係單身,咁做乜都冇所謂,但已有家庭就要事前計清楚先決定,辭職做生意對一個家庭嚟講,算係大風險既決定,做野咁衝動點攪呀?

RAA    發表於 18-4-26 13:25

大宅

亮燈 發表於 18-4-26 11:40

第一)你老公之前係舊制定新制公務員?如果係舊制就蠢到冇朋友 ...

第一)你老公之前係舊制定新制公務員?如果係舊制就蠢到冇朋友喇!如果係新制,又要睇下佢每月幾錢人工?
依家香港做生意唔好話賺,收支平衡已經算叻,如果只係賺到以前份人工,咁做嚟托咩?

佢係新制公務員,而家開公司後搵幾多我唔知,因為佢冇同我講,只係同我講搵得唔多。之前有接近3萬既人工

象牙宮

Bbtvsvod 發表於 18-4-26 11:20
先講下我background,一小孩,5歲,今年升小學。現時做全職工作,但返工唔定時,除一至五要返工外,星期六 ...

單看, 似 男人唔想主動負家庭?
呢个負責?

把他想和能夠做到的 list out
把自己想和能做到的 list out

大家是否要維持此家庭?? 找共識。
找一个可行的路。

你想, 他不想, 成不了事。
你不想, 他想, 同樣成不了。

識有位姐姐, 能干本事, 樣樣都識,
家庭大大小小, 男的似木偶, 不理, 只會理佢自己男家。
我地都看不過。 她負責一切。子, 女, 搵食,
廿多年至三个女成長各出來 搵食了。
姐姐才輕松。佢老公曾也有外偶。不過不了了之。男現自己創業。估也是女家父給資本。
不明白那位姐姐, 是怎么過。現还在一起。

每人想法都各不同。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

回覆樓主:

好多女人婚後唔開心,係因為跌入一個思為,以為嫁了便是被照顧 無論金錢上和精神上。

可惜現代男人,都係同樣想法。結果相方都得不到想要的。

男爵府

333s 發表於 18-4-26 12:36
單看, 似 男人唔想主動負家庭?
呢个負責?

呢個男人好幸福

男爵府

Bbtvsvod 發表於 18-4-26 12:15
...

咁以前三萬夠唔夠家庭開支呢?

琥珀宮

嘩,當初有份政府工,應一邊做住一邊創業,貿貿然辭職創業,身邊人真係會好大壓力

佢而家真係當咗屋企係酒店咁喎,有咩可能創業創到屋企都唔返咁誇張?你睇緊D好

大宅

回覆樓主

自己個仔都係一星期睇一次?佢依家淨係出屋企一半洗費,如果呢筆錢只係當養仔,咁你其實同離咗婚冇分別

伯爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主

一星期六日佢去咗邊?
直覺認為佢有第二頭住家

大宅

咁我真心覺得如果佢有第二個女人,佢反而會返多D屋企,因為驚俾我懷疑

而我亦有八過下佢身邊朋友,佢地都話係見到佢成日係公司,又唔係成日出左去唔知去邊咁

加上佢性格係屬於細路仔D,似係唔多想負屋企責任多過出去搵第二個

當時佢辭職有同我傾左好耐,因為我有份穩定工作,所以我都覺佢應該趁後生出去搏一搏既,只不過,我以為只會將家庭支出責任加重係我身上,咁我都可以頂到,最多自己駛少D,我只係冇諗過除左金錢壓力,所有照顧小朋友既重任都落埋係我身上,搞到而家每日都好忙,日日打兩份工,放左工就要趕火車咁幫小朋友做功課,自己星期六日返工,又要自己處理搵邊個照顧小朋友

諗諗下點解做呢D野時冇左個老公呢個option,如果都冇左呢個option,咁真係同一個人生活有咩分別呢?

瑪瑙宮

做咩生意要做到唔返屋企瞓, 又同唔到屋企人食飯? 淨係入錢做家庭支出? 一个月你見佢幾日/幾次? 你完全無諗過佢有乜景轟?

水晶宮

回覆樓主:

唉, 你做唔到默默耕耘, 當初就唔好咩事都攬上身。。。

你唔好再等佢, 等佢主動話幫手? 佢見你十項全能咁佢邊敢出口搶你功勞呀你咪呆等啦

下學年你小朋友升小學, 你就大大個借口話時間就唔啱, 叫佢死去幫手接放學! 叫佢盡番做個老豆既責任!

工作時間佢點胡混你唔管就算, 但放工時間唔可以再俾佢亂嚟! 你再放任佢, 佢真係一條友消遙遊太爽了

唔係個個男人都唔負責任, 看著辦啦 jm

子爵府

回覆樓主:

點解佢對你好似漠不關心咁?有無問過佢原因?

會唔會佢經濟其實唔好在死撐,越做越長時間?定逃避返屋企?

其實係自己生意,可否你埋孩子去幫老公,或去附近叫佢來食個飯咁得唔得?

大宅

其實都有好多晚帶埋個小朋友去佢公司附近食飯,或佢都會間中去我地屋企樓下食飯,佢食完就再返去公司

但其實我放工後都好攰,又要教小朋友功課,教完都9-10點,其實都冇咩心機再落街同佢食飯

當然我地有傾過呢個問題,佢咪就係講佢公司好忙

我亦都覺有問題,所以先睇心理輔導

我先開始諗我唔應該咁盡責,既然佢都將照顧小朋友個責任俾晒我,咁我做咩為左養家要打份辛苦工呢? 我更加應該搵一份人工唔多,但又多D時間俾小朋友,咁到時佢就冇辦法都要負責大部份開支,而呢個亦都係佢放棄負起家庭責任既成本吧

男爵府

男人懶得就懶。你表現到咁萬能佢當然咩都唔理啦。
係時候選擇性擺工啦。

每星期比自已半日至一日私人時間。同你老公講你要relax/追求自已興趣。佢可以自已帶仔去興趣班or叫奶奶湊。總之你唔會理。

你把所有時間比晒工作/家庭, 無晒自已生活同時間當然好痛苦。
Jm係時候自私啲啦。relax 下整理好自已心情先再處理家事啦。可能到時你會從一個新角度/睇法去睇自已個situation. 加油!

子爵府

回覆樓主:

咁睇你真係要諗吓自己能做到幾多。睇嚟你自己都耗盡咗。搵份工輕鬆啲照顧多啲小朋友,定同老公講數要佢負返小朋友一部份,真係要兩個好好坐低傾
老老實實,我唔信坐低傾嘅時間都無,如果佢再咁,唯有同佢攤牌,講佢知自己過唔到好似一直沒有老公的日子。佢就算付出唔到時間,起碼都要令你明白點解佢要忙到呢個地步,佢都要說服到你buy佢,否則我覺得佢只係不負責任,掉哂俾你自己就一頭中入去創業

大宅

我就係覺得我唔係佢想像中咁能幹,可以又養起頭家,又兼顧到事業,又照顧到小朋友,我先覺得有壓力,去睇輔導

加上我而家份工真係純粹為了穩定收入,唔係自己專長,但又要輪更,又成日不定時工作,令我更加大壓力

我先覺得係咪唔好被"穩定"收入限死自己? 如果個家收入唔穩定,係咪個老公要去解決,而唔係自己去解決?

大宅

回覆樓主

既然佢有間公司喺度
即係有一個固定地方
咁小朋友放左學可以喺佢公司坐下做下功課
有時男人就係咁
唔放喺眼前就唔當佢存在架啦

你放低小朋友喺佢度然後話出一出去
使乜講自己去邊
交費、買日用品、買外賣都得嘅姐

兩公婆唔好忘記當初點解建立家庭
小朋友學業功課唔使太緊張嘅