自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

用戶要求終止服務

CACACAROL 發表於 18-4-26 17:45
樓主算吧!
大家也不是當事人,大家也不清楚, 甘開POST來討論為咩呢?

仲要死撐睇見都騮
hey yo hey yo hey hey yo hey yo hey

公爵府

TATEYAMA 發表於 18-4-26 15:49
個女被人性侵,仲要去理個咸濕仔阿媽感受????!!!無野嘛?!

可能佢係培育咸濕仔的媽咪呢
恭賀新禧,迎春接福!

男爵府

回覆樓主

總之有人搞我個女就勢係假

用戶要求終止服務

Mrs.Chan 發表於 18-4-26 17:54
可能佢係培育咸濕仔的媽咪呢

完全解釋了開po原因

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Wingwingm 發表於 18-4-26 17:22
咁大家都唔想既

我指男仔同女仔父母都係,不過冇諗過佢地玩呢d就真

用戶要求終止服務

good_pig 發表於 18-4-26 18:00
我指男仔同女仔父母都係,不過冇諗過佢地玩呢d就真

嗯嗯我知你指雙方父母
hey yo hey yo hey hey yo hey yo hey

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆樓主

我都同我阿哥冇計傾,佢同佢老婆傾哂唔使理家人的,如果父母百年歸老後,我諗同佢地果家都唔會再見面

珍珠宮

回覆樓主

成長過程果十年,溫馨已很足夠,那快樂的回憶,會成就日後健康成長之路

子女長大,離父母越來越遠亦係不變的事實

水晶宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

除褲玩仲要入房鎖門玩
你覺得真係玩?
我自問接受吾到
係咪親人就吾報警?
報警亦都係幫个男仔
錯就係錯
6年班已經可以有性行為

伯爵府

Moonlight819 發表於 18-4-26 12:50
之前有不少人説生多個小朋友,他們將來有伴有多個照應,其實一早已覺得兄弟姊妹大了只是兩房人,剛看了另一 ...

樓主,我明白你。
姨甥其實好親,我睇之前的回應。
人人未了解當中事件就叫報警。
報警其實對雙方都有好大影響!

珍珠宮

amazing 發表於 18-4-26 18:28
樓主,我明白你。
姨甥其實好親,我睇之前的回應。
人人未了解當中事件就叫報警。

終於也有明事理的人,在香港教育下,能夠宏觀分析的人實在不多!

大宅

Moonlight819 發表於 18-4-26 17:30
好像沒有認真思考邏輯的是你!整條事又不清楚,已斷定男侵犯女;再者,男孩是11歲,不是18歳,在法律上也未 ...

我以為同緊高登仔討論,咩都話:點解冇可能呀...

點解大家都會斷定男方既問題,因為身心發展:男方在genital stage/formal operational stage, 女在latent stage/concrete operational stage. 簡單而言,女未有sexual needs and development, 亦未有abstract thinking , 姐係未有認知能力真正明白行為背後代表既性概念同動機。而男方在這兩方面已有一定發展

你要知道小朋友既世界
七八歲既妹妹發生事果事,佢係唔知唔明發生緊咩事架

就算個男既呢個時間都一知半解。但隨著成長獲得既華人文化教育,都會灌輸左「男仔著數,女仔...」呢d思想,呢個思想會直接成為佢地既保護因素/危機因素,從而影響佢地對呢件事既睇法同情緒反應。冇可能獨立分開睇...

我一樣唔認同報警係最好既方法,有機會令妹妹傷痛加深
但如果你認為「唔知件事係點,妹妹唔似被迫」。我相信所有細個時受過傷害既女孩都會感到委屈同傷心。佢地係好需要大人為佢地企出來保護佢地

隔離post都有d 心理學學者講解,可以睇下

男爵府

回覆樓主

下,自己個女俾人搞,仲要考慮家姐感受唔報警,我終於明白點解世界上有啲阿媽,明明知道自己個女比老公搞都唔報警原來係因為一家人,要考慮埋你感受

男爵府

Moonlight819 發表於 18-4-26 16:05
正是,看到那個post即想起之前不少人說什麼多個兄弟姊妹將來多個照應,但你看大部分的回應也是「理什麼姊 ...

我明你講乜, 認同你, 如果果個係親生哥哥大家又係米話報警處理? 如果我兄弟姐妹d 仔女我會當自己嘅, 其實呢件事兩個小朋友都唔啱, 我會一齊教, 樓主一面倒話表哥唔啱, 表哥都有講係表妹叫佢除, 樓主就話佢屈個女, 點解一定係佢個女係受害者? 三年級唔係三歲, 表哥可以人細鬼大點解表妹唔可以?
如果我係樓主個妹, 家姐都唔想再有任何關係, 我讚成報警, 等警察查出真相

伯爵府

Moonlight819 發表於 18-4-26 13:00
所以我説人大了最重要的親人已變成自己兒女或c6,已不是原生家庭的父母和兄弟姊妹!
...

咁當然啦,我係咁認為架

子爵府

Moonlight819 發表於 18-4-26 18:32
終於也有明事理的人,在香港教育下,能夠宏觀分析的人實在不多!
...

咁叫宏觀分析? 借問你邊度受教育?

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

即係兄弟姊妹殺咗人都當冇事,因為要顧念手足之情。

用戶要求終止服務

Moonlight819 發表於 18-4-26 18:32
...

都係嗰句啦,唔係你自己個女,你口響。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ICbaby 發表於 18-4-26 13:11
絕對認同!
最親已不是自己兄弟姊妹!
最親、利益歸自己家庭、老公、仔女!
其實引申為
若果大吉利是, 走左 (touch wood)
你都唔會分遺產 比自己兄弟姐妹

珍珠宮

喧嘩 發表於 18-4-26 19:26
我明你講乜, 認同你, 如果果個係親生哥哥大家又係米話報警處理? 如果我兄弟姐妹d 仔女我會當自己嘅, 其實 ...

正是,很多人講到兄弟姊妹那麼親,他們的孩子當然像自己的孩子般愛護,我也正思考和你一樣的問題「自己的仔和女做同樣的行為,你會怎樣做呢?」而且跟據樓主的描述,跟本表哥和她女兒也是大家自願脫自己的衣服,何來像很多這裡的人説性侵,完全沒有認真對事實思考!

首頁
45678...9

尾頁

跳至