自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cherry_k 發表於 18-4-26 17:43
回覆 hhz 的帖子

借位問下, 黎緊星期六我老公亞麻設靈, 我地需唔需要穿孝服? 問左62話唔洗,穿黑衣OK, 我奶 ...

孫同孫新抱係應該要穿孝服嫁,我爺爺走,我地孫輩全部穿孝服,明天老公公公設靈,我女都要穿孝服

子爵府

hhz 發表於 18-4-26 18:06
我都唔清楚,如果係我就會跟老人家指示做。

謝謝回覆

男爵府

天罪 發表於 18-4-26 14:06
最近我另一半的叔叔嬸嬸有白事。主人家無兒女,只好請姪仔姪女幫忙。主家話要低調,只訂一個百人廳堂官。其 ...

我阿婆走咗,㑽官好自然會揾仔問下野,我舅父外國返來,好似唔知人地講乜,再問我阿媽,好似未追時差咁,問非所答,唯一簽支票時最正常。佢d內孫,兩個竹昇,唔知乜事,問佢仙人係邊個,佢答唔識佢。。有三個內地又唔識用廣東話,問仙人係通個,佢答阿伯。跟住㑽官话女人嚟架喎。最後㑽官頂唔順,叫我這外孫女指揮佢地,連破地x又要解话,接乜又要教佢地。
我舅父夜晚食野同我講,好彩你係度,如果唔係都唔知點算
我心諗如果我唔係度,應該人地一早叫你地返外星,唔好搞咁多野。

大宅

回覆 hhz 的帖子

借位問下, 黎緊星期六我老公亞麻設靈, 我地需唔需要穿孝服? 問左62話唔洗,穿黑衣OK, 我奶 ...

早前剛為我母親大人辦完後事,子子孫孫新抱女婿孫女婿孫新抱都穿孝服,白衫褲鞋在寶福即叫即有唔洗自己带去因第二天送完火化後即時脱孝全部除白掉晒佢

伯爵府

言多必失 發表於 18-4-26 16:46
阿媽叫我地學,話第時會有用架。

佢可能當僱員再培訓嗰啲,第日可以搵食

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

100人的堂唔算係細,不過算啦,人都去咗…………
放下……
不要從別人的嘴裡去認識我

禁止訪問

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

lovelykitty 發表於 18-4-26 17:40
係囉,仲要指定花店,位位一千

可能高調要皮皮聲個……

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆 hhz 的帖子

道教要著孝服呀(白衫褲+白飯魚&唔可以著襪),連你d仔女都要著,如果仔女太細唔帶佢來,你就要代佢戴多條腰帶。(老公個婆婆啱啱仙遊,佢地做齊哂所有儀式,99話好似睇緊show咁,以前都未見過攪咁多嘢)唔知係咪依家d潮流?好似結婚咁,越攪越多嘢...

伯爵府

畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

天罪 發表於 18-4-26 14:06
最近我另一半的叔叔嬸嬸有白事。主人家無兒女,只好請姪仔姪女幫忙。主家話要低調,只訂一個百人廳堂官。其 ...

之前有位jm呻被指定到某間花店訂花牌,一樣係位位$1000,好奇一問你地係咪親戚

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

hhz 發表於 18-4-26 15:45
有見過先人女婿話唔洗換孝服,又問堂官可唔可以唔跪(唔係因為腳痛),俾堂官話佢先換衫。
...

咁都得?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

想問, 白事要買拖鞋?
拖鞋要黎做乜? 有冇JM 知

伯爵府

回覆樓主:

我堂姑姐,無人無物,攞综援,

佢先生過身,我同堂家姐幫手搞,佢又要呢样,又要果樣,棺木又要加$换好的,收埋帛金(親戚數埋得10個,老人家,比得幾多), 唔够找數,當然要貼$埋尾,以為搞掂ok

點知去拜年,一開門,門口都未入,就問:阿xx,. 點解嗰日無帛金比返我,D$去左邊

C6怒到即刻走左

琥珀宮

TreeLover 發表於 18-4-26 16:50
啱啱有一單,往生者走果間醫院唔可以直接出,佢個仔幫佢租左個堂,但係係攝時間得三個鐘就直出,個agent原 ...

真正佛教儀式絕不燒金銀衣紙啦!

男爵府

SandyKL 發表於 18-4-26 19:53
真正佛教儀式絕不燒金銀衣紙啦!

佢最後唔係佛教儀式,道教出,所以唔知佢想點,我唔敢出聲啦又唔關我事,但就覺得太奇怪

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

言多必失 發表於 18-4-26 16:17
我爸做白事時,
我媽請左個人係度哭喪,
我媽係度學點哭喪,話下次屋企有需要時有用。

你媽……俾左錢唔好徙

男爵府

我的育兒心得勳章

tsung 發表於 18-4-26 19:46
咁都得?

仲有呀,先人有幾個仔女,但無人記得先人係幾時生日,邊到鄉下都唔知,佢地唔係移左民個啲喎,係同先人一處住左幾十年。

琥珀宮

TreeLover 發表於 18-4-26 19:55
佢最後唔係佛教儀式,道教出,所以唔知佢想點,我唔敢出聲啦又唔關我事,但就覺得太奇怪
...

有可能先人唔係佛教徒,有其他親人想用道教儀式,我媽知我係佛教徒,吩咐定第時佢去咗,要燒金銀衣紙俾佢,我都感到好為難,到時至算。

大宅

回覆樓主:

我陪我媽出席白事

過程中已feel到嗰家人感情應該麻麻,講嘢好似好避忌咁

到食英雄飯,大爆發
情況如溏心風暴講數咁
個大家姐指摘個妹侵佔財產,分錢不均
個細佬冇出聲,反而個弟婦加入戰團
之後大家姐啲仔女同個妹啲仔女又對駡…

好恐怖

重點係,佢地唔係有錢家庭,係普通公屋戶,講緊嘅分錢不均係每人二丶三萬港幣

男爵府

SandyKL 發表於 18-4-26 20:04
有可能先人唔係佛教徒,有其他親人想用道教儀式,我媽知我係佛教徒,吩咐定第時佢去咗,要燒金銀衣紙俾佢 ...

無計,伯友講到想點唯有盡做,起碼講左意願有得跟

首頁
12345...12

尾頁

跳至