自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

以下有D靈異...

有位uncle 走了,我冇番工好耐,只有鮮色波鞋,咁我即刻去買對黑鞋備用,我落樓下準備行去商場時,行了兩座,有隻超大飛蛾飛在我腳邊停下,我即覺得是uncle 說:

有心/不用啦!

結果當然有買,以示尊重

男爵府

hhz 發表於 18-4-26 17:37
你咁講,我又記起有先人孫女著粉紅色鞋送殯。

我99著粉紅色down jacket 黎送我嫲嫲,阿媽好嬲,我都嬲

大宅

flowerlala 發表於 18-4-26 20:22
我陪我媽出席白事

過程中已feel到嗰家人感情應該麻麻,講嘢好似好避忌咁
就係無錢先為咗果兩三萬嘈

珍珠宮

麟媽媽 發表於 18-4-26 17:44
我有一個朋友佢係佛教徒,佢過身嘅時候留低一對未成年嘅仔女,前夫亦早變心離他而去,所以佢嘅後事由我跟進 ...

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

男爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

黃二少奶 發表於 18-4-26 18:23
孫同孫新抱係應該要穿孝服嫁,我爺爺走,我地孫輩全部穿孝服,明天老公公公設靈,我女都要穿孝服
...

我小學尾/中學頭果陣呀嫲走咗
唔記得著咩衫去了 但去到個叔叔幫我圍白衣同麻衣頭髮夾唔知藍色/紫色髮夾 因為只得我一粒孫女 其他全部孫仔
因為好似電視古裝劇 所以記得好清楚

伯爵府

回覆樓主

親人個女係學風水命理,幫自己爸爸算過邊日出好,但佢D兄弟姊妹唔聽,求其邊日有位就攪,最後呢個女係無送佢父親最後一程,好絕。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

choco_soup 發表於 18-4-26 16:15
我去一個大學同學既喪禮,佢係廿歲死,有位女同學著全黑緊身短裙,帶頭紗,著高跟鞋,化晒裝出席喪禮,佢成 ...
好拍戲FEEL

男爵府

回覆樓主

唔係我,我上網見到:

http://m.discuss.com.hk/index.php?action=thread&tid=26006594

大宅

cherry_k 發表於 18-4-26 17:43
回覆 hhz 的帖子

借位問下, 黎緊星期六我老公亞麻設靈, 我地需唔需要穿孝服? 問左62話唔洗,穿黑衣OK, 我奶 ...

係唔係笑喪?我老公啊嫲107歲走。孫、曾孫只需要着黑色衫,唔洗着孝服,除咗老公姑姐個輩(嫲女兒)着孝服。
唔知關唔關笑喪事呢!

子爵府

mayip 發表於 18-4-27 01:04
係唔係笑喪?我老公啊嫲107歲走。孫、曾孫只需要着黑色衫,唔洗着孝服,除咗老公姑姐個輩(嫲女兒)着孝服 ...

都90幾歲,應該算是笑喪

大宅

hfl2000 發表於 18-4-26 19:42
道教要著孝服呀(白衫褲+白飯魚&唔可以著襪),連你d仔女都要著,如果仔女太細唔帶佢來,你就要代佢戴多條腰 ...

你講呢個情況,我爺爺過身時就係咁,但我爺爺已經94年過身,我老豆話嫲嫲要做齊所有儀式,我最細啊叔因為去咗外國,當時搵唔到佢,所以我3叔全程帶住條腰帶(應該係代表最細啊叔),當年爺爺喪禮用咗20幾萬差唔多30萬。我地全部守孝1年。我諗係而家D人一切從簡有關。

男爵府

回覆樓主:

長輩過身,好多外國親戚返嚟送長輩最後一程,到咗破地獄時D外國親戚覺得好新奇,攞晒手機拍 video, 又睇到 wow wow 聲,好似睇緊s h o w咁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

ce3021 發表於 18-4-27 02:36
長輩過身,好多外國親戚返嚟送長輩最後一程,到咗破地獄時D外國親戚覺得好新奇,攞晒手機拍 video, 又睇到 ...

我成世人去過大約6次喪禮, 我都未睇過破地獄. 我諗我見到都會當睇show.

男爵府

bosch 發表於 18-4-27 04:15
我成世人去過大約6次喪禮, 我都未睇過破地獄. 我諗我見到都會當睇show.
...

個場面確實又幾勁嘅
D道士左穿右插咁行(但唔會相撞架啵),又火光又破瓦片,都幾精彩

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ce3021 發表於 18-4-27 02:36
長輩過身,好多外國親戚返嚟送長輩最後一程,到咗破地獄時D外國親戚覺得好新奇,攞晒手機拍 video, 又睇到 ...

我99過身,我朋友話黎鞠躬,佢問我幾點破地獄好想睇,我話特登留返第一行俾你ok?! (大家太熟了
想當年我老公婆婆走,我女得果3、4歲左右,婆婆攪基督教儀式,其中一part我地全部人要出走廊等,咁岩隔離hall破緊地獄,我女睇到雙眼發光。一開燈,無唸過佢竟然拍手。我即刻一踭批過去

waiyinmama    發表於 18-4-28 22:34
selinako^^    發表於 18-4-27 10:05

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bosch 發表於 18-4-27 04:15
...

我每去都見到,今晚有,有得見

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Charlotte_mom 發表於 18-4-27 07:08
我99過身,我朋友話黎鞠躬,佢問我幾點破地獄好想睇,我話特登留返第一行俾你ok?! (大家太熟了)
...

童言無忌

珍珠宮

TreeLover 發表於 18-4-26 16:50
啱啱有一單,往生者走果間醫院唔可以直接出,佢個仔幫佢租左個堂,但係係攝時間得三個鐘就直出,個agent原 ...

係帛金

珍珠宮

回覆樓主

我有位親人離世,佢班大陸(所屬)親戚黎
有帶孝,好似係藍色果啲
著紅同紫
守夜晚談笑風生
cf唸經時有個大人同小朋友玩踩腳,有聲岀
食英雄宴時問另一位親戚跟住帶我地去邊買野

我好鍚位先人,全程我差啲谷爆
奈何輩份細,無權岀聲 。。。

翡翠宮

畀面勳章

言多必失 發表於 18-4-26 16:46
阿媽叫我地學,話第時會有用架。
伯有果然百無禁忌
其實佢知唔知咁係兜個彎咒自己?
日日是好日

首頁
23456...12

尾頁

跳至