自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

shannon_fky4186 發表於 18-4-26 19:54
係啦。唔好點醒呢D人

佢阿姐以前成日幫佢執手尾

男爵府

二世龜 發表於 18-4-26 20:18
其實做錯野,唔係改咁點,要罰抄嗎?

你聽唔到語氣就梗係啦,種語氣係“係錯咖喇,我唔覺得係有問題,你係都要覺得錯,我咪改囉”。我孤陋寡聞,真心認錯,我未見過係高八度咁認法囉

男爵府

good_pig 發表於 18-4-26 20:21
佢阿姐以前成日幫佢執手尾

我前上司都成日執C,執到怕怕 想提下佢,佢又起槓黑面駁嘴。

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主

我離職前有兩位,日對夜對

叫你做野,又話急又話成,趕完俾他話唔要重要話你慢。
問你野永遠高八度,講完又當無聽過,寫俾他又話唔要廢紙。工作上,永遠他做一半後pass俾我,我唔明要問,他又話我工作能力差。
拎文具多多野煩,拎枝原子筆好像偷錢咁,不停留難你
最中意話,你小心俾老闆炒吖!執定包袱啦

最後,我炒左我老闆走人

大宅

shannon_fky4186 發表於 18-4-26 17:25
我講先:

1)成日做錯野,鑊就上司孭,上司教又唔服氣,越級同經理投訴,撩起經理同上司既矛盾。

生小朋友後可返工返1點,放6-7點,講緊其他同事最遲返9:30.. 一星期返2-3日
未生前已經返11放6-7

男爵府

Yee0113 發表於 18-4-26 21:59
我離職前有兩位,日對夜對

叫你做野,又話急又話成,趕完俾他話唔要重要話你慢。

高八度!我果個都係咁

水晶宮

畀面勳章

shannon_fky4186 發表於 18-4-26 22:06
高八度!我果個都係咁

高八度重要講廢話
我唔覺得我系會俾人炒嚕

男爵府

Yee0113 發表於 18-4-27 07:53
高八度重要講廢話
我唔覺得我系會俾人炒嚕

我果個就真係唔會俾人炒,我公司炒人仲煩過政府炒人,人事部唔想做野又怕死,會盡萬二分努力阻止經理炒人

大宅

JD930 發表於 18-4-26 17:40
反而啲好老土好八卦嘅男人就有三兩個

same,超憎

男爵府

回覆樓主:

我地公司好多o c food,
閒閒地都做左十年以上。
佢地做野求其,拿西,根本唔怕老闆炒。
公司生意冇以前咁好,cut左啲福利,
唔俾佢地請人,又話公司無良。
做錯野話兩句就話唔做,仲大大聲同老闆頂到恆。
公司啲o c food用兩個字形容-生番

大宅

回覆樓主:

我公司都有幾件,最勁個件,連佢阿頭都唔敢叫佢做野,如需要,叫我哋自己問當時人,佢仲要連連出最多花紅,真系唔明白。

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

japan1211 發表於 18-4-27 08:16
same,超憎

半夜偷睇我whatsapp online時間,第二朝會問我尋晚做乜咁夜唔瞓,點解夜麻麻都會有人同我whatsapp

男爵府

koizaki 發表於 18-4-27 08:52
我地公司好多o c food,
閒閒地都做左十年以上。
佢地做野求其,拿西,根本唔怕老闆炒。

哇!

十年以上:無錯!我公司果個仲要二十年以上,更加係打橫行。見我請假,仲走去經理度,話“哇,又放假”,我同事同我講“關佢差叉事咩”。

做野求其、那西:係呀,錯曬俾老細看到,仲大大聲話番老細轉頭。

仲有成日黑面、咩都要管要理。

呢D人仲中意同其他老seafood聚埋一齊。所以我都儲緊年資。頭一年又係俾面色我看、俾說話我聽;宜家三年喇,唔會再俾說話我聽,只敢細細聲同老細講。

男爵府

shannon_fky4186 發表於 18-4-27 09:45
哇!

十年以上:無錯!我公司果個仲要二十年以上,更加係打橫行。見我請假,仲走去經理度,話“哇,又放 ...

公有其中一個oc food,
完全唔守規則,開會講得清清楚楚,
要我個部門攞野要提前申請,
佢夠膽死打黎話即日要,
我話開會講好左要一個星期前申請,
點知條友發曬爛咋,最後cut左我線。
半個鐘後收到老闆電話,叫我俾份野佢。

堅係吹漲,條友咁囂,完全因為老闆包庇佢。

男爵府

koizaki 發表於 18-4-27 09:55
公有其中一個oc food,
完全唔守規則,開會講得清清楚楚,
要我個部門攞野要提前申請,

老細成日都買呢D老seafood怕咖啦,息事寧人是常識。

好彩我老細都怕我,好似請假咁,老seafood雖然有野講,但老細無理佢。其實我個老seafood只係個clerk,但絕對係打橫行,連主任都唔話得佢,仲同主任開火。

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

shannon_fky4186 發表於 18-4-26 17:25
我講先:

1)成日做錯野,鑊就上司孭,上司教又唔服氣,越級同經理投訴,撩起經理同上司既矛盾。

嘩,有好片上演唔好唔記得撐你呢個 po 既我們呀

唔好買花生喇,買定頭盔做戰地記者

男爵府

greenpea 發表於 18-4-27 10:07
嘩,有好片上演唔好唔記得撐你呢個 po 既我們呀

唔好買花生喇,買定頭盔做戰地記者

我驚誤中流彈,打算在老遠觀戰算喇 反正我呢度D主任都做唔長既,我做左3年,都準備換第三個主任啦。

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

shannon_fky4186 發表於 18-4-27 10:13
我驚誤中流彈,打算在老遠觀戰算喇 反正我呢度D主任都做唔長既,我做左3年,都準備換第三個主任 ...

咁你都得閒就報告下啦

我們呢啲在核心範圍外的閒人都想食花生㗎

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我講先:

同呢d人相處,要洗d手段,你攪得惦佢,就風平浪靜的了。硬碰,係永遠唔會有好結果。
近年,見幾個上司都好聰明,處理得頭頭是道,有時新上司都有新上司既好,帶入好多新的人事管理作風,都係好事。我地就當然食下花生就算,唔好走入風眼中。

大宅

2018復活節勳章

你公司呢個老臣子,是男是女?

首頁

尾頁

跳至