美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

siucl 發表於 18-5-13 23:59
我对cpb 2300hk foundation有興趣

我用緊!我覺得好好用呀!本身乾底的~~

講一講我親身經歷先,係香港可能感受唔大,但我呢次經驗真係覺得the foundation好掂。

我之前去冰島,因為行李延誤,抵達後沒有行李,坐左17個小時飛機,中間轉機亦等左成4小時,全程無落過妝,之後臨急臨忙係冰島機場買左biotherm 旅行裝洗面,然後再上妝去玩!我連眼霜都無,用隨身的潤唇膏當眼霜!!但係,搭左咁耐機,皮膚應該係乾都爆炸,再上妝理應後果不堪設想,但我發現無問題,係冰島四圍行左成日,不停俾風雪吹,我事後睇返D相都覺得無問題!所以真係覺得the foundation好得!

大宅

2018復活節勳章

yuuyuu 發表於 18-5-13 22:19
佢呢set個價錢就係你揀既1支base, 一隻粉底加埋個價
見樓上JM話牙膏裝呢兩支比較潤就揀咗呢兩支黎試,兩樣 ...

俾你引到啦!原本想係日本買都要忍手

複式洋房

babybabywanted 發表於 18-5-14 16:06

講一講我親身經歷先,係香港可能感受唔大,但我呢次經驗真係覺得t ...

我都用緊,差不多用咗半年,感覺好好,我係成熟乾性皮膚,每日通常會wear 6-8小時(會用base加一滴face oil, 後加碎粉),期間只會印一次面油甚至唔印,不會補碎粉因我好懒不喜歡補,用咗咁耐,真的很少遇上cake粉(眼鏡托位會有,鼻翼位會有少少但ok),乾粉等情況! 且妝感好自然唔粉樣,但當然,coverage係唔夠,但睇你要乜,均勻膚色,亮澤自然感一定有。
呢個價錢,坦白講係可以有好多choice. 但其實只用好少份量,好似我用咗半年,每星期用5日左右,到現在都只用咗一半左右,我估一瓶大約可用11-12個月,我覺得都ok.其實base去得仲快。
呢個foundation評語好壞參半,好睇個人,真係要親身試過先知。我buy佢本身重護膚成份而少粉質,感覺上冇咁傷皮膚。
再補充一下,我都剛乘飛機回港,機程6小時,落機都唔覺乾,亦冇乜點出油,反而以前冇搽粉坐飛機覺得仲乾!

男爵府

babybabywanted 發表於 18-5-14 16:06

講一講我親身經歷先,係香港可能感受唔大,但我呢次經驗真係覺得t ...
我相信一分錢一分貨。謝謝分享。
論粉底,armani啱我多一点,cpb对我有点厚,卸妝後見真章,cpb..皮膚好靚,armani会皮膚灰暗

侯爵府

yuhey 發表於 18-5-14 20:46

我都用緊,差不多用咗半年,感覺好好,我係成熟乾性皮膚,每 ...
我又係用左半年喎~~ 係上次thankful week買!我覺得我可以唔只用一年喎……coverage係唔夠,但我皮膚無乜野要遮所以ok,但係搽用係好光澤,
我當初一換粉底,同事已經發現我唔同左,佢地覺得好細緻好光澤,
我之前係用twany century --> shiseido future solution --> la prairie 試用裝 --> CPB the foundation.

我間中中午會補粉,印下面頰同鼻,用的係elegance 粉餅,補完更細緻~~

呢隻粉底係我用過最貴的粉底!之後係歐洲買左la prairie,因為平香港好多嘛,
我覺得都唔錯,不過係會比CPB有卡粉情況,我通常發生係眉心紋度…
比CPB厚身D~ 但又比CPB long lasting d ,諗住夏天間中換住黎用……

大宅

回覆樓主

我星期五都買左 base & foundation 嚟用
本身仲有幾枝chanel
但好想試新野
用左幾日覺得係薄同貼
Coverage 真係低但我無咩要遮
最重要係無變暗

大宅

回覆樓主

我之前都去咗呀~人都真係幾多下,好彩都仲搶到嘢啫!
回購咗之前講既base同碎粉,仲買咗兩套firming serum set比呀媽同99做母親節禮物!

禁止訪問

子爵府

可樂娃B 發表於 18-5-8 11:43
我用緊呢支呀~
我本身D皮膚勁乾,之前試過好多隻base同foundation都會搞到有D起皮,但CDP呢支唔會,而且 ...

我用過呢個sample
覺得用完有啲暗
唔知係咪淨係我問題?

大宅

Carriegerrard 發表於 18-5-22 01:48
我用過呢個sample
覺得用完有啲暗
唔知係咪淨係我問題?

我同我朋友用呢支都冇呢個問題喎
反而last到我個粉底全日,finish出黎好靚
或者你可以試下用佢地個支美白Base?我有朋友話佢本身有幾支粉底好易變暗,用呢支打底就冇呢個情況!

子爵府

可樂娃B 發表於 18-5-24 18:10
我同我朋友用呢支都冇呢個問題喎
反而last到我個粉底全日,finish出黎好靚
或者你可以試下用佢 ...

我不嬲都無用粉底的
我通常都係就咁用base +碎粉架咋
唔知咁樣關唔關事

大宅

Carriegerrard 發表於 18-5-24 20:37
我不嬲都無用粉底的
我通常都係就咁用base +碎粉架咋
唔知咁樣關唔關事

可能啦,但我同我朋友都覺得呢支好好用,仲回購左幾次添
你試下去專櫃度叫個ba幫你試下支美白Base,果支提亮膚色個效果會更明顯!

子爵府

可樂娃B 發表於 18-5-25 18:33
可能啦,但我同我朋友都覺得呢支好好用,仲回購左幾次添
你試下去專櫃度叫個ba幫你試下支美白Base ...

所以初初用都覺得好失望架
因為聽咁多人講都話好好用
而我成set skin care 都係用佢
估唔到枝base反而唔可以就咁用

美白base係咪得一款架咋?
可唔可以就咁用呢枝base架?
因為我唔搽粉底的

大宅

Carriegerrard 發表於 18-5-25 18:37
所以初初用都覺得好失望架
因為聽咁多人講都話好好用
而我成set skin care 都係用佢

美白Base係得一款
我個朋友就話呢支本身個潤色效果都唔錯,可以均勻同提亮到膚色,佢夏天都係單用呢支+碎粉
不過我唸你最好都係去專櫃試下先啦~D ba都好好人,好有禮貌

子爵府

可樂娃B 發表於 18-5-25 21:28
美白Base係得一款
我個朋友就話呢支本身個潤色效果都唔錯,可以均勻同提亮到膚色,佢夏天都係單用呢支+碎 ...

好呀
唔該晒呀

首頁

尾頁

跳至