家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我老公同佢d屋企人都係一擔擔,完全冇儲錢概念,話錢搵泥就係洗,搵幾多洗幾多,係咪男人都係冇儲錢習慣架?

男爵府

畀面勳章

吾係.睇人.亦無分男女.我同太太一結婚已非常注重儲蓄同投資.現在已做到其中一個已可退休.

你老公講啱一小半.錢的確係揾黎使.不過係低層次諗法.如果做到錢揾錢.用錢投資生息.每月使利息巳可應付每月開支有餘.你就吾使臨老擔驚受怕使曬D錢.使息一樣係使錢.不過係高層次唸法...

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

suzukiii 發表於 18-4-30 18:22
我老公同佢d屋企人都係一擔擔,完全冇儲錢概念,話錢搵泥就係洗,搵幾多洗幾多,係咪男人都係冇儲錢習慣架 ...

x 2
我老公都冇乜儲錢習慣。
唯一好啲就係唔會先洗未來錢

不過老公畀錢我去投資、買賣股票、做定期,會聽意見
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

回覆樓主:

冇架
所以佢比哂d錢我儲

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

我老公勁鐘意儲錢

禁止訪問

複式洋房

我老公同佢d屋企人都係一擔擔,完全冇儲錢概念,話錢搵泥就係洗,搵幾多洗幾多,係咪男人都係冇儲錢習慣架 ...

我之前識個男朋友,又係完全沒有儲錢概念,一出糧見到銀行好多錢就想用,話佢嘅時候,又係話錢無左可以再搵。30幾歲人一啲錢都無。錢財如份土。

男爵府

先苦後甜或者先甜後苦佢明白嗎?

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

teslamodelx 發表於 18-4-30 23:15
無錢儲條毛

x2. 個個月份量只能夠開支

男爵府

mimo2010 發表於 18-4-30 23:55
我之前識個男朋友,又係完全沒有儲錢概念,一出糧見到銀行好多錢就想用,話佢嘅時候,又係話錢無左可以再 ...

呢種男人好大機會單身一世

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

Starman呢篇講得好.話比你老公聽消費成本有多高...

投資必須由儲蓄開始,而消費和儲蓄永遠是對等的,儲蓄實質上即是「延遲消費」,性質上已經是一種投資,是投資將來的消費。因為今天的儲蓄可以用作投資,有回報率,將來便能換取更多的消費。以同一種概念來看,即時消費的機會成本並不只消費品的名義價格,而是放棄了儲蓄用作投資所能獲得的潛在回報率,應用「複利的力量」,長遠你將放棄了將來更多更多的消費。

人生時間是有限的,你今天消費和儲蓄的決定,可能對你的人生起著決定性影響。假設你月入3萬元,基本開支為1萬元,你可選擇每月消費1萬元和儲蓄1萬元,或消費2萬元和零儲蓄。1萬元的儲蓄,以5%年回報率計算,30年後的本利和是43,219.43元,意思就是說你每消費多1萬元,就放棄將來43,219.43元的消費機會。

以每月儲蓄1萬元計算,30年的本利和可高達797.3萬元(以投資每年回報5%計),而如果不投資的話就只有360萬元,這就是複利的力量,足以改變人的一生,因此不要小看1萬元和僅5%的年回報率。消費和儲蓄的比例是個人選擇,是價值觀的問題,但最重要是你要清楚知道消費的機會成本有多高。

子爵府

回覆樓主:

我地相識時已經了解佢嘅理財狀況,是否先洗未來錢,有無儲蓄習慣,大家都有相同理念先會一齊,否則一個大洗,一個節儉都,比你幾懂理財都無用。

別墅

kenmclaw 發表於 18-5-1 10:56

投資必須由儲蓄開始,而消費和儲蓄永遠是對等的,儲蓄 ...

請問一個月有一萬元,可投資什麼呢?
對呢方面毫無認識,謝謝

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

有,我老公從小到大都有,以前未結婚時,好短時間已經儲到20幾萬,現在有小朋友好難儲

複式洋房

teslamodelx 發表於 18-5-1 10:16
how to buy house?

佢係獨仔,佢父母有間細細間的居屋,父母70幾歲,做裝修搵2萬幾,佢非常滿足,覺得已係成功人士。一啲錢都無點買屋,大吉利事講句做個手術都吾夠錢。

大宅

kenmclaw 發表於 18-5-1 10:56

人生時間是有限的,你今天消費和儲蓄的決定,可能對你的人生起著決定性影響。假設你月入3萬元,基本開支為1萬元,你可選擇每月消費1萬元和儲蓄1萬元,或消費2萬元和零儲蓄。1萬元的儲蓄,以5%年回報率計算,30年後的本利和是43,219.43元,意思就是說你每消費多1萬元,就放棄將來43,219.43元的消費機會。
不過篇嘢睇到呢度我就有少少問題, 一個人由零開始要交幾耐 "學費" 至可以做到連續三十年每年五個巴仙增長?

公爵府

我同我老公都鐘意儲錢, 仲會交流如何錢滾錢.
基本上其中一個已可以退休, 不過因為鐘意儲錢, 所以都會繼續搵錢先, 希望5年後可以一齊退休, 投資及租金收入可以支持我地日常生活及一年2-3次旅行.

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好睇性格及家教

洋房

回覆樓主:

我老公婚前財政好差,婚後我管財政,佢佢儲起d.再教佢先儲蓄後消費,宜家都改變左好多,見佢都慳到d錢,少少咁儲

首頁

尾頁

跳至