1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔仔而家兩歲半左右了,次次教親距顏色,距都完全學不進去嘅,問親距咩顏色,答案永遠不是紅色就是綠色,我覺得好沮喪,請問大家有沒有遇到過同樣嘅問題呢,我應該點樣處理先岩?

珍珠宮

回覆樓主

放心啦,我仔3歲都未分得出,我唔心急架~

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

哈哈,慢慢黎喇,我身邊都有3歲既都仲未識

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

小朋友仲細,慢慢教,需要家長有耐心。

男爵府

yuppie_kwan 發表於 18-5-2 17:18
我仔仔而家兩歲半左右了,次次教親距顏色,距都完全學不進去嘅,問親距咩顏色,答案永遠不是紅色就是綠色, ...

我果仔3歲幾,問佢邊個係黃色等等佢又拎到果樣野,你指住樣野問佢咩色佢又唔識,教到好勞氣、但miss話比多少少時間,係會甘,你個果先2歲半唔好急

大宅

大斗夫人 發表於 18-5-3 23:47
我果仔3歲幾,問佢邊個係黃色等等佢又拎到果樣野,你指住樣野問佢咩色佢又唔識,教到好勞氣、但miss話比多 ...

真是咖,咁我都放心D,因為佢老豆話,教極顏色都分不出,會不會是有機會色盲啊,所以先擔心咯,我同你小朋友一樣,又系叫佢玩遊戲配對顏色,佢可以做岩,但是問翻咩顏色啊,佢嘅答案永遠就只有綠色同紅色,次次都是咁,呢頭講完橙色啦,問翻佢呢種系咩色啊,佢會答唔知,不然就是紅色或者綠色,所以覺得好沮喪咯。

珍珠宮

慢慢來,俾多D耐心,急唔來~~
平時喺屋企亞,出街亞,都可以俾佢多D提示~

伯爵府

yuppie_kwan 發表於 18-5-2 17:18
我仔仔而家兩歲半左右了,次次教親距顏色,距都完全學不進去嘅,問親距咩顏色,答案永遠不是紅色就是綠色, ...

我女都2歲半都未識,急唔到黎嘅

複式洋房

回覆樓主

顏色係概念性嘅野, 比較難, 比d 時間啦, 我仔三歲果時都唔太掌握, 咪一樣考到幼稚園, 宜家都小一lu, 無問題!

大宅

yuppie_kwan 發表於 18-5-4 15:21
真是咖,咁我都放心D,因為佢老豆話,教極顏色都分不出,會不會是有機會色盲啊,所以先擔心咯,我同你小朋 ...

配對得啱咪即係分辨得到唔同顏色囉,唔係色盲,只係佢未記到顏色的名啫,家長都要學識觀察小朋友的能力。

至於學認顏色,其實可以簡單有個次序的,由黑白開始、紅藍黃(三原色)、綠橙紫/粉色(混色)、深淺色等

顏色屬於數學概念,對小朋友嚟講係抽象的,正如你唔會就咁講“1+1=2”,然後叫個仔重複一樣,死記硬背冇意思,畀多啲實物同佢玩遊戲或實驗,好快學識

大宅

LT1116 發表於 18-5-13 11:22
顏色係概念性嘅野, 比較難, 比d 時間啦, 我仔三歲果時都唔太掌握, 咪一樣考到幼稚園, 宜家都小一lu, 無問題 ...

上年11月去又一邨學校面試K1,因為是兩個兩個小朋友面一個Miss嘅,當時問到顏色嘅時候,我仔當時還不會說話,但是隔離個小朋友不但講岩而且還是用英文回答嘅,高低立見啊,哈哈……所以我才以為我仔到兩歲半還不懂顏色是米有咩問題呢

大宅

emmmacyk 發表於 18-5-13 13:37
配對得啱咪即係分辨得到唔同顏色囉,唔係色盲,只係佢未記到顏色的名啫,家長都要學識觀察小朋友的能力。
...

乜原來顏色都屬於抽象數學概念嘅野,真是學到野啦,我一直以為顏色應該是屬於形象具體嘅野,應該比較容易掌握添,因為可以實實在在肉眼看得到嘅

子爵府

回覆樓主:

我女33個月,即係2歲半,最叻呢範
7種顏色識晒,認得晒
紅,橙,黃,綠,藍,紫,粉
英文都識講。

別墅

tingtingalex 發表於 18-5-14 05:23
我女33個月,即係2歲半,最叻呢範
7種顏色識晒,認得晒
紅,橙,黃,綠,藍,紫,粉
勁呀! 請問你點樣教顏色?

子爵府

Yellow_Bean 發表於 18-5-14 16:30
勁呀! 請問你點樣教顏色?

帶佢去街,周圍講,例如巴士,你指住條柱 黃色 指個鐘紅色 指chair係紫色。
指住啲樹葉係綠色
經常都會見到

返屋企你攞啲衫又係指住,你問佢你想著咩顏色的衫
佢唔識就教佢,指住藍色,佢自然會認得。

首頁

尾頁

跳至