婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本來同老公買樓係開心事,但99佢地又插手攪入伙既事(佢地鄉下興半夜三更攪喜事),佢返鄉下問左揀左清明時節夜晚入伙又要燒衣,我唔同意上左6299屋企同佢地講想兩公婆自己攪返,可能講左句唔arm佢聽既說話,99即刻變臉話我。
跟住6299同叔仔第二日就上左我媽屋企到嘈(因爲未有樓阿b阿媽湊所以我長期住係娘家)

個叔仔一黎就問我知唔知咩係男家,我老公係男主人,要跟佢地鄉下果套。夜晚燒衣俾人投訴好小事,又話我地兩公婆買左樓先同6299講,自己睇左就買,唔俾佢地兩老睇過⋯

跟著又數我好多不是:
- 過時過節食飯唔講野,望餸唔望人,黑口黑面
- 問我知唔知初一要返男家拜年(今年初二先去,因為佢地初一一早去拜佛,下晝阿b訓左覺無去)
- 話6299一年見唔到個孫24小時 (老公平時放假都有湊阿b返過去半日,一個月兩次左右)我話我無阻止佢地上黎睇孫,叔仔話要兩個老人家上黎睇孫好辛苦⋯

之後,叔仔又叫我老公一係離婚,一係改姓

咁嘈完之後,我心情一直好抑鬱,真係更加唔想再見男家果邊d人。

以後仲可以點相處??

男爵府

回覆樓主

絕交,老死不相往來,嘈完仲好,有藉口以後唔使見

複式洋房

sillykaka 發表於 18-5-5 02:51
絕交,老死不相往來,嘈完仲好,有藉口以後唔使見

老公係孝順仔,都好難⋯
我明白老公兩難,所以我真係好煩好唔開心

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

你叔仔都好煩,希望佢無老婆,唔好害人

男爵府

回覆樓主

買樓點解要6299 過目,佢哋有份俾錢?有份住?

複式洋房

okkiou 發表於 18-5-5 02:41
本來同老公買樓係開心事,但99佢地又插手攪入伙既事(佢地鄉下興半夜三更攪喜事),佢返鄉下問左揀左清明時 ...

我覺得成件事最討厭係你叔仔,跟住就係老爺奶奶,仔都同你老公生埋啦,竟然可以踩上去女家大搖大擺咁樣鬧人,冇禮貌冇家教!

如果老公識做嘅話,就應該係佢出面去搞掂件事。

男爵府

本來同老公買樓係開心事,但99佢地又插手攪入伙既事(佢地鄉下興半夜三更攪喜事),佢返鄉下問左揀左清明時 ...

女家俾人咁鬧,有咩反應?

層樓你兩公婆買,塘邊鶴有咩資格出聲?定首期兩老有份俾?

問你叔仔知唔知男家當年俾既禮金係幾多?夠唔夠買斷你下半世?

男爵府

okkiou 發表於 18-5-5 03:02
老公係孝順仔,都好難⋯
我明白老公兩難,所以我真係好煩好唔開心

孝順定愚孝先?孝順面對呢D情況,就要硬起來,做番個男人;愚孝既話,叫佢番男家飲奶啦

子爵府

回覆樓主

你叔仔都相當八婆!不過你長住娘家,可能有閒言閒語,男家覺得冇面,所以日積月累一次過爆發!至於買樓,男家有冇出錢先?冇嘅過就唔理佢,邊個出錢邊個話事啦!

男爵府

叔仔咋嘛
唔知以為係大伯
阿哥阿嫂嘅事幾時輪到佢出聲呀
佢要你老公唔離婚就改姓吖嘛
唔駛你老公改咁麻煩啦
個孫改姓咪得囉

男爵府

奇就奇在你叔仔以客人身份踩上你娘家。居然可以一路數臭你而你父母又唔趕佢走?

既然佢識分邊家邊個係主人。你就話而家你係我娘家做客, 居然唔比啲面呢度既主人 (外父外母) 。上黎鬧人。係唔尊敬老人家加無禮貌。你叫佢番佢諗下自已有冇問題先再番黎同你傾。

男爵府

睇你老公啦,如果你老公係企你果邊,咪直頭以後生死不相往來囉,好過比佢地黑面
比我係你爸媽,我真係會罵臭佢地再掉佢地出門口,痴線,上人地屋企罵人佢男家都預咗以後後好面口,作為女家的長輩,無論個女係點,我都要佢男家喊住走,免得再有下次佢又上黎攪事

男爵府

ilovecafe 發表於 18-5-5 08:54

睇你老公啦,如果你老公係企你果邊,咪直頭以後生死不相往 ...

係囉,女家地頭豈容無知既男家撒野!鏟到呢班人反轉再反轉先係丫嘛!你話6299同外父外母都同grade丫,叔仔你老幾呀?薯仔一舊就look番街市啦!

反正都反面,梗係爆到班無知七彩先啦!

大宅

回覆樓主

駛乜再諗點相處?反正你之前都唔係同佢哋感情好而且佢哋玩到咁唔俾面你剷上你娘家嘈咪順水推舟以後唔見囉,至於你老公嗰邊你咪將佢屋企俾你嘅offer俾番佢(一係離婚,一係改性),你老公係有責任保護你架,唔可以一句話佢好錫男家嗰邊就由得佢地剷上去你娘家發癲都唔出聲囉,如果你今次就咁算數佢地以後有乜唔滿意又剷上你娘家搞事架啦

公爵府

回覆樓主:

你叔仔係男人黎ga ? 甘似8婆? 叫佢記住自己的說話,以身做則呀? 佢地全家是否學歷很低 ? 段估也是低端人口?完全無法律常識? 咩叫男家?叫佢用基本法解釋一次,哪一條有寫男家的定義 ?下次再來就以私X民居之罪報警 ! 你們夫妻買樓關佢地乜事?(我估將來你6299會大模大樣的長駐你屋企)

侯爵府

叔仔男人老狗諸事八卦無理取鬧可以不理,男家毫無禮貌踩上門咁唔畀面女家,咁我都唔會畀面佢哋,直接反面,以後老公自己招呼男家我拒絕出席, 諗起都爽

翡翠宮

回覆樓主:

咁改姓,真係以後吾洗見

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

橫霸無理者,當透明。不相往來。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

子爵府

回覆樓主:

你叔仔唔止冇家教,直情係老粗!呢啲人唔好近咁多。見佢上嚟我會報警。

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

痴線,同佢講乜野男家女家講咁多做乜,呢度係香港,你要用你鄉下果套就返鄉下、唔好留係香港啦
買樓係你兩公婆住洗乜問兩老呀,好既就「通知」一聲,無需要問準
6299 去見個孫叫辛苦,人地返工湊小朋友就唔辛苦咩,仲叫人多d 帶上黎見,我唔會囉,咁多野講再見少d 呀
同埋我一定唔會俾男家既人知我娘家地址
唔明點解樓主仲要諗之後點,呢d 人咪唔好見囉,睇下邊個驚d
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

首頁

尾頁

跳至