醫護健康

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

別墅

回覆樓主:

浴油沖涼!又乾淨又保濕!
我個bb 用bath oil加pool salt 已經keep左3星期好穩定嘅皮膚!(呢個係墨爾本兒童醫院嘅處方)

係澳洲咁乾嘅地方都搞得掂
佢中間有時都會發下 多數係出左街d環境比較複雜(成日都抱住磨擦得比較多) 或者個晚訓得好差咁就會有發下(係幾點紅點or紅紅地咁)

搽少少藥膏就消 消左無咩特別意外唔會無啦啦翻發
每日依家基本上只需要2次保濕 有時候按情況補多次(終於脱離一日搽n次身)

如果你小朋友比較嚴重醫院會要你落少少漂白水浸
我個仔嘅情況比較輕 所以好快就見效

我發覺沖涼同沖涼之後個次保濕好緊要!

洋房

回覆樓主

有無試過食益生菌?我阿囡10.5m+ 食左一個星期好番 前所未有咁滑溜 同時呢個星期轉左用加州寶寶
唔知係益生菌咁堅定加州寶寶咁堅

之前有買手造全天然金盞花金膏搽 都好好 又有陣花香味 但斷唔到尾 用類固醇如是....

但益生菌都分好多種
菌株及適應症對照:

副酪蛋白乳酸桿菌(Lactobacillus paracasei):適用於過敏性鼻炎、花粉症、異位性皮膚炎
嗜酸乳酸桿菌(Lactobacillus acidophilus):抑制白色念珠菌感染、抗異位性皮膚炎、腸胃疾病
比菲徳氏龍根菌(Bifidobacterium longum):抗過敏、增加抵抗力、抗花粉症
格氏乳酸桿菌(Lactobacillus gasseri):減少過敏反應、改善異位性皮膚炎、蕁麻疹、緩解哮喘
鼠李糖乳酸桿菌(Lactobacillus rhamnosus):尿道感染、白色念珠菌感染、腸胃炎
B洛德乳酸桿菌(Lactobacillus reuteri):腸胃炎、過免性鼻炎、抑制胃幽門螺旋桿菌
LGG乳酸菌:鼠李糖乳桿菌(Lactobacillus rhamnosus GG),根據芬蘭學者研究報告,服用LGG乳酸菌可降低50%寶寶在2歲前罹患異位性皮膚炎的機會,但會使寶寶得到氣喘的機率增加3倍、得到過敏性鼻炎的機率增加2倍。此類益生菌的作用,必須服用4-8周後才可能有改善的作用,並非像「改善腸道功能」的菌株,能在1-2周發揮作用。

我阿囡食(Lactobacillus rhamnosus GG)

洋房

evachanchan33 發表於 18-5-5 20:27
睇左醫生搽左一排類固醇, 好返7788, 但好怕一停又返發番

今日亦係Facebook 睇到長期濕疹人士分享(大人)
話類固醇反彈 睇完我都唔敢俾阿囡用藥太多...
回覆 evachanchan33 的帖子

Hello evachanchan33,一般搽類固醇藥膏2-3日濕疹情況會有所改善, 但敏感細胞有機會仍然活躍, 可能要搽夠7日/按醫生指示用藥。濕疹bb皮膚會較乾燥, 沖完涼後可以幫bb厚厚甘搽成份天然, 無色無味既保濕膏按摩吸收, 為皮膚保濕, 最有效減低濕疹復發就係搵出致敏源而避開, 常見致敏源有牛奶蛋白、化學物、花草、塵蟎等, 依家bb情況點呢?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

首頁

尾頁

跳至