論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

swlswl 發表於 18-5-15 12:44
姐姐公司話印傭做滿兩年就要有出境紀錄(在兩年合約完咗之後),如果我提早放佢,就要响新合約嘅頭一年帶 ...

我Agent 也是這樣說。不過因為續約工人姐姐Visa 只有一年,所以要出境先俾多一年佢。另外,僱主要提供一套來回機票和放大假給她,如她不回鄉,可用現金計算,你們互相傾好幾多,你們簽署好就OK。當然你俾了機票錢和大假錢,所以澳門一趟要她自付。

子爵府

swlswl 發表於 18-5-15 12:44
姐姐公司話印傭做滿兩年就要有出境紀錄(在兩年合約完咗之後),如果我提早放佢,就要响新合約嘅頭一年帶 ...
两年完约,你同佢續约?
續约時,佢唔返鄉下?

佢唔返,你都要俾返機票錢佢,有冇俾?

如果俾咗機票錢,佢去澳門就自己俾錢,唔使帶佢,佢自己去,自己返得啦!

別墅

細姐姐 發表於 18-5-15 16:00
两年完约,你同佢續约?
續约時,佢唔返鄉下?

冇錯,我同姐姐續約,姐姐亦會返印尼,不過因為要就我放假時間,所以我會提早俾佢放(完約前),我亦會買機票俾佢,如果咁嘅情況,我駛唔駛俾船飛錢?

子爵府

swlswl 發表於 18-5-16 08:02
冇錯,我同姐姐續約,姐姐亦會返印尼,不過因為要就我放假時間,所以我會提早俾佢放(完約前),我亦會買 ...
係你自己問題,就俾啦!
不過,唔使諗太多,佢放完假,真係返嚟先算啦!

水晶宮

swlswl 發表於 18-5-8 09:15
即係例如佢兩年前嘅1/6到任,唔一定要今年嘅1/6後先放假?我可以5月尾放佢兩個星期回鄉都ok?

唔好意思, ...

按照你所講。你只不過係將完約日期前倒數, 放呢份合約既14日大假比工人, 應該係算正常完約。(根據jm提過, 完約日期前40日內終止合約都唔算斷約)。

所以係續約及取新簽證(3個月有效期)後, 再由家鄉飛回香港開新約, 個簽證應該會自動轉至有效期為2年。咁樣, 外傭唔需要再出境一次(即去澳門, 國內)黎延長簽證有效期。
天空之城, 快樂之地

別墅

PCCW2319 發表於 18-5-16 08:34
按照你所講。你只不過係將完約日期前倒數, 放呢份合約既14日大假比工人, 應該係算正常完約。(根據jm提過, ...

明白!唔該晒(emoji)

公爵府

swlswl 發表於 18-5-8 07:25
明白,唔該晒!
另外想問多一樣嘢,姐姐係咪一定要完咗約先可以放嗰14日假咖?
...

汶萊航空吾錯的, 可能以35kg, 又平。

男爵府

CX 有外傭平機票~~~印尼,菲律賓

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21454306

男爵府

係等咪一定要包寄存行李?因航空公司要額外加錢,
未做夠2年,係咪要按比例放年假?

別墅

lyl 發表於 18-5-22 21:41
CX 有外傭平機票~~~印尼,菲律賓

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21454306

但我見廉航係哩個價,係咪冇乜jm買廉航機票俾姐姐?

水晶宮

swlswl 發表於 18-5-23 12:46

呢個價, 每程要搭幾耐?
天空之城, 快樂之地

水晶宮

swlswl 發表於 18-5-23 12:46

如果外傭姐姐表現好, 我會安排佢搭CX, 連稅$33××。

而我亦睇過air asia(係吉隆坡轉機), 來回程每程6~8小時, 連稅$24××。

不過我都會比外傭姐姐揀。如果佢揀air asia 我會將個差額($1000)比佢買野返鄉下。當然大前題佢工作表現係好啦!
天空之城, 快樂之地

子爵府

我姐姐表現好, 所以續約我買CX的工人機票佢來回, 要$3XXX(直航)
其實都比較過好多, EG. AIRASIA 果D 又要轉機, 又要加行李費...加加埋埋都$28XX....差少少, 我費事煩, 佢可以快D 回家都開心D啦...

別墅

PCCW2319 發表於 18-5-23 13:28
呢個價, 每程要搭幾耐?

去程:香港飛新加坡4h,留新加坡6.5h,再飛泗水2h
回程:泗水飛吉隆坡2.5h,留吉隆坡8h,再飛香港4h
咁飛係咪好殘忍??

別墅

Care_Bears2009 發表於 18-5-23 14:58
我姐姐表現好, 所以續約我買CX的工人機票佢來回, 要$3XXX(直航)
其實都比較過好多, EG. AIRASIA 果D 又要轉 ...

我睇過CX,我嗰段時間直航要$7xxx

水晶宮

swlswl 發表於 18-5-23 21:40

唔係喎。 我試過23/7~2/8都你連稅$3322
天空之城, 快樂之地

公爵府

swlswl 發表於 18-5-7 20:51
印傭要回鄉,我check過啲機票$1xxx就有,但要飛成十個八個鐘,請問各位jm係咪都係訂哩啲機票,定係訂返3xx ...

我姐姐幫我做第三張約, 我買直航巴里島, 要43xx

公爵府

swlswl 發表於 18-5-23 21:40

CX 有工人機票買, 平好多架

子爵府

swlswl 發表於 18-5-23 21:37
去程:香港飛新加坡4h,留新加坡6.5h,再飛泗水2h
回程:泗水飛吉隆坡2.5h,留吉隆坡8h,再飛香港4h
咁飛 ...
如果姐姐表現好, 將心比心, 我真係做唔出要佢咁樣飛法~~ 我望過好多咁長時間都要OVERNIGHT, 即姐姐要在機場過夜,
扣左2日幾機程, 仲未計佢回家果幾小時車程,
其實佢果14日大假都所剩無幾~
不過如果姐姐麻麻, 當然買平既都無所謂啦~~

別墅

PCCW2319 發表於 18-5-24 03:27
唔係喎。 我試過23/7~2/8都你連稅$3322

我上CX個網check過,直航都係$7220。我睇返你張相$3322,係23/7-2/8,我要嘅係23/7-7/8,日子長好多。
定係CX有邊度寫明工人票,我搵唔到呢??
唔該

首頁

尾頁

跳至