跳至

首頁

尾頁

洋房

就黎統一派位,好緊張同擔心,大家有無諗過如果派得唔好,會去邊到叩門?大埔浸小聽d人話呢幾年做得幾好,有無用家可以介紹下?仲有無其他學校都有愛心可以推薦下?or學術成績都唔錯既?

大宅

回覆樓主

我都想知

子爵府

回覆樓主:

唔敢講邊間小學好d。
不過 a friendly advice , 你可以先留意每間學校收叩門表的安排。有d係放榜前收,有d係放榜後。首先入到張表再選擇都未遲。

洋房

回覆 little_monkey 的帖子

真係唔該曬你,會唔會都有少少自己小朋友讀既經驗分享一下,我真係十五十六。

子爵府

shirle0123456 發表於 18-5-10 15:31

真係唔該曬你,會唔會都有少少自己小朋友讀既經驗分享一下,我真係十五十六。: ...

唔算係咩經驗分享嘅。
我小朋友有叩過大埔嘅小學,兜兜轉轉去左九龍讀書。
我當年搵學校會比較著重升中結果,以及口碑同課外活動表現。
如果你已經了解小朋友的特質和優點,就揀間match 佢嘅小學。

大宅

個小朋友得6歲人仔,除非性格鮮明,我相信到這刻有好多家長都未知自己個寶貝適合D咩類型學校,不過,要提一提除要睇學校教學,如係港媽真係要留意學校收國內生佔比例數,多唔多支援國內生反而忽略了港產生。
唔係講笑,真的試個一班33人得6個港產生,學校更集中全力支援國內生,又校巴又廣東話補習班....反而好像港產生忽略,所以真係要小心選擇。
不過龍年效應過後,希望今年港產生可容易d派到心儀學校啦!

洋房

回覆 MHamm 的帖子

甘誇張!我都知e家大多都係普教中,間間學校都好多雙非/單非,所以自己都已經接受左。我想搵間注重閱讀既,最重要係校長同老師都有愛心既。

洋房

我見大埔其實除左舊墟之外,其他大多小學升中表現都好似差唔多,無話邊間特別突出。我就希望間小學可以注重閱讀(我自己對教養小朋友既信念),唔知你會唔會比較熟大埔既小學呢?

子爵府

shirle0123456 發表於 18-5-14 22:56

我見大埔其實除左舊墟之外,其他大多小學升中表現都好似差唔多,無話邊間特別 ...

sorry 呀~真的唔清楚。

大宅

回覆 shirle0123456 的帖子

舊墟(竇湖道), 校長著重閱讀的, 希望幫到你.

複式洋房

shirle0123456 發表於 18-5-14 22:56

我見大埔其實除左舊墟之外,其他大多小學升中表現都好似差唔多,無話邊間特別 ...

我仔女讀緊廣福阮鄭,暑假係無暑期作業做,只需做閱讀功課!

男爵府

fanny0806 發表於 18-5-18 23:20
我仔女讀緊廣福阮鄭,暑假係無暑期作業做,只需做閱讀功課!

請問平時功課多嗎?

複式洋房

bubu2910 發表於 18-5-21 15:41
請問平時功課多嗎?

平時唔計改正每日大約4至5樣功課,一般情況下一小時內可完成!

首頁

尾頁

跳至