6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

Chickentailbun 發表於 18-5-11 07:20
調節佢夜啲啲訓,我bb 都係咁,不過我唔係ftm 。

bb 晚上 11:30飲奶,約 1點前焗佢訓,早上約7am 醒。

試過夜啲訓,但bb 頂唔順,係咁喊,最遲9:30pm 要訓

大宅

RainCC 發表於 18-5-15 23:48
其實5個月b食到100 ml 唔算嚴重厭奶,佢唔想食就算,最多下一餐早啲餵。
我仔5個月嗰陣每餐都只係食120-150 ...

好,我試下

水晶宮

mavisau 發表於 18-5-20 12:23
即係一日飲4餐奶?

而家,?
8個月3奶3固

複式洋房

回覆樓主

可以試下"吉"大個奶咀,等奶咀流量快啲。醫生教的。我bb 4個幾月同9個月都係咁做架,係work。

複式洋房

回覆樓主

先要戒夜奶,會無咁辛苦。你9點食完後,11-12點吵醒換片,食多一餐奶,可能bb半睡半醒咁食,至少100ml, 通常能7-8am才起身。

大宅

回覆樓主

好不幸地我完全有同感,我b都係5個幾月,食奶都係清醒唔飲發脾氣,瞓住先飲,要餵一個鐘。

瞓又不停醒,我一晚試過四點前每個鐘佢一喊我就要拍或抱佢再放返床瞓,跟住四點佢再醒就一路喊一路喊,我就4-6am 一路抱住佢抱到我自己都喊。日頭佢都係餐後有時瞓半個鐘有時完全唔瞓,我唔明點解佢瞓得咁差,好擔心佢瞓太少。

睇到妳個post, 我覺得好似我b個作息時間表咁,真係明有幾無奈。我最近都嘗試少d抱住亞b瞓,有時得有時唔得,希望佢慢慢慣可以唔使我係咁抱先瞓,妳都加油呀!

別墅

回覆樓主

我個女剛滿5毎月,佢由3個月大開始就唔係好瞓晏覺,宜家通常都係瞓半個鐘就醒。
早上7-8醒飲奶100ml
10:00-1030瞓半個鐘
11:30-12:00飲奶 120-150ml
1:00-3:00瞓半個鐘至45分鐘
4-5沖涼,沖完涼就飲150ml
5:30-6:30瞓半個鐘
6:30-8:00飲150ml 跟住就瞓到天光7:00
日間通常大約3.5-4小時飲一餐奶,到12:00飲多餐就瞓天光。
通常7點後係唔醒的,瞓住飲晒繼續瞓。

Ms. Wong

大宅

回覆樓主

個個都咁早訓既我個仔9個月大,同我地一齊1點幾先訓,訓到第二朝10點幾,晏晝好彩既就訓兩次,每次一個鐘or多d....你試下俾佢自己揸住樽飲,起碼唔洗抱住

大宅

回覆樓主:

我個女5個幾月又係成日要人陪,一個人玩唔得耐。。會大叫同喊 。。不過就未夠2個月已經戒左夜奶。。平時2點45至3點我會放佢喺床等佢自己訓晏覺,,通常三點幾就會訓著。。訓到5點。。夜晚就9:30吃奶。。之後就訓了。。佢由2個幾月已經厭奶到4個月。。之後好左好多。。但宜家又好似有d厭 。。吃一半又要un到訓先肯吃。。所以我都明餵奶嗰時有幾攰。。不過都冇計。。怕佢吃唔夠

男爵府

mavisau 發表於 18-5-9 07:34
我係新手媽媽,BB 啱啱5個月大
飲奶方面:嚴重厭奶,清醒只飲到平時既一半即100ml, 餐餐要訓著先可以飲得曬 ...

你的憂慮我之前都經歷過。我果時趁去佢訓左就比佢飲,但其實係一個好錯的方法。連醫生都話唔好訓覺飲奶,所以佢醒左就死都唔飲,全日最多飲300幾毫升。因為我逼佢飲,所以足足厭左三個幾月。後來我不斷說服自己唔好再逼佢。自從下定決心由得佢,每次佢都係飲40-80毫升,之後經歷兩個幾禮拜,佢終於越飲越多。終於可以一次8分鐘飲曬200毫升。

男爵府

mavisau 發表於 18-5-9 07:34
我係新手媽媽,BB 啱啱5個月大
飲奶方面:嚴重厭奶,清醒只飲到平時既一半即100ml, 餐餐要訓著先可以飲得曬 ...

你要狠下心,由得佢飲幾多。
自從佢厭奶後,我查了很多文獻和育兒知識先明白到佢唔飲係因為腸胃負擔太重,需要休息一下,等佢腸胃休息幾天直十幾日以後,就會正常返。
同埋如果飲飲下bb推開,你可以用匙羹餵奶,bb不會抗拒的。我果時十分鐘可以用匙羹餵80-100毫升。

複式洋房

回覆樓主

我仔都係5個幾月,佢訓得仲少,晏晝每隔兩個鐘就訓15-30分鐘,有時唔使15分鐘都醒(emoji)

首頁

尾頁

跳至