母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

兒子快三歲,瞓前仍然要埋身,半夜也有兩、三次夜奶,早喺幾個月前,我已開始同佢預告,三歲食完生日蛋糕就唔食奶奶,佢都有答好,而我每隔一段時間就會提下佢,直到有一次佢好老積咁答我:得啦我知啦。之後聽屋企人講,有日我返工期間,佢突然好失落咁同屋企人講:我就黎三歲啦,食完生日蛋糕就唔可以食奶奶啦。我知道佢係好認真,而且好唔捨得。我有少少難過,好似搞到佢生日變咗一件唔開心嘅事,而重點係,其實我都好唔捨得!
一轉眼,原來佢聽日就三歲啦!!我心情好矛盾,我好唔捨得,我知佢都係,有d想佢唔記得我地嘅約定,但又知道遵守約定係好重要嘅身教。心裡想到餵埋今晚就冇得餵,有種說不出的難過…

男爵府

回覆樓主

始終要放手,係會唔捨得,但其實之後會有更多快樂珍貴既回憶係屬於你兩!

複式洋房

misslady_yan 發表於 18-5-10 10:44
兒子快三歲,瞓前仍然要埋身,半夜也有兩、三次夜奶,早喺幾個月前,我已開始同佢預告,三歲食完生日蛋糕就 ...

哈哈佢老積答好得意,可能之後諗起都會覺得係好好笑的回憶呢,係咪真係戒左奶喇?

侯爵府

misslady_yan 發表於 18-5-10 10:44
兒子快三歲,瞓前仍然要埋身,半夜也有兩、三次夜奶,早喺幾個月前,我已開始同佢預告,三歲食完生日蛋糕就 ...

你好利害呀,餵到3歲,我bb 依家先2個月多d ,唔知我可以餵到幾耐呢

大宅

momojai 發表於 18-5-12 04:02
哈哈佢老積答好得意,可能之後諗起都會覺得係好好笑的回憶呢,係咪真係戒左奶喇?
...

戒唔清,係食少咗…
臨瞓前佢要求食奶奶,我提佢:三歲啦喎,食咗蛋糕唔食奶奶。佢好慘咁嘅樣答:一啖啫~我又心軟俾佢啜咗幾秒,半夜就真係難介d,因為唔想佢扭計嘈醒其他人,佢未瞓醒又講唔到道理…

大宅

回覆樓主:

可以考慮泵出黎比佢飲,或者整件母乳飾物比佢留念

大宅

回覆 misslady_yan 的帖子

佢都大個仔喇,都係時候放手啦~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊