夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

sanphy 發表於 18-5-11 13:41
未判,不過一定係共同撫養(律師話除非證明到佢會傷害小朋友),依家乜都係whatsapp講,唔會通電話。唉, ...

點解一定係共同撫養呢?

男爵府

回覆樓主:

想問下如果女嘅搵錢多過男兩倍,小孩跟媽咪,男嘅會否要女俾贍養費?

大宅

吹吹水 發表於 18-5-11 12:17
樓主我朋友老公好有錢,我朋友同佢搞離婚時,同你一樣咁天真,以為男會繼續俾曬佢同3個小孩開支,點知分居 ...

呢d男人真係天收 衰到無人有

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Karencks 發表於 18-5-11 17:13
呢d男人真係天收 衰到無人有
唔係個個男人都咁樣,都有好野

大宅

吹吹水 發表於 18-5-11 12:34
我朋友分居第3個月先找工,找左好耐,因做左10年家庭主婦,大學生想找文職又唔ot得,為左錢做啲職位低人工 ...

呢啲男人等天收
做左家庭主婦咁耐,要出黎適應工作重新生活真係唔容易,你朋友經歷咁多,已經好叻

大宅

Ms_peony 發表於 18-5-11 19:13
呢啲男人等天收
做左家庭主婦咁耐,要出黎適應工作重新生活真係唔容易,你朋友經歷咁多,已經好 ...

我都成8年無做野 真係唔知搵到咩工做,仲要唔可以OT,細路點都要照顧,唔通日日係屋企食杯麵咩⋯⋯

大宅

Karencks 發表於 18-5-11 22:43
我都成8年無做野 真係唔知搵到咩工做,仲要唔可以OT,細路點都要照顧,唔通日日係屋企食杯麵咩⋯⋯
...
你之前做開咩工架?不過你要取捨,小朋友如果讀到書可否cut補習?自己放工跟?
同埋旅行/不必要既洗費都要盡量唔好用
開始係最難,但慢慢就會冇咁辛苦架喇

大宅

Karencks 發表於 18-5-11 22:43
...

開頭一定係困難,但捱過就會愈來愈順
希望你之後生活順利,開開心心

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

idykawaii 發表於 18-5-11 17:11
想問下如果女嘅搵錢多過男兩倍,小孩跟媽咪,男嘅會否要女俾贍養費?

同問

大宅

吹吹水 發表於 18-5-12 00:44
你小孩幾大,有無親人可以幫吓你,好好同你c6傾,傾得掂自己搞唔洗找律師好點,律師同師爺會教啲衰野維護 ...

我2個細路,1個十一歲,一個十四歲,上左中學d野我好難跟。是否要搞左離婚之後先可以搞撫養權呢?。我問過我哥啦,佢叫我自己同佢傾,到呢一刻,真係感到好無助

大宅

Ms_peony 發表於 18-5-11 23:29

開頭一定係困難,但捱過就會愈來愈順

謝謝你 我現在唔駛對住佢已經覺得好開心,不過要搞離婚,又變得唔開心了

大宅

Karencks 發表於 18-5-12 09:05
謝謝你 我現在唔駛對住佢已經覺得好開心,不過要搞離婚,又變得唔開心了
...

搞離婚係令人好心煩,但完左會一天都光晒,嗰時我真係咁嘅心情
當年我同前夫離婚,無小朋友,照計簡單好多啦
點知最後因爲佢律師文件出錯,都用左1.5年

大宅

Ms_peony 發表於 18-5-12 09:31
搞離婚係令人好心煩,但完左會一天都光晒,嗰時我真係咁嘅心情
當年我同前夫離婚,無小朋友,照計簡單好多 ...

吓 咁大件事 要年半?

大宅

Karencks 發表於 18-5-12 10:32
吓 咁大件事 要年半?

因佢前夫個律師文件幾次出錯,改完文件一來一回,搞搞下就1.5年

禁止訪問

大宅

吹吹水 發表於 18-5-12 16:40
一齊搞,一日傾唔掂撫養權都離唔到婚,照正常相方同意分居1年才可離婚 ,唔同意就要等2年,有啲人無分居過 ...

其實低聲下氣都無用 傾完佢唔比都得嫁啦⋯⋯其實真係要一年咩⋯⋯拖下拖下佢掉走晒d資產,我咪仲咩都無

禁止訪問

大宅

吹吹水 發表於 18-5-12 17:21
2年內資產轉移可追究,但每次幾千幾萬攞走,好難追,我好記得有人講過,離婚遊戲係保障有錢男人,慢慢同你 ...

謝謝你提醒 希望佢肯和解啦⋯⋯

首頁

尾頁

跳至