網購天地

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

請問最近有無人試過成功在建行開戶?
我今日去國貿建行, 職員話只有在深圳買房子或工作的人+必須內地住址證明, 才可開戶

我聽聞福田建行好似可以開戶
請問有無人有成功經驗?

翡翠宮

回覆樓主:

一定要建行?同事最近喺中行開到。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

lyh80115 發表於 18-5-12 20:52
一定要建行?同事最近喺中行開到。
中行我今日開左, 另外我本身有工行
因為知道現在開戶越來越難, 所以想在完全限制港人開戶前
再開多一間建行做後備

翡翠宮

phoenixM 發表於 18-5-12 22:38
再開多一間建行 ...

我有建行+農行,建行主力,2個户口已經好夠用啦!

我仲有個大陸身份證中行户口用,老婆當年申請嘅,可以玩多啲支付平台,例如翼支付有唔少優惠,又用到最近ok銀聯手機支付25減10優惠

伯爵府

lyh80115 發表於 18-5-12 23:04
我有建行+農行,建行主力,2個户口已經好夠用啦!

我仲有個大陸身份證中行户口用,老婆當年申請嘅,可以 ...
現在越來越多支付平台需要綁定內地銀行
所以隨身袋住兩三個戶口是必須的

翡翠宮

phoenixM 發表於 18-5-12 23:27

玩過支付寶、微信,之後要玩下京東金融、云闪付app。我部華為手機大陸買,玩Huawei pay、nfc深圳通/嶺南通……等等,大陸銀行户口係好有用。

大宅

phoenixM 發表於 18-5-12 20:18
請問最近有無人試過成功在建行開戶?
我今日去國貿建行, 職員話只有在深圳買房子或工作的人+必須內地住址證 ...

隔離香土話羅湖商業城,福田口岸,華強北 既建行都開到戶

伯爵府

jkswoo 發表於 18-5-13 02:26
隔離香土話羅湖商業城,福田口岸,華強北 既建行都開到戶
原來羅湖商業城都可以開到戶, 太好了
非常感謝你的資訊

大宅

phoenixM 發表於 18-5-13 11:54
原來羅湖商業城都可以開到戶, 太好了
非常感謝你的資訊

平日去穩陣d,星期六日可能唔辦開戶

phoenixM    發表於 18-5-13 21:34

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

phoenixM 發表於 18-5-12 23:27

點解要開咁多間? 我以為一個夠晒用呢~
放下自在

男爵府

phoenixM 發表於 18-5-12 22:38
再開多一間建行 ...

請問邊度間中行?要帶咩資料去?tks

伯爵府

cattz288 發表於 18-5-14 16:28
點解要開咁多間? 我以為一個夠晒用呢~
其實視乎各人需要, 一個其實都夠用
我只係想保險D, 所以開多一兩個

伯爵府

q370006 發表於 18-5-14 18:37
請問邊度間中行?要帶咩資料去?tks
我去國貿中行, 只需HKID, 回鄉證, 香港地址證明和填寫深圳地址, 開戶入400人仔

不過我聽過有D中行會睇埋護照或香港稅單, 所以帶埋去穩陣D

男爵府

phoenixM 發表於 18-5-15 21:23
我去國貿中行, 只需HKID, 回鄉證, 香港地址證明和填寫深圳地址, 開戶入400人仔

不過我聽過有D中行會睇埋護 ...

tks..請問深圳地址可以邊到搵到? 本身無朋友親友有深圳地址。。 。。佢地會寄信去個地址到嗎?

首頁

尾頁

跳至