醫護健康

跳至

首頁

尾頁

洋房

據我所知,你可以叫醫務社工同你口申請傷殘長者津貼,都有六千元到,如果你爸爸要插喉用尿片,可以叫醫生寫紙豁免。

我爸爸之前都打算請工人姐姐照顧,但要請一個好既好講彩數,,我果陣想搵一個肯照顧男人又可以無房訓既都搵左好耐,仲要你確保姐姐衛生情況,語言同老俾家溝通到。後尾我爸爸情況變差,經常肺炎同發燒,最後都係入返老人院,有專人照顧好d。

用胃喉好似要成日睇住支奶又要幫佢轉身,你要確保姐姐識咁做先得。

大宅

回覆樓主

多謝各位同路人同我分享心得

爸爸呢幾日響醫院都係情況反覆,醫院啱啱今日幫爸爸做手術駁返個頭蓋骨,希望佢會慢慢再清醒返D

現階段我都真係唔知爸爸嘅情況會點樣,復康醫院又肯唔肯收佢。大家嘅資料我都對我好有用無論請工人定係去老人院我都起碼有基本資訊。

至於申請津貼嗰啲,又係要等佢情況穩定左先知道邊項爸爸係合資格申請,因為事出突然佢啲財產包括股票根本無得郁,綜緩就應該申請唔到啦,遲啲有需要再請教大家

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

Etcetc 發表於 18-5-12 23:57
背景係:爸爸一向同70幾歲體弱多病嘅媽媽同細佬一齊住,細佬一至五都早出晚歸。

我之前爬過文,明白請工人 ...

即刻搵醫務社工幫。申請到綜援嗎?能夠減輕金錢上負擔。院舍可能到時都希望你幫佢哋申請。
我女2001年1月8日QE出世  

大宅

gloriap 發表於 18-5-22 15:08
即刻搵醫務社工幫。申請到綜援嗎?能夠減輕金錢上負擔。院舍可能到時都希望你幫佢哋申請。
...

我爸是退休公務員,每月有雞碎退休金,又有超過十萬股票,應該申請不到,對嗎?

伯爵府

Etcetc 發表於 18-5-22 15:11
我爸是退休公務員,每月有雞碎退休金,又有超過十萬股票,應該申請不到,對嗎?
...

咁應該唔得。不過多口講句。可以的話幫老人家戶口整理一下。我契爺契媽戶口財產係佢80幾歲姪仔幫佢哋搞又圖章又律師。因為契媽中風簽唔到。層樓都唔放得。幾個月後契媽走咗。層樓先可以放。

伯爵府

hiukleung5 發表於 18-5-21 19:09
據我所知,你可以叫醫務社工同你口申請傷殘長者津貼,都有六千元到,如果你爸爸要插喉用尿片,可以叫醫生寫 ...

護老院係較好選擇。請人幫睇彩數仲要俾佢放假。佢放假自己照顧又未必搞得掂。

大宅

回覆樓主

請問住在公立醫院時也要家屬自費買胃喉嗎?
我爸已入院兩個月,一直插緊胃喉,之前沒有醫護要求要家屬買,今天突然叫家人去買胃喉更換。

當時我不在,媽媽之後話我知咋,請問胃喉幾耐要換一次?大約多少錢一條呢?

大宅

回覆樓主:

如果你真係接爸爸出院要預備充氣減壓床墊....床...屋企要加附手...如果帶佢地睇醫生最好預早約復康巴士...要照顧床者真係需要冇比耐心...如果要用餵食喉要留意用法可請教醫護人身院...如果你爸爸之後學行可先向紅十字會租用拐仗輪椅...如需長期用輪椅建議買一張輕身有得細緻調教..我之前係日本網購買了一張回來...

首頁

尾頁

跳至