母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

23/4 開刀生完,一路都有泵奶(仔埋身食得好差...)一路都 keep 住一日4-6泵,平均每次有80-100 ml (兩邊加埋...)

覺得唔夠想加泵的時候、突然奶量跌晒,去到就算4個鐘泵一轉每轉都係得50 ml....

然後剛剛去廁所發現有返經血(應該唔係惡露因爲本身幾日前已經冇晒咁),感覺好灰... 上一胎我唔算富媽媽但一泵都去到120-150 ml....而且都堅持到6個月捱到加固先掛泵,冇諗過反而第二胎情況會咁差...

唔想咁快放棄,想同個細仔公平啲起碼都比返幾個月人奶佢... 但一泵得40-50 ml 真係好沮喪 (細仔而家一餐食120ml 啦.... 50ml 真係都唔夠)...

有冇媽媽可以教我點做?謝謝(emoji)(emoji)

侯爵府

ichbinceci 發表於 18-5-13 00:54
23/4 開刀生完,一路都有泵奶(仔埋身食得好差...)一路都 keep 住一日4-6泵,平均每次有80-100 ml (兩邊加 ...

埋身比bb 啜下會多返奶架
一係就用黑豆煲水當水飲
煲乜湯都落d 黑豆落去

複式洋房

Mary媽咪 發表於 18-5-13 02:43
埋身比bb 啜下會多返奶架
一係就用黑豆煲水當水飲
煲乜湯都落d 黑豆落去

我有比個仔埋身,但係都係好少...

今日埋身餵個陣一餵就 feel 到下面流經血流得好勁....

唉打定輸數

男爵府

可能唔係M,開刀生惡露可能會斷斷續續。醫生話因子宮傷口溶線,所以會有出血,情況可持續4至6星期。我成個月先停。奶量減咗,我諗因為你未完全上奶時,沒有埋身亦泵得太少了。姑娘話要上奶好,第一個月每日最少8次,半夜一定要泵。奶量穏定後才可減泵。

大宅

回覆 ichbinceci 的帖子

似係惡露多喎. 你產後檢查左未? 問下醫生係咪惡露.可唔可以加泵或者多 D 埋身? 都未夠一個月, 似未上定奶, 應該可以追.

我都係第二胎, 全泵, 努力中, 一齊加油.

複式洋房

chingchingbb14 發表於 18-5-14 04:18
可能唔係M,開刀生惡露可能會斷斷續續。醫生話因子宮傷口溶線,所以會有出血,情況可持續4至6星期。我成個 ...

的確係泵少過上一胎,第一胎堅係3個鐘一次泵到冇覺好訓..
今胎想養好啲個身所以特登減到4-6 泵一日嘅...

如果照你咁講我都寧願係惡露.... 加埋個2 歲大仔連埋newborn 一齊湊真係堅辛苦(emoji)

複式洋房

fishshum 發表於 18-5-14 09:42

似係惡露多喎. 你產後檢查左未? 問下醫生係咪惡露.可唔可以加泵或者多 D 埋身? ...

加油啊,兩個小朋友真係堅唔容易,我決定今日開始試加飲黑豆茶搏上奶!

祝大家成功多奶,養到小朋友健康肥美(emoji)

大宅

祝順利上奶 快樂坐月 ~~~

我飲埋 mother's milk, 第一次飲多左. 之後唔覺有咩分別.
坐月泵奶減到 4 次都好攰 (今次坐足 2 個月, 心情好鬱悶), 同埋大女好扭, 好呷醋, 成日喊, 令我身心俱疲.
本來諗住返工就掛泵, 屋企人無話堅持人奶定奶粉, 總之有得食就得. 不過 99 提左一句, 話家姐返學易病, 細佬食人奶可能身體好 D, 我成個人醒左咁, 繼續泵奶大業. 而家先 4.5 月人仔, 細佬真係俾家姐傳染, 病左 2 次, 我信人奶對佢有幫助, 2 次都係家姐病得辛苦 D, 不過唔係神藥...佢始終都係病左, 同埋要食藥. (真係好多謝 99 提醒!!!)

我一轉 4 泵就唔夠阿仔食, 之前有儲冰奶可以全人奶, 呢個星期開始要加粉喇. 不過我都諗住最少泵到 6 個月先考慮掛泵. 加油, 有幾多阿 B 就食幾多, 最緊要有得食. 媽媽身體健康同心情愉快都好緊要!~~~

大宅

ichbinceci 發表於 18-5-14 12:56
的確係泵少過上一胎,第一胎堅係3個鐘一次泵到冇覺好訓..
今胎想養好啲個身所以特登減到4-6 泵一日嘅...

我係全泵媽,真係唔可以太容易減泵呀。會唔夠奶。

男爵府

ichbinceci 發表於 18-5-13 00:54
23/4 開刀生完,一路都有泵奶(仔埋身食得好差...)一路都 keep 住一日4-6泵,平均每次有80-100 ml (兩邊加 ...

唔洗理,照泵,就會多

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊