夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

回覆樓主:

比佢試半年咪知囉
吾洗拗

大宅

回覆樓主

多謝大家意見,我昨晚再同老公認真傾過,佢真係好有決心,反正唔試過佢係唔會甘心的,咁我就支持吓佢啦。

男爵府

回覆樓主:

保險可以以freelance形式做先,唔一定簽長工,簽到客一樣有佣金。做到咁上下信心先轉全職。

伯爵府

wingwings 發表於 18-5-16 11:18
老公想辞職,我以為佢壓力大,所以都讚成佢再揾另一間公司做,點知辞職後,原來佢想做保險,我有十萬個唔願 ...

佢有心想去做,都係好難阻止到

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wingwings 發表於 18-5-17 09:45
多謝大家意見,我昨晚再同老公認真傾過,佢真係好有決心,反正唔試過佢係唔會甘心的,咁我就支持吓佢啦。
...

男爵府

wanmm323 發表於 18-5-17 18:45
保險可以以freelance形式做先,唔一定簽長工,簽到客一樣有佣金。做到咁上下信心先轉全職。
...

我有舊同事都係這樣做, 做到有信心, 才改為全職。

民房

其實很難,唔容易做

男爵府

老公想辞職,我以為佢壓力大,所以都讚成佢再揾另一間公司做,點知辞職後,原來佢想做保險,我有十萬個唔願 ...

比佢試一兩個月,等佢受吓人面氣,可能唔洗你講佢都會轉工

男爵府

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

男人唔試過唔心息,到頭來怨你唔比佢試仲衰,或者大家定個時限,一年平均月薪有幾多錢就繼續,唔得就轉工,當然要比D正面支持佢,費事佢覺得你睇死佢!

子爵府

wingwings 發表於 18-5-16 11:56
朋友親友因爲信任你的為人,先會幫忙買你介紹的保險,但我怕佢做幾個月或一兩年後轉行,人家變了孤兒單,誠 ...

孤兒單比着我實嬲
你唔好介紹朋友買...反面都似
除非你老公真係會長做

其實保險仲大壓力,又要開單,又要跟單

大宅

回覆樓主:

我老公係我拍拖時都咁做。我明知死路都由佢去試。佢唔sell朋友唔sell親戚。得我同佢買左三份單。佢好慳咁過日子。食個包做中午。如路程半個鐘以上佢都會行路唔搭車 因慳車錢。結果涯左半年佢做返舊公司。之後我都有同佢講話我一早唔睇好不過你要試我唔左你。佢唔試過又會覺得左佢發展

大宅

回覆樓主

多謝大家回覆,老公無做舊公司後,成個人精神曬,有返以前拍拖的神彩和自信,希望呢行佢可以有所發展,做佢喜愛的工作及可以養家。

別墅

wingwings 發表於 18-6-6 12:57
多謝大家回覆,老公無做舊公司後,成個人精神曬,有返以前拍拖的神彩和自信,希望呢行佢可以有所發展,做佢 ...

阻止唔到,就支持佢!工字不出頭……

男爵府

wingwings 發表於 18-6-6 12:57
多謝大家回覆,老公無做舊公司後,成個人精神曬,有返以前拍拖的神彩和自信,希望呢行佢可以有所發展,做佢 ...

祝佢成功啦 咁證明以前份工真係令佢太大壓力,而家俾佢去試吓做佢想做嘅嘢啦,萬一真係唔啱做,佢都可以再搵返以前嗰個行業嘅工作

別墅

係我就會支持,難得佢甘有激情。保險好處都好多,可以有更闊人脈等等

伯爵府

BK Milk勳章

要他先part time做先

大宅

Wing Wing

You are right, but your HB must be across trying stage, then he will go back to the original career. No body can say something to change it, until the fact of reality can prove to him that he is not suitable, because man is subjective.

大宅

點解有工唔做要去做保險呢

大宅

gtg435i 發表於 18-7-10 13:37
點解有工唔做要去做保險呢

我都有問過老公呢個問題,佢答我:點解大家都有買保險,公司保,家居保,遊行保,儲蓄保....等等,大家都覺得有需要,但點解又會覺得賣保險係不正檔?騙人的工作?其實外國保險的形象很高,每人出社會做事就會開始揾佢地呢行去計劃理財,咁我聽完後又反駁唔到佢喎。咁咪俾佢試吓囉⋯⋯

大宅

wingwings 發表於 18-7-10 14:39
我都有問過老公呢個問題,佢答我:點解大家都有買保險,公司保,家居保,遊行保,儲蓄保....等等,大家都 ...

老實講真係唔覺做保險形象有幾高囉。 唔明d保險佬做咩成日係FB扮熱血扮有事業又話幫人。 買完要claim個陣就大把理由claim唔到。 我身邊真係揾唔到邊個會鐘意人地做保險。

首頁

尾頁

跳至