婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

本來同99住 , 一家3口訓一張床 ! 下個月搬出去住 , 有2房 , 呀女2歲跟我訓 , 老公話另一間房做玩具天地 , 佢唔想買多張床 , 訓梳化床 ! 一家3口訓一張床真係迫爆 , 個女又360度自轉 , 又時夜晚會喊發夢 , 老公話自己訓廳仲正 ! 咁樣我媽就話得一張床 , 6299角度唔理解釋 , 一定覺得我迫個仔訓廳咁衰 ! 你地點睇 ??? 係未要買多張床

大宅

YKU_123 發表於 18-5-17 08:45
同開99住 , 一家3口訓一張床 , 下個月搬出去住有2間房 , 呀女2歲跟我訓 , 我老公話訓梳化床 , 另一間房比個 ...

為何不三個人一起瞓一張床?
玩具天地間房放一張大人單人床褥當playmat

男爵府

回覆樓主:

客觀嚟講,係應該有兩張床,一張兩公婆瞓,另一張女女瞓,兩歲可以要女女自己瞓了。
真正嘅問題係,點解老公會想同老婆分開瞓?

DingDingB    發表於 18-5-17 15:36

子爵府

整日式未得LAW,你們唔駛同他人講你們點訓架。但我睇兩公婆都是一起訓好D。

男爵府

Pepero 發表於 18-5-17 09:20
客觀嚟講,係應該有兩張床,一張兩公婆瞓,另一張女女瞓,兩歲可以要女女自己瞓了。
真正嘅問題係,點解老 ...
個女有時半夜喊 , 老公會覺得煩 , 早返工要休息 ! 同埋個女訓攪會自轉好迫 ! 所以佢話訓梳化仲正 !

子爵府

YKU_123 發表於 18-5-17 09:32
個女有時半夜喊 , 老公會覺得煩 , 早返工要休息 ! 同埋個女訓攪會自轉好迫 ! 所以佢話訓梳化仲正 ! ...

點解唔訓練個女自己瞓?

ada_fung    發表於 18-5-17 12:18

男爵府

YKU_123 發表於 18-5-17 09:32
個女有時半夜喊 , 老公會覺得煩 , 早返工要休息 ! 同埋個女訓攪會自轉好迫 ! 所以佢話訓梳化仲正 ! ...

咁應該要訓練女女自己瞓一間房,然後兩公婆一齊瞓另一間房

大宅

回覆樓主

另一間房做踏踏米…可以放便老公返早休息,到阿女大小小又可俾佢自己一間房…兩公婆都係唔好分房睡啦…

大宅

Ada1031 發表於 18-5-17 13:06
另一間房做踏踏米…可以放便老公返早休息,到阿女大小小又可俾佢自己一間房…兩公婆都係唔好分房睡啦…
...

樓主恭喜你可以擁有2房安樂窩,咁少事都安排吾到吾係嗎?我就吾贊成2公婆分瞓?老咗又吾同你自己想想?

子爵府

回覆樓主

我覺得可以襯搬屋換新環境訓練阿女自己訓。話佢知新屋大左可以有自己房嘞。唔係住落左要分房可能更困難。

珍珠宮

回覆樓主:

梗係個女自己瞓啦,兩公婆點可以分房

子爵府

回覆樓主:

sure!二張床,一張囡囡,一張兩公婆

伯爵府

YKU_123 發表於 18-5-17 08:45
本來同99住 , 一家3口訓一張床 ! 下個月搬出去住 , 有2房 , 呀女2歲跟我訓 , 老公話另一間房做玩具天地 , ...

如果係我,我會兩公婆一張床,之後另一間房就俾女

水晶宮

回覆樓主:

我都係同2歲女訓大床,老公用另一個床褥喺地下訓。 一來3 個一齊訓好迫,二來我老公訓另外嗰個床褥條腰骨好d. 不過我都plan 緊整好間細房比個女大少少自己訓,而家好多雜物,比佢自己訓佢會搞呢搞路唔訓的。

不過其實你地點訓係唔需要話比其他人/ 99 知。

大宅

回覆樓主:

我個情況同你有D似~我哋都係搬左冇一年, 兩房, 一間大房, 一間細房…大房雙人床(只可放4呎床), 細房只可放3呎床, 我仔搬入時兩歲幾, 我一開始是但一個同佢瞓細房, 諗住大DD或適應左就比佢自己瞓, 開始會大人瞓得冇咁好, 但要比佢習慣細房, 慢慢比佢自己瞓, 我哋堅持要佢瞓細房等佢習慣~

子爵府

回覆樓主

我認為要兩張床,女女開始長大要學識自己訓。

長期分床影響夫妻關係。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

亞女遲早都要自己瞓啦, 唔可以一直跟你瞓嘅!
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Pepero 發表於 18-5-17 09:20
真正嘅問題係,點解老 ...

首頁

尾頁

跳至